שתף קטע נבחר

 

מנכ"לית ועדת הבחירות: "אין תקציב ואין ציוד, המחסנים ריקים לגמרי"

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס שרטטה תמונת מצב עגומה ביחס למוכנות לסבב בחירות שלישי: "אנחנו לא אנגליה". עדס הלינה על פער חמור בציוד ובגיוס העובדים: "משול למצב מלחמה ללא חיילים וללא תחמושת"

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס, מתריעה מפני מחסור חמור בציוד ובכוח אדם לקראת אפשרות של בחירות שלישיות. בתדרוך שכינסה בצהריים (יום ה') בנושא שלבי ההתארגנות והאתגרים שאיתם תידרש להתמודד, אמרה: "אין לנו מטות, משרדים, ציוד, המחסנים התרוקנו לחלוטין. זה המצב הנוכחי". אם הכנסת תפזר את עצמה בשבוע הבא, כפי שמסתמן, ישראל תלך לבחירות חדשות.

 

עדס מתריעה על הפערים לפני סבב בחירות שלישי    (צילום: ערוץ הכנסת)

עדס מתריעה על הפערים לפני סבב בחירות שלישי    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
עדס הוסיפה: "אנחנו מדברים על הזמנת מאות סוגים של פריטים ייחודיים מאוד שלא קיימים בשוק. השתמשנו בציוד והוא מתבלה. נשאר לנו כמות קטנה מאוד, ברמה של מאות יחידות. כל ההצטיידות, זמן האספקה המינימלי מהשיחות שלנו עם הספקים, וכמובן שיהיו לזה השלכות תקציביות - 45 עד 50 ימים. יש תחושה שהכל אפשרי ושואלים איך יכול להיות שבאנגליה אפשר לעשות תהליך שכזה ב-30 ימים ובמדינת ישראל שבה יש הרבה פחות מצביעים זה בלתי אפשרי".
 

מנכ"לית הוועדה תיארה את המחסור החמור בכוח אדם שעימו עליה להתמודד: "זה אולי יישמע דרמטי אבל כדי להמחיש תנסו לשוות לעצמכם מצב שכל צה"ל כולל רק את המטכ"ל, אין בסיסים, אין חיילי חובה, אין חטיבות, אין תחמושת - ואומרים לרמטכ"ל היום אתה יוצא למלחמה. אין לנו אנשים, ועדת הבחירות היא צוות קטנצ'יק, 30 עובדים, ביום הבחירות אנחנו מגיעים ל-45 אלף עובדים. אנחנו צריכים לגייס את העובדים והם צריכים עד ליום ה-70 לפני הבחירות לבדוק פיזית 11 אלף מקומות שישמשו להצבת קלפי. 

 

"העובדים שלנו לא מגיעים ביום הבחירות בלחיצת כפתור. אנחנו נדרשים למיין ולראיין עשרות אלפי מועמדים. הכשרה מדודה, מקצועית. להדרכות מגיעים למעלה מ-20 אלף מודרכים. אין כמויות כאלה בשום גוף במדינה שמצליח לגייס ולהכשיר 45 אלף איש בפרק זמן של 45 ימים. חשוב שהציבור יבין את הדברים הללו. דיני הבחירות מאוד מורכבים, זה הליך בלב ליבה של הדמוקרטיה. אנחנו נמצאים בסיטואציה די היסטורית וחריגה".

 

אורלי עדס, מנכ
"אין משרדים ואין ציוד". אורלי עדס(צילום: ערוץ הכנסת)
 

עדס ציינה את הלחץ שבו נמצאת המערכת נוכח סבב נוסף העומד בפתח, ואת האתגר שעליה לצלוח: "מדובר בצו 8 - אין הזדמנות שנייה, אין מועד ב'

פירקנו את כל המטות, החזרנו את העובדים. חזרנו לנקודת האפס. אם לא נקבל את קומת הסיעות בכנסת תוך יומיים, תהיה לזה משמעות".

 

עוד הסבירה כי אם הכנסת תתפזר ביום רביעי בחצות, כפי שמסתמן, התאריך הקבוע בחוק לקיום הבחירות יהיה 10 במרץ 2020, במהלך חג פורים. תיאורטית ניתן לקיים את הבחירות גם בפורים, אך סביר שהכנסת תדחה אותן בשבוע ל-17 במרץ. זאת במידה והחוק לא ישונה כך שהבחירות יתקיימו בתוך פחות מ-90 יום, דבר שניתן לעשות רק עד מועד פיזור הכנסת ולא לאחר מכן, ואז ככל הנראה יתקיימו ב-25 בפברואר.

 

ביום שני הודיעה הוועדה כי תוכל להיערך כראוי לקיום הבחירות, אם יוכרזו, בטווח של 75 ימים מפיזור הכנסת, ב-25 בפברואר, אך לא לפני כן. זאת לאחר שלפני כן הביעה את התנגדותה לקיצור תקופת מערכת הבחירות מ-90 יום. עדס, הודיעה זאת ליו"ר הוועדה המסדרת בכנסת, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), עמו נפגשה על פי בקשתו.

 

מהוועדה נמסר כי בפגישה הוצגו לניסנקורן תהליכי העבודה המורכבים שלהם נדרשת הוועדה מכוח דיני הבחירות, על כל הקשיים הכרוכים בכך, ונבחנה בה האפשרות להקדמת מועד הבחירות ככל שניתן במידה ויוכרזו עם התפזרותה של הכנסת ב-11 בדצמבר בחצות, בתום 21 הימים שבהם המנדט להרכבת הממשלה נמצא בידיה.

 

עדס התנתה את יכולת הוועדה לקיים בחירות ב-25 בפברואר בכך שכהונתה של הכנסת לא תתארך מעבר ל-11 בדצמבר, אך במידה והמנדט להרכבת הממשלה יוענק לחבר כנסת כלשהו והכנסת לא תתפזר במועד זה, התאריך לקיום הבחירות, במידה והוא לא יצליח להרכיב ממשלה, יהיה מאוחר יותר. תנאי נוסף הוא שינוי חוק יסוד לפני פיזור הכנסת, שכן החוק כיום קובע שהבחירות יתקיימו בתוך 90 יום מהתפזרות הכנסת.

 

בוועדה מסבירים שמתוך 90 הימים הקבועים בחוק עומדים לרשותה 65 ימי עבודה בלבד, כאשר חלק ניכר מן הפעולות בהם חייבות להיעשות אחת אחר השנייה, שכן הן תלויות בביצוע הפעילויות הקודמות. עוד מציינים בוועדה כי לוח הזמנים לא השתנה באופן מהותי מאז חקיקת חוק הבחירות לכנסת בשנת 1969, כאשר היו רק 3,395 קלפיות, לעומת כ-11 אלף כיום, ו־1.8 מיליון בוחרים, לעומת כ־6.4 מיליון כיום.

 

בוועדה הוסיפו כי "כמעט בכל אחת ממערכות הבחירות, נתנה הכנסת יותר מ-100 ימים להכנות הנדרשות לבחירות. כך למשל, בבחירות הקודמות, פוזרה הכנסת 114 ימים לפני יום הבחירות, ועדיין לוח הזמנים היה דוחק מאוד וגבולי לביצוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים