ח"כ טרופר על המגעים לאחדות שכשלו: "תרגיל גדול"
חבר הכנסת מכחול לבן סיפר בשיחה לאולפן ynet כי בפגישתו האחרונה עם גנץ, נתניהו לא היה מוכן לומר שהוא יוותר על החסינות. "הוא מפזר את הכנסת באופן שיטתי - ועכשיו הוא שוב לוקח אותנו לשם". על ההצעות שהוחלפו במהלך המו"מ: "התחושה הייתה שמדובר בתרגיל גדול"
שבעה ימים לפיזור הכנסת: ח"כ חילי טרופר (כחול לבן) טען בשיחה עם אולפן ynet: "בפגישה האחרונה עם גנץ, נתניהו לא היה מוכן להגיד שהוא יוותר על חסינות. אם הוא היה עושה זאת זה היה צעד משמעותי". על ההצעות השונות שעברו מעל ומתחת לשולחנות המו"מ אמר: "הייתה תחושה שלא מדובר בפשרות אלא בתרגיל גדול שאחד, נתניהו, מתחיל ולא ברור שאכן הוא מסיים".
- מה קרה כאן? איך אנחנו מידרדרים לבחירות?
"גם אנחנו מנסים להבין את הטירוף, ובעיקר לעצור אותו, אבל זה קשה מאוד כשיש אדם אחד שאת כל ההתנהלות של מדינת ישראל מנהל על פי המצב המשפטי האישי שלו. שאתה מבקש ממני להיכנס לממשלה עם מישהו שבפגישה שלו השבוע לא היה מוכן להגיד שהוא לא ילך למהלך של חסינות - זה אומר שכחול לבן יהיו חלק מממשלת חסינות, חלק מממשלה שלא מקיימת קווי יסוד ליברליים, חלק מממשלה שמתעקשת על בלוק..."
- ליברמן מאשים גם אתכם בהליכה לבחירות.
"כשנגיע למצב שבו יוקדמו הבחירות, ואני עוד מקווה שיתחולל נס, אני מניח שנעשה סיכומים וגם נבדוק את הטעויות שלנו, אבל אני חושב שגם הציבור מבין שראש הממשלה מפזר את הכנסת באופן שיטתי. הרי באפריל לא היינו, והוא הקדים את הבחירות. בספטמבר הוא הקדים את הבחירות, ועכשיו הוא שוב לוקח אותנו לשם.
"זה לא מאבק על מי יהיה ראשון, אלא על ההיגיון הפשוט", המשיך טרופר: "הרי צריכה לקום פה ממשלת אחדות. הבחירות צריכות להימנע, וצריכה להיות גם רוטציה. ההיגיון אומר שראש המפלגה הגדולה יתחיל - הוא גם נקי כפיים וגם עומד בראש כחול לבן. אחריו יבוא נתניהו".
לדברי טרופר, "התחושה הייתה אבל שלא מדובר בפשרות אלא באיזשהו תרגיל גדול שאחד, נתניהו, מתחיל ולא ברור שאכן הוא מסיים. בנוסף, הוא לא מוותר על החסינות. צריך להדגיש - החסינות נועדה לחברי כנסת שבמקרה עשו איזו טעות בעבודתם: 'אמרתי מילה לא במקום במסגרת נאום במליאת הכנסת, אז יש לי חסינות'".
- אבל גם ככה אין חסינות על הפרק.
"נכון, אבל נתניהו ישב השבוע עם גנץ ולא היה מוכן להגיד שכשנקים ממשלה יחד הוא יוותר על החסינות. כלומר, הציפייה היא שתיכף תקום פה ממשלה, ושאלת החסינות, כשאנחנו אומרים שהבעיה לשבת עם ראש ממשלה תחת כתבי אישום היא ערכית - אז לא רק שיש לו כתבי אישום, הוא גם הולך למהלך של חסינות. זה נכון שכדי להקים ממשלה כולם צריכים לעשות פשרות. אם כולנו נעמוד בכל מה שהתחייבנו, ממשלה לא תקום".
- ואם נתניהו יצהיר שהוא לא מבקש חסינות, אלא יגיד שהוא ילך למשפט ויבקש חמישה-שישה חודשים?
"קודם כל, זה יהיה צעד משמעותי, אבל מובן שצריך לדבר גם על מה שתעשה הממשלה הזאת, מי יהיו השותפים בה. הרי הממשלה לא נועדה רק כדי לקום, לתת חסינות או תפקידים למישהו. לכן, לא סתם אנחנו מתעקשים שאת השלב הזה של חלוקת התיקים, אפילו של הרוטציה, נשאיר לסוף".
טרופר הוסיף כי "אנחנו מבינים שאי אפשר להתעקש על הכול. כל אחד צריך לעשות צעד כדי שנוכל ביושר להגיד לאזרחי ישראל: עשינו הכול כדי למנוע בחירות. אבל תראה כמה ויתורים מצופים מאיתנו, ויש פה סטנדרטים מאוד בסיסיים - ראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום. זה לא משהו שהיה בתחילת המו"מ.
"הסכמנו לדבר על השותפות, אבל יש איזשהו רגע שאתה אומר: 'יש פה ראש ממשלה שלא יכול לנהל את כל האירועים הלאומיים רק דרך הפריזמה האישית שלו'. זה רע מאוד, למה ללכת למתווה פתלתל כזה? הרי עשר שנים הוא לא סיפח את בקעת הירדן, עכשיו הוא צריך?"
- עכשיו יש לנתניהו נשיא אמריקני אוהד, והוא אומר שהוא יוכל לעשות את זה רק אם יהיה ראש הממשלה.
"יש לנו נשיא אוהד כבר כמה שנים, ואת בקעת הירדן הוא הזכיר ארבעה ימים לפני תאריך הבחירות האחרון, ושישה ימים לפני פיזור הכנסת. שימו לב איך זה תמיד רגע לפני הסוף. היחסים היו טובים עם ארה"ב לפני נתניהו וגם אחרי נתניהו. לגבי בקעת הירדן - אם אנחנו רוצים להחיל שם ריבונות, אם אנחנו רוצים לעשות צעדים גדולים אז בואו נעשה את זה יחד, אבל לא תחת כתבי אישום".