היועץ המשפטי לכנסת מסמן תאריך יעד לבחירות
עו"ד איל ינון התריע בכנס בחיפה כי "ישראל נמצאת במשבר פוליטי, ממשלי חוקתי עמוק, כמוהו כנראה לא היה". הוא סימן מועד אפשרי לבחירות, אך אמר כי יש להיערך לתיקוני חקיקה במקרה של ממשלת אחדות
היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, מסמן את 3 במרץ כתאריך הבחירות המועדף במקרה שבו הכנסת תתפזר. ינון שנשא דברים בכנס של העמותה למשפט ציבורי בחיפה התריע כי "ישראל נמצאת במשבר פוליטי, ממשלי חוקתי עמוק, כמוהו כנראה לא היה, ספק אם אנחנו רואים את המוצא ממנו".
"אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לבוא מופתעים להליך חקיקה שיתרגש עלינו כנראה בשבוע הבא, כנראה שהבחירות יהיו ביום שלישי 3.3 אם עד רביעי בחצות לא יקרה מפנה דרמטי. זה דורש תיקוני חקיקה כי התאריך המקורי שבו הן אמורות להתקיים הוא 10 במרץ. אבל 10 במרץ יוצא פורים. גורמים שונים חושבים שזה לא תאריך מתאים ועוד פעם גאלנו סעיף שלא נגאל מאז קום המדינה, סעיף שמאפשר למליאת הכנסת בהחלטה - לא בחקיקה - לדחות בכמה ימים את הבחירות כאשר הם נופלים על מועד מהסוג הזה", אמר עו"ד ינון.
לדבריו, "ניתנת אפשרות לדחות את הבחירות בכמה ימים, זה מביא אותנו ליום שלישי 17 במרץ ולחלק מהמחותנים התאריך הזה לא מתאים להם. אנו נחוקק בשבוע הבא ככל הנראה את 3 במרץ וגם ועדת הבחירות קצת נשמה לרווחה כי הרעיונות היו להקדים בהרבה מ-3 במרץ. בכל אופן, הדבר הזה מחייב כמובן תיקוני חקיקה בתחום המימון, הקופות ריקות של המפלגות. הרבה מאוד כסף שנשפך על הבחירות הקודמות ירד לטמיון, גם קופת ועדת הבחירות ריקה, גם קופת המפלגות ריקה ואנו נכנסים לשלושה ימים של חקיקה אינטנסיבית בשבוע הבא".
בצד ההיערכות לבחירות, אומר היועץ המשםטי לכנסת כי יש להיערך גם למצב של כינון ממשלת אחדות: "אנו לא יכולים להיות רגועים שמא בכל זאת ביום רביעי ב-23:59 נקבל טלפון שיש ממשלת אחדות. וממשלת אחדות כפי גם שדווח בתקשורת תחייב כנראה תיקוני חקיקה במהלך השבועיים שבהם יינתן למי שתינתן הזכות להרכיב ממשלה ואז אנו צריכים להתכונן למצב של עיגון הרוטציה בחוק היסוד, דבר שלא קיים כיום, עיגון מוסד ממלא מקום ראש הממשלה, מתווה הנבצרות של הנשיא, כל אלו מחייבים אותנו לעשות הכנות מרובות. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו כגורמי המקצוע הכמעט יחידים בשטח בזירה עצמה להגיע לדברים האלה לא מוכנים, כי הם קורים מהרגע להרגע בהתראות קצרות ביותר".
לדבריו, המשבר הנוכחי "מביא איתו שורה של עניינים תקדימיים, שמעולם לא עסקנו בהם. אנחנו חורשים בקרקע לגמרי בתולה. זה התחיל מזה שנשאלה השאלה האם אפשר לפזר את הכנסת לראשונה בתולדות המדינה בעיצומו של הליך הרכבת הממשלה. התשובה הייתה חיובית - מצאנו סעיף שמעולם לא נעשה בו שימוש והיה צריך לפרש אותו אם הוא חל על הסיטואציה, ובית המשפט גיבה את חוות הדעת הזאת".
בעניין חסינות חסרי הכנסת, תהה עו"ד ינון ביחס לח"כ חיים כץ: "האם ניתן לקיים דיון בבקשות חסינות כשאין בעצם ועדת כנסת והכנסת לא מתפקדת ואולי בתקופה בחירות שמתרגשת עלינו. מינוי שרים בממשלת מעבר ללא אישור הכנסת, האם ניתן לעשות זאת והאם יש מגבלות על מינויים".
מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס, התריעה אתמול מפני מחסור חמור בציוד ובכוח אדם לקראת האפשרות של בחירות שלישיות. בתדרוך בנושא שלבי ההתארגנות והאתגרים שאיתם תידרש להתמודד אמרה: "אין לנו מטות, משרדים, ציוד, המחסנים התרוקנו לחלוטין. זה המצב הנוכחי".
מנכ"לית הוועדה תיארה את המחסור החמור בכוח אדם שעימו עליה להתמודד: "זה אולי יישמע דרמטי אבל כדי להמחיש תנסו לשוות לעצמכם מצב שכל צה"ל כולל רק את המטכ"ל, אין בסיסים, אין חיילי חובה, אין חטיבות, אין תחמושת - ואומרים לרמטכ"ל היום אתה יוצא למלחמה. אין לנו אנשים, ועדת הבחירות היא צוות קטנצ'יק, 30 עובדים, ביום הבחירות אנחנו מגיעים ל-45 אלף עובדים. אנחנו צריכים לגייס את העובדים והם צריכים עד ליום ה-70 לפני הבחירות לבדוק פיזית 11 אלף מקומות שישמשו להצבת קלפי".