הסיבה לכך שנתניהו הוא יקיר הרחוב החרדי
למרות הטראומה מממשלת לפיד-בנט ומשלילת הקצבאות, בציבור החרדי ראש הממשלה נערץ כמו מרן. הם חולקים אויבים משותפים ותחושת רדיפה
לתגובה כזאת אפילו ראש הממשלה לא ציפה. במהלך מערכת הבחירות של 2015, כשהחרדים עוד ליקקו את פצעיהם מממשלת לפיד-בנט, בנימין נתניהו תכנן הגעה לבני ברק. הוא רצה את קולות החרדים. אלא שאז, באופן בלתי צפוי, היועצים שלו הורידו אותו מהרעיון. "קיבלנו רמזים עבים מאוד מיהדות התורה", אמרו לו, "שאם תגיע לבני ברק זה עלול לפגוע בקואליציה העתידית שתנסה להקים מיד אחרי הבחירות". נתניהו הבין את הרמז. הפעם הבאה שהוא הופיע בבני ברק הייתה כעבור כמה חודשים, כשהגיע להליך רפואי בבית החולים מעייני הישועה. הוא עשה זאת בכלי רכב שהוסווה כמשאית לממכר פיתות.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
חברי הכנסת החרדים, בהכירם את צאן מרעיתם, ידעו אז שההערצה לנתניהו ברחוב החרדי עשויה לפגוע בהם. הם לא יכלו להרשות שדבר כזה יקרה. נתניהו, שבעצמו יודע היטב מה חושב עליו הציבור החרדי, החליט לוותר על הביקור הפומבי כדי לא לסכן את הקואליציה העתידית.
גם בבחירות האחרונות, כשנערכו כינוסים בבני ברק בהשתתפות יו"ר הכנסת ושר המשפטים, הופעלו לחצים כבדים לביטול האירועים כדי שלא יפגעו במפלגות החרדיות. יולי אדלשטיין, שלא צידד בנימוק הזה, החליט לקיים את האירוע בכל מקרה ואמר שלא תיתכן בעלות של אף אחד על שום ציבור.
אף שזה עשוי להיראות אחרת, יחסי החרדים עם ראש הממשלה נתניהו הם מורכבים. מחד, הוא הוגדר לא אחת כ"מרן החדש", שתמונתו מתנוססת על שלטי תעמולה של ש"ס לצדו של מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל. מאידך, אין אדם שהמפלגות החרדיות חוששות מפניו כמו בנימין נתניהו. בכל ראיון שהוא מעניק לכלי תקשורת חרדיים במהלך מסעות הבחירות ברורה המטרה שלו לקושש קולות חרדים, אולם הוא מחויב לומר שכל אחד יצביע לפי מה שרבותיו הורו לו. מסכמים איתו מראש שאסור לו לשכנע חרדים להצביע לליכוד.
טורים נוספים של יעקב פלבינסקי:
על פניו, בבחירות 2015 לא הייתה למפלגות החרדיות סיבה לפחד ממנו. זה היה אחרי תקופה ארוכה שהחרדים חשו נבגדים על ידו. הוא הוכיח שנאמנות היא מילה שעובדת רק כשאין אלטרנטיבה אחרת. אבל אף שהוא היה בן ברית של יאיר לפיד, המפלגות החרדיות הבינו שמעמדו בקרב ציבור הבוחרים שלהן לא נשחק. נתניהו, כפי שהוכח לא אחת, נותר יקיר החרדים גם אחרי ששלל מהם קצבאות וחבר ליריב הגדול ביותר שלהם.
רבות עוד ייכתב על הקשר המורכב בין החרדים לנתניהו, אבל אין ספק שהוא היה ונותר אחד האנשים המשפיעים והמוערכים ביותר במגזר. יש שטוענים שההשפעה שלו נובעת מהברכה שקיבל מהרבי מלובביץ', אחרים סבורים שסוד הקשר טמון בירושה שקיבל ממנחם בגין המנוח ויש כאלה שמשוכנעים שהרחוב החרדי מזדהה עם תחושת הנרדפות והעוצמה שהוא מפגין בנאומיו. המשותף לכולם זו ההערצה האדירה שלה הוא זוכה ברחוב החרדי. על כך אין חולק.
אבל בשונה מהדעה הרווחת, ייתכן שהשותפות בין הליכוד למפלגות החרדיות היא תוצאה של אינטרסים פוליטיים. כשהליכוד זקוק לחרדים הוא יודע לרתום אותם לבלוק באופן אבסולוטי, אבל כשהוא לא צריך אותם - הוא ידע גם להשליך עליהם בלוקים בעצמו. המפלגות החרדיות, שיודעות שנתניהו זוכה להערצה שמזמן עברה את מחוז האינטרסים והפכה למשהו אישי, לא יכולות לוותר עליו. הוא כבר חלק אינטגרלי מהן. אחרי שש"ס הגיעה לשפל של ארבעה מנדטים בסקרים לפני בחירות 2019 מועד א', הסלוגן "ביבי צריך אריה חזק" הצליח להוסיף למפלגה ארבעה מנדטים בתוצאות האמת. האהבה לביבי הוכיחה את עצמה.
גם עכשיו, כשנתניהו מנהל את מלחמת חייו מול הפרקליטות ומערכת המשפט, הרחוב החרדי מרגיש שהוא מנהל למעשה את המלחמה שלו עצמו. בית המשפט הוא אחד האויבים הגדולים של החרדים. פסיקות רבות שיצאו ממנו – התערבות בסמינרים, חוק הגיוס, ניתוח גופות – איימו על אורח החיים החרדי והוציאו מאות אלפים לרחובות. אז אולי למרות המרחק האידיאולוגי בין הצדדים, יש לברית הזאת על מה להישען. נתניהו והחרדים לוחמים באותו צד.
- יעקב פלבינסקי הוא עיתונאי "משפחה"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com