שתף קטע נבחר

 

האם מגיע לך החזר מס?

מיליארדי שקלים שנגבו במשך השנים כמס עודף מהציבור, אמורים היו להיות מוחזרים למאות אלפי שכירים בישראל - אם רק היו מגישים תיאום מס...

אם תשאלו ישראלים מה מחובותיהם למדינה הם לא במיוחד אוהבים לעשות, התשובות יהיו מגוונות אמנם, אך במשאלים שנערכו במשך השנים כמעט תמיד עמד במקום גבוה הצורך בתשלום מיסים ובעיקר מס הכנסה. האמירה "אני משלם המון מס הכנסה ואני יודע על כאלה שלא משלמים בכלל" מוכרת למדי. הרי תמיד הדשא אצל השכן ירוק יותר.

 

אולם, למרבה הפלא, רבים מאוד מבין אלה שמחויבים בתשלום מס הכנסה על השכר שהם מקבלים תמורת עבודתם, לא כל־כך מודעים לעובדה שאולי הם שילמו הרבה יותר מס הכנסה ממה שהיו אמורים לשלם על־פי חוק. המעביד ניכה את המס כחוק, אך העובד לא טרח לעדכן אותו, לעיתים, בפרטים העשויים להפחית עבורו את המס שיש לנכות משכרו, כאשר במקרים רבים מאוד העובד כלל לא ידע שהוא זכאי ל"הנחה" בתשלום המס. ומשנוכה המס המיותר – המדינה לא תחזיר לנישום את המס שלא היה אמור כלל לשלם, מבלי שיבקש זאת.

 

בכיר ברשות המסים הסביר בעניין הזה, כי כוונת המדינה אינה לפגוע חלילה באזרחים או לנסות את "שיטת מצליח", אלא שהיא פשוט לא יודעת הכל על העובד משלם המס. "הרי אנחנו לא יכולים לנחש שהעובד הוא סטודנט, הזכאי להנחה במס, או שהעובד העתיק את מקום מגוריו ליישוב ספר, אך לא טרח לעדכן בכך את משרד הפנים ואת רשות המסים".

 

אילוסטרציה (צילום: shuttersotck)
אילוסטרציה(צילום: shuttersotck)

 

כפי שמתברר, מאות אלפי ישראלים זכאים לקבל החזרים ממס הכנסה, בסכום כולל של מיליארדי שקלים, כאשר בממוצע המדובר ב־8,000 שקל לתביעה, אולם 45% מהשכירים מעולם לא הגישו אפילו בקשה לקבל את החזר המס. וכך שוכבים להם מיליארדי שקלים בקופת המדינה, שבעצם כלל לא שייכים לה.

 

מסקר שערכה רק לאחרונה המועצה לצרכנות עולה, כי האמון של הישראלים בשלטונות המס, שיחזירו להם כסף ששולם מעבר לנדרש, הוא נמוך ביותר. 33% מבין אלה שלא הגישו מעולם בקשה להחזר מס הסבירו, כי "אני לא מאמין שאקבל איזשהו החזר".

בעבר כבר העיר מבקר המדינה, שהיה מן הראוי שמשלמי מיסים, שעל פי הידוע לשלטונות המס זכאים להחזרים, לעיתים של עשרות אלפי שקלים בשנה, יקבלו על כך עדכון ביוזמת שלטונות המס, אך הדבר כמעט שלא נעשה.

מהסקר מתברר כי 30% כלל אינם יודעים למי לפנות ואיך מתנהל התהליך, 23% טענו שברור להם שמדובר בבירוקרטיה סבוכה, 16% כלל לא ידעו שניתן לבקש החזרים ושיעור דומה "לא רוצה להתעסק עם מס הכנסה". כ־8% חששו שהתהליך יעלה להם כסף רב וויתרו על הפנייה למס הכנסה.

 

כפי שמתברר, שכירים זכאים להחזרי מס מגוונים ורבים. הנה העיקריים שבהם:

- אנשים שעובדים במספר מקומות עבודה ולא עשו תיאומי מס ולכן מורידים להם שיעורי מס גבוהים במיוחד.

- מי שהחליפו מקום עבודה ולא עבדו זמן מה בין שני מקומות העבודה השונים.

- הורים לילדים מתחת לגיל 18.

- אנשים נדיבים שמרבים לתרום למוסדות מוכרים ואינם דורשים החזרים על לפחות רבע מהתרומות.

- חופשת לידה המקנה הטבה במס.

- מחלה שמונעת מאדם לעבוד במשך תקופה ארוכה.

- לימודים שונים המקנים הנחה במס, כמו סטודנטים, בעיקר בשנים שלאחר סיום לימודיהם.

- שינוי בסטטוס האישי, למשל אם חד הורית או אלמן.

- אדם הסובל מנכות כלשהי, המקנה הנחה במס.

- מובטל, שמחפש עבודה ואינו מוצא, או אדם שפוטר.

- אדם המתגורר באזור שבו ניתנות הטבות מס, כגון קרוב לקו עימות או בפריפריה הרחוקה.

- מי שנגרמו לו הפסדים בשוק ההון, שכן כאשר הרוויח שילם מס (ניתן לקזז הפסדים).

- ילדים עם צרכים מיוחדים.

- חייל ומי שמשרת במילואים.

- כספי פיצויים, כולל רנטות מגרמניה.

- קבלת מס הכנסה שלילי, בשל הכנסה נמוכה מאוד של הורים לילדים או אדם מבוגר בודד.

 

מבדיקה שנעשתה עולה, כי מיליארדי שקלים שנגבו במשך השנים כמס עודף מהציבור, אמורים היו להיות מוחזרים למאות אלפי שכירים בישראל, אם רק היו מגישים תיאום מס.

 

מהסקר שערכה המועצה לצרכנות עולה, כי אחד מכל 6 צרכנים חושש מההתעסקות עם מס הכנסה. הסיסמה "אני לא רוצה להתעסק עם מס הכנסה" עדיין נפוצה למדי. התוצאה היא שרבים פשוט מתייאשים ומוותרים או שבמקום להגיש לבד את התביעה הם פונים למתווכים ומשלמים להם עמלות גבוהות, לפעמים יותר מהסכום שיקבלו בחזרה.

 

המועצה לצרכנות השיקה לאחרונה, בעזרת מומחה המס עו"ד מאיר מזרחי, מדריך זכויות להחזרי מס, במטרה לסייע לצרכנים לממש את זכויותיהם בתחום המיסוי.

 

מהסקר מתברר, כי 45% מהשכירים מעולם לא הגישו בקשה להחזר מס. כמעט 80% מהנשאליםמשיבים שיגישו בקשה להחזר מס אם רק ההליך יהיה פשוט יותר.

 

המודעות לסיבות בעטיין ניתן לבקש החזר מס נמוכה מאוד. רק 2 אחוז יודעים שילדים עם צרכים מיוחדים מזכים בנקודות מס, 1.4 אחוז לא יודעים כלל, כי חייל משוחרר או במקרה של פיטורין, הורים יחידניים או פציעה - זכאים להחזר בסוף שנה.

אחוז אחד בלבד מודעים לזכותם לקבל החזר מס של 25% על תרומה של מאות שקלים. בקרב נשים אחרי לידה רק 8 אחוז מהן מודעות לזכויותיהן. למעלה מ־60 אחוז לא יודעים כלל שקיים סימולטור חינמי המאפשר בדיקה לזכאות, והנתון המפתיע הוא שלמעלה מ־70 אחוז חושבים שאם המידע יהיה נגיש וקל הם דווקא ישתמשו בסימולטור ויגישו את הטפסים.

 

עוד מתברר כי יותר נשים מגברים לא הגישו מעולם בקשה להחזר, למרות שייתכן שהסבירות שלהן יהיה החזר גבוה יותר מאשר לגברים, לדוגמה על נקודות זיכוי בגין ילדים ובגין היותה אישה. ועוד: ככל שההשכלה נמוכה יותר יש פחות מודעות, ככל שגילו של האדם מבוגר יותר ישנם יותר קשיים, ככל שההכנסה ממוצעת ומטה מוגשות פחות בקשות להחזר מס מחוסר אמונה שבכלל מגיע לנישום החזר. וזה כמובן מאוד לא נכון. דווקא בעלי הכנסות נמוכות זכאים לעיתים לפטור מוחלט ממס או לתשלום מס בשיעור נמוך ביותר.

 

יצוין, כי 48% מבין אלה שלא הגישו עד כה בקשה להחזרי מס לא עשו כן משום שלא ידעו כמה כסף הם עשויים לקבל. אילו ידעו את הסכום והיה להם כדאי – היו מגישים בקשה.

 

מה ניתן לעשות לאחר שנת המס, אם מתברר שבעצם מגיעים החזרים לאיש או לאישה שעבדו ושילמו מס עודף?

הגשת דוח שנתי למס הכנסה היא הפיתרון. מילוי הדוח אינו מסובך מדי, אך מומלץ להיעזר ביועץ מס, בתנאי כמובן שעל־פי חישוב ראשוני סכום ההחזר יהיה גבוה יותר מהתשלום שיובטח ליועץ המס.

 

בכל מקרה, הגשת דוח, כאשר אדם עובד בשני מקומות או יותר, היא חיונית ביותר ולרוב השכיר יוצא ברווח. ניתן להגיש דוח גם שבע שנים לאחור. ועוד עניין לגמרי לא שולי: כל חוב של מס הכנסה לאזרח הוא צמוד למדד ונושא ריבית בשיעור של 4 אחוזים. שמעתם בימים אלה על תוכנית חיסכון טובה מזאת? כמעט כדאי להגיע למצב שבו מס הכנסה יהיה חייב כסף לנישום, במקום כמובן להיפך...

 

וכאן מגיע אחד הפתרונות: תיאומי מס. אלה ימנעו לרוב את הצורך לדרוש החזרי מס.

 

דברי ההסבר להליך הזה מטרתם לאפשר למי שמשלם מס הכנסה בארץ, למצות את זכויותיו, כבר במהלך שנת המס. זאת, בנוגע לכל ההקלות במס הנוגעות לו או לה, ולתיאום חישוב המס מראש, וכמו כן להציג בפני משלמי המיסים את החלופות למימוש זכויות אלו.

 

הקלות במס

אם אתה זכאי על פי החוק להקלות במס, תוכל לבקש אותן ממעסיקך או מפקיד השומה או ממייצג.

 

דוגמאות להקלות במס - נקודות זיכוי בגין ילדים, עולה חדש, תושב יישוב המזכה בהנחה במס, ילד נטול יכולת, זכאות לתואר אקדמי, תרומה למוסד ציבורי, חייל משוחרר, בוגר שירות לאומי, משפחה חד הורית וכדומה.

תיאום מס

 

אם הכנסתך נובעת ממספר מקורות או שלא הייתה לך הכנסה מתחילת שנת המס ואתה מעוניין להימנע מתשלום מס עודף במהלך שנת המס, תוכל לערוך תיאום מס באחת האפשרויות האלה: באמצעות היישום לתיאום מס באתר רשות המסים, לבקש ממעסיקך, להגיש בקשה באמצעות מערכת פנייה למשרדים לבקשת תיאום מס באתר רשות המסים, לבקש ממחלקת תיאומי מס במשרד פקיד השומה או ממייצג שהורשה לכך (רו''ח, יועץ מס) לערוך לך את תיאום המס.

 

ראוי לציין, כי שיעור המס הנקבע בתיאום המס אינו סופי וחישוב המס הסופי יקבע רק לאחר הגשת דוח שנתי.

 

הדרכים לקבלת הקלות ולעריכת תיאומי מס:

הקלות ותיאום מס על־ידי המעסיק

 

בקשה להקלות ולתיאום מס על־ידי המעסיק תוגש על גבי כרטיס עובד, טופס 101/130, שאותו ממלא כל עובד עם תחילת עבודתו וכן בתחילת כל שנת מס. יש למלא את כל הפרטים ולצרף אישורים ומסמכים מאמתים, כמצוין בטופס. יש לציין בטופס מהו מקום העבודה העיקרי שלך, בו ניתנות לך נקודות הזיכוי ומדרגות המס. כל מעסיק רשאי לערוך לך תיאום מס ובהתאם לכך לנכות את המס משכרך, אולם רק המעסיק העיקרי רשאי להעניק לך את ההקלות במס.

 

הקלות ותיאום מס באמצעות היישום באינטרנט

להגשת בקשה לתיאום מס ולהקלות יש להיכנס ליישום תיאום מס ולהזין את כל הנתונים הנדרשים. לקבלת דברי הסבר והנחיות, ניתן להיעזר במסך הדרכה שביישום. לאחר עדכון הנתונים במערכת, ניתן להדפיס מייד במדפסת אישית את האישורים על ניכוי מס במקור עבור כל אחד מהמשלמים. היישום מתאים לתיאום מס ראשון בשנת המס, כשההכנסה השנתית הכוללת ממשכורת – שימו לב - היא עד 308,196 ש"ח. כמו כן, נקודות זיכוי ביישום ניתנות אך ורק בגין תושב, אישה, ילדים, משפחה חד הורית ובן זוג שאין לו הכנסה.

 

הקלות בתיאום מס באמצעות מערכת פנייה למשרדים לבקשת תיאום מס

המערכת מאפשרת לך לבקש תיאום מס עבורך בגין כל ההקלות וכל הנסיבות, ומתאימה גם לתיאום מס חוזר באותה שנה. להגשת בקשה, מזינים במערכת פרטים אישיים, מצרפים טופס 116 מלא וסרוק של "בקשה להקלה ולתיאום בחישוב ניכוי המס על־ידי פקיד השומה" וגם אישורים ומסמכים מאמתים, כגון תלושי שכר.

 

בהתאם לנתוניך יקבע פקיד השומה את שיעור המס שיש לנכות מהכנסותיך ויכין את האישורים שעליך למסור למעסיקים ולמשלמים שלך. אליך תישלח הודעה שהאישורים הופקו. אישורים אלו ימתינו לך, תוך חמישה ימי עבודה, ביישום לתיאום מס ואותם תוכל להדפיס בכל עת.

 

הקלות ותיאום מס על־ידי פקיד השומה

להגשת בקשה להקלות במס ולתיאום מס על־ידי פקיד השומה, יש למלא את כל הפרטים הנדרשים בטופס "בקשה להקלה ולתיאום בחישוב ניכויי המס על־ידי פקיד השומה", טופס 116, ולצרף אישורים ומסמכים מאמתים, כמצוין בטופס.

 

ניתן לשלוח את הבקשה באמצעות הדואר. לחילופין, להגישה בצירוף מעטפה עם שמך והכתובת אליה הינך מעוניין שיישלח תיאום המס, בעמדת המודיעין או במחלקת תיאומי מס בכל משרד שומה או לפנות למשרדי השומה בשעות קבלת הקהל.

 

בבקשה לתיאום מס יש לציין את כל מקורות ההכנסה (את כולם!) ואת מספר תיק הניכויים של כל מעסיק ומשלם ויש לדווח גם על הכנסות מחלופות שכר, כגון: דמי אבטלה וקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי החייבות במס.

 

פקיד השומה יקבע, בהתאם לנתוניך, את שיעור המס השנתי שיש לנכות מכלל הכנסותיך. באישור שיימסר לך עבור המעסיקים והמשלמים, יירשם שיעור המס השנתי שעליהם לנכות במקור.

 

לתשומת ליבך: אם יש לך תיק במס הכנסה, ייערך תיאום המס במשרד השומה בו מתנהל תיקך.

 

תיאומי מס בתל אביב, ללקוחות שאין להם תיק פעיל ברשות המסים וללקוחות עם תיק פעיל, ייערכו במשרדי מס הכנסה תל־אביב 5.

 

הקלות ותיאום מס באמצעות מייצג

מייצג - רו''ח או יועץ מס - הרשאי לייצג נישומים על פי סעיף 236 לפקודת מס הכנסה, הרשום במרשם המייצגים במס הכנסה, יכול להגיש עבורך בקשה להקלה ולתיאום בחישוב ניכויי המס, בטופס 117. מגיש בקשה לתיאום מס, שאין לו תיק במס הכנסה, רשאי לערוך תיאום מס אצל מייצג רק אם הכנסותיו ממשכורת נמוכות מ־308,196 ש"ח בכל שנת המס 2019. כמו כן, תיאומי מס באמצעות מייצג ייערכו רק עבור סוגי ההכנסה האלה: משכורת, קצבה, שכר דירקטורים, שירותים ונכסים, שכר סופרים, מרצים, אמנים, שירותי משרד, מורי דרך, בוחנים וספורטאים עצמאיים.

 

מסמכים מאמתים שיש לצרף לכל בקשה לפי סוג ההקלה המבוקשת בתיאום המס:

- תצלום תלושי משכורת וקצבה מכל המעסיקים והמשלמים. אם אין בידך תלושי משכורת, עליך לצרף מסמך מהמעסיק המציין את אופן ההעסקה ואת השכר.

- אישורים על תשלומים אחרים כגון: שכר מרצים, שכר סופרים, אמנים וכדומה.

- אישורים על תשלומי דמי אבטלה, דמי לידה וכדומה.

- תעודת עיוור או אישור פקיד שומה על זכאות לפטור בגין נכות.

- תעודת עולה.

- תעודת "תושב חוזר" מעל 6 שנים, למי שחזר ארצה בין התאריכים 16.5.2010 ועד 30.9.2012.

- גמלאים ייצרפו לתלושי הקצבה גם את הודעת המעביד על פרישה מעבודה של העובד, בטופס 161, הכוללת אישורים על פיצויים, מענקי פרישה, ימי מחלה, חודשי הסתגלות וכדומה.

- אישור תושבות למתגוררים ביישוב המזכה את תושביו בהנחות במס, בטופס 1312א.

- צילום תעודת שחרור מצה"ל או משירות לאומי.

- אישור זכאות לתואר אקדמי או תעודת מקצוע וטופס 119.

- קבלות מקוריות על תרומות למוסד ציבורי מאושר.

 

יצוין, כי אישור למעסיק על תיאום מס תקף לשנה שלמה, קרי עד ליום 31.12.2019. אם במהלך השנה חל שינוי בנתונים ששימשו בסיס להקלה במס או לתיאום המס, יש לערוך תיאום מס חדש.

 

רשות המסים נוהגת להודיע בתחילת כל שנה על הארכה של חודשיים לתוקפם של אישורי תיאום המס, שהונפקו למעסיקים בשנה קודמת, קרי עד לתשלום משכורת פברואר או עד ליום 13.03 לשנה שאחריה, דהיינו 2020, לפי המוקדם.

 

אם קיבלת מרשות המסים הודעה על הארכת תוקף האישורים שבידך לשנה נוספת ולא חל שינוי בהכנסותיך או בנתונים האישיים שלך, תוכל להשתמש באישורים שתוקפם הוארך ולהעבירם למעסיקים הרלוונטיים.

 

יצוין, כי אם הכנסותיך נובעות ממספר מקורות ואינך עורך תיאום מס, על המעסיק והמשלם שאינו העיקרי, לנכות מס מירבי מהכנסתך.

 

ההמלצה שלנו: עריכת תיאום מס מראש - במקום לרדוף אחרי מס הכנסה לקבלת החזרי המס אחרי סיום שנת המס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים