שתף קטע נבחר

תקנה חוקית תאפשר להגן על העורב ההודי - כדי לירות בו

המשרד להגנת הסביבה יהפכו את העורב ההודי והעורב האפור למין מוגן, על מנת לאפשר לרשות הטבע והגנים להתיר ירי בעורב ההודי, שנחשב למין מזיק הגורם לנזקים לטבע ומאיים על שלום הציבור באילת

כבר שנים שהעורב ההודי מאיים על תושבי אילת. העורב הודי, שמוגדר כמין מזיק, הוא מין שפלש לישראל מדרום מזרח אסיה ואירן. מין זה התפשט לאזורים אחרים בעולם באמצעות ספינות משא המעבירות אותו כנוסע מזדמן מנמל לנמל. הוא פוגע בבני אדם אבל גם בטבע המקומי.

 

עורב הודי (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)
עורב הודי(צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)

 

הוא דוחק מינים מקומיים ופוגע בהם, טורף מכרסמים, לטאות וחרקים. אוכלוסיותיו של העורב ההודי בישראל מוגבלות, לפי שעה, לאזור הערבה הדרומית ובעיקר לעיר אילת. כיוון שהעורב ההודי חי גם בעיר עקבה, נדרשים מאמצים ניכרים כדי למנוע את הפצת העורב ההודי צפונה.

 

עתירה לבג"ץ: אפשרו ירי בעורב ההודי

עד שנת 2014 עיריית אילת נהגה לירות בציפור הפולשת, אך משטרת ישראל הורתה להפסיק את הירי באזור מגורים בטענה כי מדובר בעבירה על החוק. מאז, לפי נתוני עיריית אילת, היה גידול של כ- 450 אחוז באוכלוסייה.

 

עיריית אילת עתרה בחודש יולי האחרון לבג"צ בבקשה כי המשרד להגנת הסביבה והחקלאות יתקינו תקנות שיאפשרו שימוש בירי נגד מטרדי העורבים ההודיים, אך ללא כנסת פעילה וממשלה, לא ניתן להתקין תקנות.

 

הפיתרון? המשרד להגנת הסביבה פירסם לאחרונה להערות הציבור הוראת שעה לתקופה של שנתיים כדי שיוכלו לדלל את אוכלוסיית העורבים. לאחר שיתקבלו הערות הציבור, יהיה צורך באישור משרד המשפטים ולאחר מכן השר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין יוכל לחתום על ההוראה.

 

עורב הודי (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)
עורב הודי(צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)

 

למשך שנתיים: הגנה חוקית שתאפשר ירי

במשרד להגנת הסביבה וברשות הטבע והגנים הגיעו לפיתרון ייחודי: לתקופה של שנתיים העורב ההודי והעורב האפור יהיו חיות בר מוגנות, כך שמנהל הרשות יהיה רשאי לתת היתר ציד לגורמים המתאימים לשם מניעת הנזק והסיכון לציבור.

 

כיום, החוק להגנת חיית הבר קובע כי כל חיית בר היא מוגנת, אלא אם השר הכריז עליה כי היא מזיק. 13 מינים הוכרזו כמזיקים, בהם העורב ההודי והעורב האפור. אבל כעת יהפכו לחיות מוגנות, כמו חזיר הבר ושפני הסלע.

 

העורב ההודי והעורב האפור הם מקור למטרדים רבים. העורב האפור, שנפוץ מאוד בכל האזור הים תיכוני בצפון הארץ ובמרכזה, גורם לנזקים חמורים לחקלאות ולטבע בישראל. מין זה טורף גוזלים ואפרוחים, דו חיים, זוחלים, יונקים וחסרי-חוליות, ומשפיע על אוכלוסיות של מינים רבים של חיות בר, בעיקר ציפורי שיר, דוגרי קרקע (כגון חוגלות) וצבים.

 

עורב הודי (דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
עורב הודי(דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

אין תכשירי הדברה לעורבים

בפועל, אין בנמצא אמצעי טיפול אפקטיביים למניעת נזקים לאדם ולטבע ממינים אלה, בין היתר לאור העובדה שאין בישראל תכשירי הדברה רשומים המיועדים להדברתם. מניעת הסיכון לבני אדם ממיני העורבים מחייבת שימוש בירי מדויק, בעיקר בתחומי יישוב כאשר עורבים אלה תוקפים בני אדם.

 

הוראת שעה מגיעה אחרי שנים של גרירת רגליים וגם לאחר אישור הוראת השעה, יש לציין כי עדיין לא יותר לבצע ירי בשטח עירוני.

 

"בסופו של דבר מדובר בפיתרון יצירתי", אומר מנכ"ל המשרד להגנ"ס גיא סמט. "אנחנו עם ממשלת מעבר. בלי כנסת. אי אפשר לחוקק".

 

עורב הודי (דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
עורב הודי(דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

מנכ"ל רט"ג שאול גולדשטיין ציין כי "הפיתרון משחרר את כשל השוק הזה. לעיתים בממשק בין הטבע לאדם צריך ללכת לקיצוניות השנייה כדי לעזור לאדם. אני מקווה שברגע שתקום כנסת חדשה נוכל לתקן את התקנות הנדרשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע
עורב הודי אילת
צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע
מומלצים