שתף קטע נבחר

 

רווקות בסין מחפשות בן זוג וירטואלי

צעירות סיניות שמתרכזות בקריירה ובלימודים קונות באינטרנט חבר וירטואלי, כדי לא להיכנס למערכת יחסים תובענית: "לתת לעצמך תחושה שאוהבים אותך". עובד שמתכתב איתן: "כשמישהי פונה אליי, מבחינתי אני באמת החבר שלה". ומה הקשר בין התופעה למדיניות הילד האחד?

רובין, סטודנטית לרפואה בת 19, מדברת עם החבר שלה כמה שעות ביום. הוא תמיד מוכן לשמוע על החוויות והבעיות שלה – כל עוד היא מוכנה להמשיך לשלם. בינתיים היא שילמה יותר מ-1,000 יואן (150 דולר) כדי לדבר עם בן זוג. וירטואלי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

השיחות של רובין ובן הזוג הווירטואלי באינטרנט הן ממש לא שיחות סקס. הגברים שעונים לרובין בשמו של החבר משתדלים להיות ידידותיים, ולעיתים גם פלרטטנים. הם מדברים עם רובין כשהיא קמה בבוקר ומתכתבים איתה במשך היום. לעיתים הצדדים גם מנהלים שיחות וידאו. "אם מישהו מוכן לארח לי חברה ולדבר איתי, אני מוכנה להוציא על זה כסף", אומרת רובין.

סין רווקות סיניות משלמות תמורת חברים וירטואליים  (צילום: AFP)
ז'ונסון, שעובד כ"בן זוג וירטואלי"(צילום: AFP)
 

התופעה הזו צוברת תאוצה בקרב רווקות ממעמד הביניים בסין. לעיתים קרובות הן מתמקדות בקריירה, ודוחות את התוכניות להתחתן ולהקים משפחה. את החנויות שמוכרות "חברים וירטואלים" אפשר למצוא באפליקציית ה- WeChat או באתר הקניות Taobao. כמה גברים שעובדים כחברים וירטואלים סיפרו ל-AFP שרוב הלקוחות שלהם הן רווקות בשנות העשרים לחייהן שמצליחות לגמור את החודש.

 

ביום ז'ונסון שו בן ה-22 הוא סוחר מט"ח בבייג'ינג. בלילות הוא מגלם דמות של בן זוג וירטואלי ומשוחח עם הלקוחות הצעירות שלו. הצעירות מגיעות אליו עם צרכים שונים. חלק רוצות עצות ידידותיות, לאחרות יש בקשות רומנטיות. "כשמישהי יוצרת קשר אני אומר לעצמי שאני באמת החבר שלה, וחושב איך להתייחס אליה כמו שצריך. כשאנחנו מסיימים אני מפסיק לחשוב את זה".

סין רווקות סיניות משלמות תמורת חברים וירטואליים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המחיר נע בין יואנים בודדים לחצי שעת התכתבות לכמה אלפי יואנים כדי לשמור על קשר רציף – כולל שיחות טלפון – במהלך החודש. "אנשים גילו איך מייצרים חיבה", אומר כריס ק.ק טאן, פרופסור מאוניברסיטת ננג'ינג שחוקר את התופעה. "מדובר בשלב חדש של נשיות שאין לו תקדים בסין".

 

לנשים בסין קשה יותר מבעבר לפתח מערכת יחסים. סנדי טו, סוציולוגית מאוניברסיטת הונג קונג, אומרת שבאופן מסורתי נישואים בסין הפטריארכלית היו "חובה", אך מדיניות הילד האחד – שנכנסה לתוקף ב-1979 והגבילה את גודל המשפחה – יצרה "דור של נשים עם תושייה וביטחון עצמי".

סין רווקות סיניות משלמות תמורת חברים וירטואליים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

לחלק מההורים שיכלו להביא לעולם רק ילד אחד הייתה העדפה לבנים. לעיתים הורים שגילו שברחם האישה יש בת ביצעו הפלה, והיו גם כאלה שנטשו את הבנות שהביאו לעולם. ב-2018, שלוש שנים אחרי ביטול מדיניות הילד האחד, עדיין קיים פער גדול בילודה בסין: על כל 100 בנות נולדים 114 בנים.

 

עבור נשים רבות מדיניות הילד האחד שינתה את הדינמיקה במשפחה. רוזאן לייק, שכתבה ספר על רווקות סיניות, אומרת שהורים לבנות "גידלו אותן כמו בנים". "הן הטביעו בהן דברים ש'צריך למצוא בגבר', כמו בית ויציבות כלכלית", היא אומרת.

סין רווקות סיניות משלמות תמורת חברים וירטואליים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ליסה, מנהלת בת 28 משנחאי, משלמת לבני זוג וירטואליים כדי להתנסות בסיטואציות רומנטיות שונות. "בוודאי שהיו רגשות של אהבה. נתתי לעצמי תחושה שאוהבים אותי. בגלל שמדובר בסך הכול בשירות שאני משלמת עליו אני לא מרגישה אשמה כלפי 'אנשים אמיתיים'".

 

דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי בחן ב-2018 את הפערים המגדריים ברחבי העולם. סין הגיע למקום ה-103 מתוך 149 מדינות בפערים בין גברים לנשים. במדד שבוחן את חלקן של הנשים בכלכלה הסינית ועל ההזדמנויות שלהן סין מטפסת למקום ה-86.

 

ככל שמצבן הכלכלי משתפר מספר הסיניות הנשואות יורד. שיעור הנישואים בסין (מספר החתונות בשנה) נמצא בירידה בחמש השנים האחרונות. הנתון בשנה שעברה היה 7.2 על כל אלף איש.

 

סין רווקות סיניות משלמות תמורת חברים וירטואליים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפי לייק, יותר ויותר נשים שהצרכים הבסיסיים שלהם מובטחים מחפשות לספק את הצורך ב"הגשמה עצמית ורגשית". החוקר טאן אומר שבערים הגדולות בסין נשים רבות מעדיפות "להתבודד". בשנות העשרה רובן משקיעות מאמצים גדולים בבחינות הכניסה הקפדניות לאוניברסיטה, גם על חשבון חיי חברה מחוץ לבית הספר. טאן אומר שקניית בן זוג וירטואלי "הוא הסיכוי שלהן להתנסות באהבה ובמערכת יחסים".

 

עבור רובין וליסה, בני זוג וירטואליים הן אפשרות טובה בגלל שמערכת היחסים נוחה ולא תובענית. "אם אני נמצאת במתח נפשי גדול יש אנשים שעלולים להירתע מזה", אומרת רובין. "אבל כשאני נותנת כסף לבן הזוג הוירטואלי הוא חייב להרגיע אותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ז'ונסון, שעובד כ"בן זוג וירטואלי"
צילום: AFP
מומלצים