ניו זילנד: 5 הרוגים ונעדרים בהתפרצות הר געש
הר הגעש "האי הלבן", מוקד תיירותי פופולרי, התפרץ ופלט ענן אפר אדיר. 50 בני אדם היו על האי או בסביבתו כשהתפרץ. 18 פצועים חולצו והובהלו לבתי חולים. המשטרה: "לא יכולים להגיע לאי, לא יודעים כמה נעדרים". תייר: "קשה להאמין, עמדנו על קצה הלוע חצי שעה לפני ההתפרצות"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סגן מפקד המשטרה ג'ון טימס, המנהל את מבצע החילוץ, עדכן הבוקר כי 23 בני אדם חולצו מהאי הלבן. ככל הנראה חלקם תיירים שהגיעו לאי בספינה. מותם של חמישה מהם נקבע והיתר נפצעו בדרגות שונות. לפי ההערכות נותרו באי כ-20 בני אדם נוספים, בהם גם תיירים, וקיים חשש כבד לגורלם.
"עדיין יש נעדרים על האי", אמר טימס. "אני יכול לאשר שיש הרוג אחד. כמה מהפצועים הובהלו לבתי חולים, הכוחות פועלים כדי לאתר את כולם. כרגע מסוכן להיות בקרבת האי". הפצועים הובהלו לשני בתי חולים ומסוקי חילוץ הוזעקו לסייע. המשטרה ציינה כי חיפוש באי עצמו מסוכן כעת.
יותר מחמש שעות אחרי התפרצות הר הגעש, המשטרה מסרה כי כוחות ההצלה עדיין אינם יכולים להגיע אל האי. המשמעות היא שהמשטרה עדיין לא בטוחה כמה אנשים נותרו בו וכמה נעדרים. עם זאת, דובר המשטרה ציין כי מדובר במספר דו ספרתי.
ראש הממשלה אמרה: "אני יודעת שיש המון דאגה וחרדה בקרב אלו שקרוביהם היו באי או סביבו באותה העת. אני יכולה להבטיח שהמשטרה עושה כל שביכולתה".
אחד התיירים, מייקל שייד מסן פרנסיסקו, יצא מהאי דקות לפני ההתפרצות ופרסם תיעוד דרמטי מהסירה שבה היה שבו נראה ענן אפר סמיך: "כל כך קשה להאמין. כל קבוצת התיירים שלנו עמדה על קצה לוע הר הגעש פחות מחצי שעה לפני ההתפרצות".
המשטרה הודיעה כי ההתפרצות אירעה בשעה 14:11 בצהריים (שעון מקומי) והאי כוסה בשכבת אפר. הסוכנות הגיאוגרפית של ניו זילנד מסרה כי לאחר ההתפרצות נראה ענן אפר אדיר שהגיע לגובה של כשלושה קילומטרים וחצי. חלק מהסרטונים המתעדים את התפרצות הר הגעש צולמו מסירות תיירים באזור. באחד מהם קראו לנוסעים: "היכנסו פנימה".
ג'ודי טרנר, ראש העיר פקטאני הממוקמת לחופה המזרחי של ניו זילנד, אמרה: "אני לא בטוחה אם האנשים היו על האי או לידו, אך בוודאות הייתה שם קבוצה אחת והם בוודאי זקוקים לטיפול רפואי". היא הוסיפה: "כמה נפצעו והמטרה היא להגיע אליהם ולפנות אותם לבית החולים בשלום". כמו כן ציינה כי לא נראה שיש חשש לתושבים המתגוררים בחוף המזרחי, שנמצא במרחק של כמה עשרות קילומטרים ממקום ההתפרצות.
כלי תקשורת באוסטרליה דיווחו כי יותר מ-20 אוסטרלים שהו על האי כחלק מקבוצת מטיילים. מצבם אינו ידוע ולא ברור כמה מהם חולצו וכמה נותרו באי. ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון אישר מוקדם יותר כי "אוסטרלים נקלעו לאירוע נורא זה".
שגריר ישראל בניו זילנד איציק גרברג מסר כי "נכון לעכשיו לא ידוע לנו על ישראלים בקרב הנפגעים אך הנושא נבדק. ההסתברות נמוכה".
"האי הלבן" נחשב לאחד מהרי הגעש הפעילים ביותר בניו זילנד. הוא ממוקם 50 ק"מ ממזרח לאי הצפוני של ניו זילנד ומהווה אטרקציה תיירותית פופולרית. כ-70% מהר הגעש נמצאים מתחת לפני הים. התפרצות האחרונה שלו התרחשה ב-2016.
על פי הסוכנות הגיאולוגית של ניו זילנד, הר הגעש התפרץ באופן מתון, אך דרגת הסכנה הוגדרה ארבע בסולם חמש דרגות. בהמשך צפויות לעלות שאלות רבות בנוגע לפתיחת הר הגעש לכניסת מטיילים למרות אזהרות המדענים על פעילות וולקנית במקום לאחרונה.
בשנת 1914 נהרגו 12 בני אדם במקום במסגרת חיפוש אחר גופרית, לאחר שאחד מקירות המכתש קרס וגרם למפולת שהחריבה את כפר הכורים ואת המכרה עצמו.
פרופ' עדי וולפסון שביקר באי הלבן בסוף השבוע האחרון סיפר לאולפן ynet: "כשמגיעים מסבירים לך על המקום, גם על מקרה כזה או אחר שאם יש איזושהי רעידה או משהו כזה, מה צריך לעשות. מציידים אותך בקסדה ומציידים אותך במסכה מפני שהעשן שם עם ריח מאוד מאוד חזק. קשה לנשום בחלק מהמקומות".
הוא הוסיף שאיש לא הזהיר את התיירים מפני התפרצות אפשרית של הר הגעש. "הם מודיעים רק בלילה לפני אם התנאים מאפשרים להגיע לאי ואם הכול בסדר", אמר וולפסון. "אנשים מסתובבים, עוד ספינה באה, עוד מסוק בא ונוחת, אנשים יורדים, אנשים עולים. הכול התנהל על מי מנוחות".