שתף קטע נבחר
 

מחקרי מוח מצאו: למה ניחוחות מחזירים אותנו לזיכרונות העבר?

מדוע ריח מצית זיכרונות ורגשות, בשונה מיתר החושים? במשך שנים ניסו חוקרים להבין את הסיבה, ומחקרים אחרונים מצאו את הקשר: חלקי המוח האחראיים על אינטימיות והישרדות קשורים קשר הדוק באלה האחראיים על חוש הריח. ואיך פגיעה ביכולת להריח יכולה להעיד על בעיות בריאות?

את התופעה הזו כולם מכירים: ניחוחות מסוימים מעלים זיכרונות, לרוב מאוד מדויקים, ואף גורמים לתחושות גופניות של ממש. במשך שנים ניסו חוקרים להבין מדוע זה קורה - וכעת, מחקרים הצליחו למפות את המתרחש בגוף כשחוש הריח  נכנס לפעולה, דבר שלא דומה לפועלם של חושים אחרים.  

 

קיראו עוד:

תתרנות: כשחוש הריח נעלם באופן זמני או קבוע

הידעתם? קיצור קיבה משנה את חוש הטעם והריח

10 דברים שלא ידעת על חוש הטעם

 

זה יכול להתקיים עם ניחוח של מאפה שמזכיר לכם רחוב בצרפת, ניחוח של דשא שלוקח אתכם אל סנטרל פארק בניו יורק, תבשיל במסעדה שמחזיר אתכם לבית אימא או בושם שמזכיר את בת הזוג שלכם. חלקיקי ריח יכולים להחיות זיכרונות שנשכחו זמן רב, ולהפוך אותם לעזים ורגשיים.

 

למה זה קורה? את התשובה לכך מצאו חוקרים שבחנו את המתרחש במוח במצב של קליטה חושית. נמצא כי אזורי המוח האחראיים על חוש הריח, שזורים באזורי המוח האחראיים על זיכרונות ורגשות. למעשה, הדרך בה חוש הריח פועל במוח היא אחרת מיתר החושים, וייחודית לו.

 

ניחוח הוא חלקיק כימי המרחף לתוך האף, ומשם אל אזורים מוחיים בהם הוא מעובד ומועבר לאזור זעיר במוח הנקרא אמיגדלה, האחראי על עיבוד רגשות. אז, מועברים אותות אל ההיפוקמפוס (אזור במוח שהינו חלק מהמערכת הלימבית) בו מתרחשים תהליכי למידה ויצירת זכרונות.

 

 

חוש הריח הוא היחיד שעובר באופן ישיר כל כך אל מרכזי הרגש והזיכרון של המוח. כל החושים האחרים עוברים תחילה לאזור מוחי הנקרא תלמוס, שפועל כמו "מרכזייה" ומעביר מידע על הדברים שאנחנו רואים, שומעים או חשים, לשאר המוח. במקום להגיע לתלמוס, ריחות מגיעים לאמיגדלה ולהיפוקמפוס, דבר המוביל לחיבור בין רגשות, זיכרונות וריחות.

 

"זו הסיבה שזכרונות מופעלים על ידי ריחות, בניגוד לחושים אחרים ונחווים כרגשיים יותר", מסביר ד"ר ליאור אונגר, מומחה לנוירוכירורגיה מהמרכז הרפואי שיבא, ":ניחוח מוכר שנשכח אפילו שנים רבות, יכול להביא אנשים גם לכדי דמעות מרוב עוצמת השפעתו על המוח".

 

לשם השוואה, אם ביקרתם באזור מסוים, המראה שלו (המתבטא במערכת החישה בחוש הראייה) או של האנשים המתהלכים בו לא בהכרח יובילו לזיכרון כלשהו, לא עוצמתי בכל אופן. אולם הריח שבמקום הזה, מיד יזכיר לכם את מה שהתרחש שם, ויעורר בכם רגש עז.

 

עם זאת, לעיתים ריח יפעיל רק זיכרון ולא רגש, ולהיפך: "אדם עלול להריח ניחוח כלשהו ופתאום להרגיש משהו שלא יהיה לו איך להסביר", מסביר ד"ר אונגר, "ומהצד השני, אותו ניחוח עשוי להעלות באדם זיכרון מבלי שהוא ירגיש מאומה".

 

הקשר בין ריח לזיכרון קיים גם בבעיות בריאות הקשורות בזיכרון. "פגיעה בחוש הריח עשויה להעיד על מצבים שקשורים לאיבוד זיכרון כמו בפרקינסון ובאלצהיימר, או פשוט בהזדקנות" מסביר ד"ר אונגר.

 

לקשר המשונה הזה בין רגש לריח, עשוי להיות הסבר אבולוציוני פשוט: האמיגדלה, גרעין מוחי הקשור ברגש וגם בתחושות של פליאה או רתיעה, התפתחה מאזור במוח שהוקדש במקור לטיפול בכימיקלים.

 

למעשה, הרגשות שעליהם אחראית האמיגדלה תפקידם להזהיר מפני כימיקלים רעילים, וזה מה שעושה חוש הריח. לפיכך - שניהם קשורים ככל הנראה הן לאינטימיות והן להישרדות האדם. מוצפים רגש כשאתם מריחים בושם? נראה שהמוח שלכם עושה את תפקידו נאמנה.

 

עלול להתחיל בפגיעה בחוש הריח: כך מתפתחת מחלת האלצהיימר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מריחים זיכרונות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים