שתף קטע נבחר

 

יממה לפקיעת המנדט: הונחה הצעת החוק לפיזור הכנסת

לקראת תום הניסיונות להקים ממשלה מבקשים חברי כנסת מהליכוד ומכחול לבן לקבוע כי הכנסת ה-22 תסיים את דרכה, והבחירות לכנסת ה-23 יתקיימו ב-2 במרץ

 

אביגדור ליברמן בני גנץ ביבי נתניהו  (צילום: רויטרס, AFP, אבי מועלם)
בנימין נתניהו, אביגדור ליברמן ובני גנץ (צילום: רויטרס, AFP, אבי מועלם)

יממה לפני פקיעת המנדט הונחה הערב (ג') הצעת החוק לפיזור הכנסת ה-22. מגישי ההצעה הם חברי הכנסת אבי ניסנקורן, מכלוף מיקי זוהר, מאיר כהן, שלמה קרעי וצבי האוזר. הצעת החוק קובעת כי הכנסת ה-22 תתפזר לפני גמר כהונתה ושהבחירות לכנסת ה-23 יתקיימו ביום ו' באדר התש"ף (2 במרס 2020). הצעת החוק המיוחד תצטרך לעבור מחר אישור בשלוש קריאות במליאה ברוב של 61 ח"כים.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "ביום י"ג בכסלו התש"ף (11 בדצמבר 2019) תסתיים התקופה שנקצבה בחוק-יסוד: הממשלה לשם הרכבת ממשלה שתכהן מכוח אמון הכנסת, ותחל תקופת הבחירות לכנסת ה-23. לפי סעיף 11(ב) לחוק-יסוד: הממשלה, תקופת הבחירות לכנסת נמשכת כ-90 ימים.

 

"בנסיבות החריגות שנוצרו, ולאחר שתי מערכות בחירות סמוכות שבהן לא כוננה ממשלה, מוצע לפזר את הכנסת העשרים ושתיים ולקיים בחירות חדשות לכנסת העשרים ושלוש ביום ו' באדר התש"ף (2 במרס 2020), כך שתקופת הבחירות לכנסת ה-23  תימשך 82 ימים במקום 90 ימים".

 

אף שלכל אורך השבועות האחרונים לא נראה היה שמתקיימים מאמצים כנים להקמת ממשלה - אחדות או אחרת - אתמול אפילו מנהיגי המפלגות התקשו להסתיר את הערכתם שישראל הולכת למערכת בחירות שלישית תוך פחות משנה. יאיר לפיד הודיע על ויתור על הרוטציה עם בני גנץ בראשות כחול לבן, גנץ עצמו אתגר את נתניהו להודיע שיוותר על החסינות. גם נתניהו ואביגדור ליברמן הצהירו בפומבי כי הסיכויים לממשלה לפני תום תקופת 21 הימים הם קלושים. 

 

יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, אמר: "אלה לא הצעות החוק שקיוויתי להגיש כנבחר ציבור, ואני עדיין מקווה שנוכל להסיר אותן מחר לפני חצות כדי להכריז על הקמת ממשלת אחדות רחבה. אם הכנסת אכן תתפזר מחר, נצא למערכת בחירות קצרה ככל שניתן".

 

גנץ לנתניהו: "תודיע שאתה מוותר על החסינות"    (צילום: גיל יוחנן)

גנץ לנתניהו: "תודיע שאתה מוותר על החסינות"    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עמיר פרץ: "ליברמן הוא האשם העיקרי"    (צילום: חגי דקל, משי בן עמי)

עמיר פרץ: "ליברמן הוא האשם העיקרי"    (צילום: חגי דקל, משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משמעות הדבר היא שמדינת ישראל תסכם שנה שלמה של שיתוק כלכלי בממשלת מעבר, שבזמן כהונתה לא עובדות ועדות הכנסת והמליאה והליכי חקיקה חשובים, כמו גם תקציבים, נותרים תקועים.

 

בצד ההיערכות לבחירות אמר אתמול היועץ המשפטי לכנסת כי יש להיערך גם למצב של כינון ממשלת אחדות: "אנו לא יכולים להיות רגועים שמא בכל זאת ביום רביעי ב-23:59 נקבל טלפון שיש ממשלת אחדות. וממשלת אחדות תחייב כנראה תיקוני חקיקה במהלך השבועיים שבהם יינתן למי שתינתן הזכות להרכיב ממשלה ואז אנו צריכים להתכונן למצב של עיגון הרוטציה בחוק היסוד, דבר שלא קיים כיום, עיגון מוסד ממלא מקום ראש הממשלה, מתווה הנבצרות של הנשיא, כל אלו מחייבים אותנו לעשות הכנות מרובות. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו כגורמי המקצוע הכמעט יחידים בשטח בזירה עצמה להגיע לדברים האלה לא מוכנים, כי הם קורים מהרגע להרגע בהתראות קצרות ביותר".

 

משמעותן של בחירות כלליות נוספות היא ככל הנראה התמודדות פנימית בליכוד. ח"כ גדעון סער, שמתכוון להתמודד מול נתניהו על ראשות המפלגה, אמר היום בעת סיור בחאן אל-אחמר שליד כפר אדומים כי לנתניהו "אין שום סיכוי להקים ממשלה". הוא הבהיר כי יישאר בליכוד ויתמוך בנתניהו אם יפסיד בהתמודדות מולו.

 

"גם אם נלך לצערנו הרב למערכת בחירות שלישית מיותרת, הוא לא יצליח להקים ממשלה", אמר סער. "השאלה שעומדת על הפרק היא עתיד הליכוד והוצאת המדינה מאותו מבוי סתום. צריך לשים מול העיניים את עתיד המדינה, אזרחי המדינה, לשנות את זה שאנחנו הולכים ממערכת בחירות אחת לשנייה ללא שום סיכוי להקים ממשלה. ביתי זה הליכוד, אני מתמודד בתוך הליכוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים