שתף קטע נבחר

 

נגד הסתה ברשת: צוות של בתי המשפט יילחם בהכפשות

הנהלת בתי המשפט תפנה ישירות לחברות פייסבוק, יוטיוב טוויטר, כדי להוריד פרסומים פוגעניים ומסיתים. זאת על רקע התופעה של איומים והכפשות נגד שופטים העוסקים בנושאים רגישים

צוות חדש שהוקם בהנהלת בתי המשפט יילחם בהכפשת שופטים ברשתות החברתיות. לפי ההודעה שנשלחה היום (רביעי) אל השופטים, הצוות יוכל לפנות ישירות אל החברות הגדולות כמו פייסבוק, יוטיוב וטוויטר, על מנת להוריד פרסומים פוגעניים ומסיתים.

שופטים מהווים יעד להכשפות ואיומים ברשת. אולם בית המשפט בעליון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שופטים מהווים יעד להכשפות ואיומים ברשת. אולם בית המשפט בעליון(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

הצוות הוקם בעקבות תופעה בשנים האחרונות, שבה שופטים מהווים יעד למתקפות והשתלחויות באינטרנט, בעיקר מצד מי שפסקו לרעתם. מדובר לרוב בשופטים בבתי משפט למשפחה ונוער, שעוסקים בנושאים רגישים.

 

המכפישים מעלים לרשתות החברתיות ולבלוגים פוסטים ופרסומים מבזים, שלעתים גובלים באיומים של ממש. בעבר, למשל, הועלו לרשת תמונות שופטים שהולבשו במדי נאצים, לצד גידופים. לרוב הפרסומים מועלים באופן אנונימי. לעתים המתדיינים חוברים לקבוצת פעילים חברתיים ששמו להם למטרה להכפיש ולבזות את מערכת בתי המשפט, מכיוון שהם סבורים שהיא רודפת אותם.

 

במקביל להכפשות ברשת, הם פועלים בדרכים בלתי חוקיות נוספות, כמו הפגנות ללא היתר מול בתי השופטים או בבתי המשפט. לעיתים הם מפרסמים פרטים חסויים ופרוטוקולים מדיונים בדלתיים סגורות, הכוללים פרטים ותמונות של קטינים.

 

הצוות שהוקם כדי להילחם בתופעה קיבל את אישור היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ובראשו יעמוד מנהל בתי המשפט יגאל מרזל והיועץ המשפטי עו"ד ברק לייזר. סוכם כי כדי לשמור על חופש הביטוי, הוא יטפל רק במקרי הכפשה והסתה המצויים ברף העליון, וכוללים עבירות נלוות כמו זילות, שיבוש מהלכי משפט או פרסום חומר אסור.

 

הנהלת בתי המשפט החליטה שלא לפנות יותר  לאזרחים בדרישה למחוק פרסומים, אלא ישירות אל מפעילי הרשתות. הוסכם כי כדי לפעול נגד פרסום, יהיה על בתי המשפט להיוועץ בפרקליטות המדינה, אך יידרשו לאישורה.

 

עוד הוסכם כי בהנהלת בתי המשפט לא ינסו להסיר פרסומים שיש בהם "זילות של בתי המשפט" או כאלה שעשויים להגיע לכדי עבירה של העלבת עובד ציבור, ויפעלו רק כשהפרסום מעלה חשד לעבירות פליליות מובהקות, כמו פגיעה בפרטיות שופטים או נידונים, חשיפת פרטים מתיקים חסויים, שיבוש מהלכי משפט ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ביהמ"ש העליון
צילום: shutterstock
מומלצים