הנחיות חדשות בשל שיא נדבקים בהתפרצות השעלת בישראל
משרד הבריאות מדווח כי מכת השעלת ברחבי הארץ מחריפה, ומגיעה לשיא של השנים האחרונות. עשרות תינוקות וילדים אושפזו בבית החולים במצב חמור, בחלק מהמקרים נשקפה סכנה לחייהם. על פי ההערכות – ההתפרצות המחודשת בשל סרבני החיסון ועלייה באלימות חיידק השעלת
מגפת השעלת בישראל מחמירה: דו"ח חדש של משרד הבריאות שנשלח לרופאים מגלה כי מספר הנדבקים במחלה הקשה מגיע לשיא של השנים האחרונות, ועד פי 3 בהשוואה לאשתקד. על פי ההערכות ההתפרצות נובעת משינוי באלימות החיידק, והעלייה בסרבני החיסונים.
ההנחיות המעודכנות
נגד החיידק אין תרופה, והאנטיביוטיקה אותה יש ליטול רק מונעת מהחיידק להתפשט לסביבה. הדרך היחידה למנוע את המחלה היא להתחסן במועד. החיסון לשעלת ניתן בגיל חודשיים, 4 חודשים, חצי שנה, שנה, כיתה א', כיתה ח' ולנשים בהריון בשבוע ה-27 עד 35. בנוסף ממליצים כיום הרופאים לכל מבוגר מגיל 18 להתחסן לפחות פעם אחת נוספת במהלך חייו.
לגבי נשים בהריון, קובע המשרד כי נשים בהריון שלא חוסנו בין השבועות 27 עד 36, צריכות להתחסן גם אחרי השבוע ה-36. אם החיסון לא ניתן במהלך ההריון, יש לתתו במרפאת קופת חולים בהקדם, עד שלושה חודשים אחרי הלידה, זאת כדי להגן על התינוק מפני המחלה הקשה.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי במהלך 2019 אובחנו 1,565 חולים בשעלת, עלייה של פי 2 בהשוואה לשנת 2018 אז אובחנו 729 חולים. מרבית החולים אובחנו במחוז ירושלים, שם נמצאו 454 חולים. גם אשתקד, מרביתם של החולים היו באזור זה. חשוב לציין כי במחוז זה נמצא גם שיעור גבוה של תחלואה בחצבת.
במקום השני בשיעור התחלואה נמצא מחוז תל אביב עם 261 חולים, במקום השלישי נפת רמלה עם 244 חולים, פתח תקווה עם 238 חולים ונתניה שם אובחנו 108 חולים. לפחות מחצית מהנדבקים לא היו מחוסנים, או שהיו מחוסנים באופן חלקי.
מחלת השעלת (פרטוסיס) נגרמת בשל הדבקה בחיידק בורדטלה פרטוזיס. היא נחשבת לאחת מעשר המחלות הקטלניות ביותר בעולם, ובתחילת המאה הקודמת הייתה גורם עיקרי בתמותת תינוקות, עד להכנסת החיסון שהביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה.
שינוי גנטי של החיידק
המחלה, המכונה גם "מחלת מאה הימים", בשל משכה הארוך העלול להגיע לכדי חודשים של שיעול. היא מתבטאת בשלושה שלבים:
- השלב הראשון נמשך כשבועיים ומאופיין בנזלת ובהפרשה מהעיניים.
- בשלב השני, מופיע שיעול התקפי ממושך המלווה בהאדמה בפנים, אודם בלובן העין (לחמיות) הקאות ואף הפסקות נשימה בתינוקות. התקפי השיעול מסתיימים בקושי בשאיפת אוויר המתאפיין במעין שריקה.
- השלב השלישי מתאפיין בהמשך השיעול תקופה ארוכה.
העלייה בשעלת מתרחשת בישראל ובעולם כולו כבר כמה שנים. אחת הסיבות לכך היא זמינות גבוהה יותר של בדיקות אבחון חדשות. אולם הסיבות המרכזיות הן מתנגדי החיסונים המפיצים את החיידק, ואלימות הולכת וגוברת של החיידק שמגלה עמידויות לחיסון.
האזורים הנגועים ביותר בשעלת הם תל אביב, ירושלים, צפת, רחובות רמלה וחדרה. באזורים אלה נמצאה בשנה האחרונה גם הדבקה רבה בנגיף החצבת, נתון המתאים להערכה כי אחד הגורמים העיקריים לתפוצת מגפת השעלת הוא אוכלוסיות מתנגדי חיסון.
כאמור, סיבה נוספת היא אלימות החיידק ההולכת ומתגברת בשנים האחרונות. השינוי במבנה הגנטי של החיידק הוביל כפי הנראה לאלימות רבה יותר שלו לאדם, מה שעשוי להצריך גם שינוי מותאם ביעילות החיסון.
צפו: כך תבצעו אינהלציה להקלה על שיעול