בחירות 2020: סופית - ישראל הולכת לבחירות שלישיות ב-2 במרץ
הכאוס הפוליטי בשיאו: הכנסת ה-22 פוזרה הלילה וב-2 במרץ 2020, בפעם השלישית תוך שנה, ילכו אזרחי ישראל לקלפי. נתניהו: "כחול לבן כפו עלינו בחירות חדשות, ננצח בגדול". לפיד: "לבחירות יש שלוש סיבות - שוחד, מרמה, הפרת אמונים"
מדינת ישראל רושמת שפל חסר תקדים בתולדותיה, והכאוס הפוליטי מגיע לשיאו עם ההכרזה על בחירות 2020: הכנסת ה-22 פוזרה הלילה (ה') וב-2 במרץ יילכו אזרחי ישראל לקלפי, בפעם השלישית בתוך פחות משנה. המשבר הפוליטי העמוק והשיתוק השלטוני בישראל יימשכו עוד חודשים ארוכים לנוכח כישלון חברי הכנסת לגבש רוב למועמד להקמת ממשלה, ותום המועד האחרון לשם כך. ynet העביר בשידור חי את ההצבעות במליאת הכנסת.
חוזרים לקלפי - כתבות נוספות:
- ביטן: "זה הצ'אנס האחרון של נתניהו להרכיב ממשלה"
- בין פיזור הכנסת לחסינות: השאלות המשפטיות של נתניהו
- הנפגעים מכאוס הבחירות: "בלי ממשלה לא ניתן לקדם כלום"
- תג המחיר: המפלגות מגדילות את מימון הבחירות ב-62 מיליון שקל
- "מה אפשר לעשות ב-6 מיליארד שקל": מחיר מערכת הבחירות
הלילה (בין רביעי לחמישי) אישרו הח"כים בקריאה שנייה ושלישית את פיזור הכנסת ה-22 ואת קיום הבחירות לכנסת באופן חריג ביום שני, 2 במרץ. 94 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק, ללא מתנגדים. המליאה אישרה גם בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 (הוראות מיוחדות), ברוב של 96 תומכים מול שבעה מתנגדים.
בנוסף, אישרה המליאה כמה הסתייגויות לחוק, בהן ההסתייגות של ח"כ עודד פורר שמסמיכה את שר העבודה והרווחה באישור ועדת הכספים לקבוע את שיעור השכר שישולם לעובד שאינו אזרח ישראל שמועסק על ידי יחיד ביום הבחירות. תיקון זה נועד בעיקר עבור מעסיקי עובדי סיעוד זרים, שעד כה נאלצו לשלם 200 אחוז גם למי שאינו מצביע.
הסתייגות נוספת שהתקבלה של ח"כ אחמד טיבי עוסקת בהסמכת ועדת הכספים או ועדה זמנית אחרת של הכנסת לדון בתיקון לחוק התכנון והבנייה, תיקון שמכונה חוק קמיניץ. כמו כן, התקבלה הסתייגותו של סגן השר יצחק כהן בעניין הסמכת ועדת הכספים לדון בתקנות לחוק התכנון והבנייה, תקנות מתוקף תיקון 101 לחוק. במהלך ההצבעות הלילה הניפו חברי הרשימה המשותפת שלטים עם המספר 15 - מספר המנדטים שהם מקווים לקבל בבחירות.
מליאת הכנסת, הלילה:
אמש אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את הצעות החוק לפיזור הכנסת ואת התאריך לבחירות לכנסת ה-23. בחוק לפיזור הכנסת והקדמת הבחירות תמכו 91 ח"כים ללא מתנגדים. הצעת החוק להקדמת הבחירות הבאות עברה ברוב של 93 תומכים מול שבעה מתנגדים.
היועץ המשפטי של הכנסת קבע כי ניתן להמשיך בדיונים על החוקים גם אחרי פקיעת המנדט בחצות. בנימין נתניהו לא נכח בהצבעה בקריאה ראשונה, והגיע למליאה לפני ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית.
מליאת הכנסת, אמש:
ראש הממשלה נתניהו פרסם סרטון לפני ההצבעה ואמר: "בשעות האחרונות כחול לבן מוציאים מבול של ספינים, הם רוצים להסתיר את העובדה שהם עשו הכול כדי להימנע מהקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה שהייתה מספחת את בקעת הירדן, הם ניסו לעשות הכול כדי להקים ממשלת מיעוט עם תומכי הטרור איימן עודה ואחמד טיבי וגם בזה הם נכשלו. הם כפו עלינו בחירות חדשות, זה מיותר, וכדי למנוע שזה יחזור על עצמו - יש רק דבר אחד לעשות וזה לנצח בגדול". מכחול לבן מסרו בתגובה לסרטון של נתניהו: "תשמור קצת שקרים גם לקמפיין". נתניהו לא התייחס לדיווח שלפיו הוא שוקל לוותר על חסינות מפני העמדה לדין.
ח"כ יאיר לפיד, מספר 2 בכחול לבן, אמר לפני ההצבעה: "תרחיקו את הילדים מהטלוויזיה, יש בחירות. הבחירות הולכות להיות פסטיבל של שנאה ואלימות, אז שהילדים לא יהיו ליד הטלוויזיה ולא יראו מה אומרים נבחרי העם. חגיגה דמוקרטית הופכת להיות רגע הבושה של הבית הזה. לבחירות האלה יש שלוש סיבות: שוחד, מרמה, הפרת אמונים".
ח"כ דוד ביטן אמר אמש כי "זה הצ'אנס האחרון של בנימין נתניהו להביא 61 מנדטים ולהרכיב ממשלה באופן עצמאי. נקודה. הוא יצטרך לעשות את העבודה. אני מאמין שהוא יוציא 61. כמובן שאם לא יוציא - נבחן את העניין".
סיכום בין הליכוד לכחול לבן יוביל לתוספת של 62 מיליון שקל לתקציב מימון הבחירות. הנושא סוכם בין שר התיירות יריב לוין לבין יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן, המשמש גם כיו"ר הוועדה המסדרת הזמנית של הכנסת. לפי גורמים בכנסת, לוין ביקש תוספת של 130 מיליון שקל, אך ניסנקורן סירב. לוין מכחיש את הדברים. בכחול לבן הסבירו כי הכוונה הייתה לסייע למפלגות הקטנות.
משמעות ההעלאה תהיה תוספת של 430 אלף שקל לכל מנדט של מפלגה, ותוספת של 700 אלף שקל לכל רשימה. אם הרשימה מורכבת מכמה מפלגות אזי התוספת לרשימה תחולק בין כלל המפלגות המרכיבות אותה. למשל, בין הליכוד לכולנו, או במקרה של כחול לבן, התוספת תחולק בין חוסן לישראל, יש עתיד ותל"ם.
במקביל יעלה שכרם של הח"כים בשיעור מוערך של כ-3%-3.5% במשכורת חודש ינואר 2020. שכר ח"כ עומד כיום על 44,019 שקל ברוטו בחודש והוא צפוי להתעדכן בכ-1,320 שקל ל-45,339 שקל. שכרם של חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק, והוא מתעדכן אחת לשנה במשכורת ינואר, בהתאם לשיעור עלייתו של השכר הממוצע במשק בשנה החולפת. בינואר 2019 עודכן שכרם של הח"כים ב-3.4%. הכנסת נמצאת בפגרת בחירות מדצמבר 2018, למעט חודש דיונים במאי 2019 וכן מסוף אוקטובר עד ה-11 בדצמבר 2019. שכרם של הנשיא, רה"מ, השרים, סגניהם והשופטים יתעדכן אף הוא בינואר בהתאם לעליית השכר הממוצע במשק.