עימותים אלימים בדלהי וצפון הודו, פורסמה אזהרת מסע
סטודנטים מוסלמים מחו בדלהי על חוק אזרחות חדש, עשרות נפצעו. תרמילאית ישראלית נקלעה למוקד הפגנה אחר, וחולצה בסיוע הקונסול. משרד החוץ פרסם אזהרת מסע
עימותים אלימים בדלהי בין משטרת הודו לסטודנטים מוסלמים על רקע חוק חדש: המשטרה ירתה היום (ו') גז מדמיע והסתערה עם אלות כדי לפזר הפגנה של מאות סטודנטים שמחו באוניברסיטה האיסלאמית ג'מיה מיליה שבלב דלהי נגד חוק האזרחות, שמבקריו טוענים כי הוא מערער את היסודות החילוניים של הודו. במוקד מחאה אחר חולצה בשלום השבוע תרמילאית ישראלית שנקלעה להפגנה. בעקבות העימותים פרסם היום משרד החוץ אזהרת מסע לאזורים בצפון מזרח הודו.
בבירה ניו דלהי מפגינים מוסלמים הסבו נזק למכוניות. יותר מ-100 סטודנטים נפצעו היום במהומות, רובם ככולם שוחררו כמה שעות לאחר מכן מבתי החולים. כ-50 סטודנטים נעצרו. הסטודנטים אמרו כי הכווונה הייתה לערוך צעדת מחאה שקטה, אבל המשטרה דחפה אותם לאחור - ואז החלו העימותים. המהומות הובילו את ראש ממשלת יפן שינזו אבה לבטל את ביקורו המתוכנן בהודו, שהיה אמור להיפתח מחרתיים.
החוק החדש מאפשר קבלת אזרחות הודית בקלות יחסית לשש קבוצות מיעוטים דתיות מהשכנות בנגלדש, פקיסטן, אפגניסטן - כולל נוצרים ובני דת ההינדו - אבל לא למוסלמים. זקיר ריאז, סטודנט לתואר שלישי בעבודה סוציאלית, אמר כי החוק שם ללעג את הפתיחות הדתית בהודו. "הוא יוצא נגד הרעיון שהודו היא מדינה חילונית", אמר מבית החולים בניו דלהי, שם אושפזו סטודנטים שנפצעו מהאלות. בהודו 170 מיליון מוסלמים.
כאמור, בעקבות העימותים פרסם משרד היום משרד החוץ אזהרת מסע. "אזרחים ישראלים מתבקשים להימנע לחלוטין מהגעה למדינת אסאם בשל מהומות אלימות על רקע אתני הגורמות לשיבושים בתנועה ובטיסות, עוצר ונתק בתקשורת ובאינטרנט", נכתב בהודעת משרד החוץ. "כמו כן יש לצמצם ככל האפשר את השהות בשאר מדינות אזור צפון מזרח - מניפור, מגליה, מיזורם, נגלנד וארנוצ'ל פארדש, בשל החשש כי המהומות יזלגו לשטחיהן וכי ההגבלות בתנועה לאסאם ישפיעו על היכולת להגיע ולצאת ממדינות אלו בעת הצורך. ישראלים הנמצאים באסאם מתבקשים לפעול בהתאם להנחיות גורמים רשמיים וליצור קשר עם שגרירות ישראל בניו דלהי".
השבוע נקלעו למוקד הפגנה אלים באסאם תרמילאית ישראלית בת 22 ותיירת גרמניה, ועלה חשש לגורלן. הן ביקשו סיוע מאזרח הודי שלקח אותן לדירה של חבר שלו. השתיים יצרו קשר עם הקונסול הישראלי בדלהי יעקב ראש ועם הקונסול הגרמני, שלא סייע. הקונסול ראש ביקש מהן לשלוח לו באופן מיידי את המיקום שלהן בוואטסאפ ושוחח עם ההודי שלקח אותן כדי לוודא שלא יפגע בהן. בעקבות המהומות הממשלה הפילה את קווי התקשורת והאינטרנט באזור, כך שהקשר של הקונסול עם הישראלית נותק לחלוטין.
הקונסול ראש הצליח בכל זאת לאתר את מפקד המשטרה המקומית, ובשיחה שכנע אותו לשלוח כוח משטרתי כדי לחלץ את השתיים. הכוח יצר קשר עם האזרח ההודי והנחה אותו להגיע לנקודת מפגש, שם המשטרה קיבלה לידיה את המטיילות והעבירה אותן לאזור בטוח. בשלב מסוים, כאשר האזרח ההודי הבין שהמשטרה מעורבת, הוא ניסה לעזוב אותן וללכת, ייתכן מחשש שיסתבך.
ממשרד החוץ נמסר: "קונסול ישראל בהודו, יעקב ראש, סייע למטיילת ישראלית בת 22, שנקלעה להפגנות באזור אסאם שבצפון מזרח הודו, הנחה אותה טלפונית כיצד להתנהג וקישר בינה לבין המשטרה המקומית. המטיילת חולצה על ידי המשטרה בסיוע הקונסול לאזור בטוח מחוץ לאזור המהומות, וללא כל פגע".