שתף קטע נבחר

 

החלטת טראמפ: דואג ליהודים או להמשך כהונתו?

לאחר הודעתו הדרמטית של הנשיא דונלד טראמפ על הגדרת היהדות כלאום, יש כאלו שמותחים ביקורת על ההחלטה ואף יוצאים נגד. הרב מני אבן ישראל שהתארח באולפן ynet לא מצטרף לשמחות ומזהיר "אל תגדירו לי מה זה יהודי"

 

 

ברכה או מבוכה: לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ  הודיע אמש (יום ד') כי יחתום על צו נשיאותי המגדיר את היהדות כלאום, ולא רק כדת – וזאת בכדי להיאבק בתנועת ה- BDS  באוניברסיטאות ובקמפוסים במדינה, מגיב מקורבו של טראמפ, מייקל אוונס על ההחלטה בריאיון לאולפן ynet.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>     

 

אוונס טוען כי חוק זכויות האזרח מ-1964 שקבע כי לא ניתן להמשיך ולהפלות אמריקאים שחורים בארה"ב לא יושם גם לגבי היהודים שסבלו מרדיפות ואפליה. "הקמפוסים של האוניברסיטאות שלנו הפכו לחגיגות שנאה בהן איסלמיסטים. השקיעו מיליארדי דולרים בניסיון לשכנע סטודנטים לשנוא את ישראל ואת העם היהודי".

 

האנטישמים סוחפים את הסטודנטים ()
האנטישמים סוחפים את הסטודנטים

 

כשהוא נשאל האם ההחלטה של טראמפ תסייע בעצירת תנועת ה-BDS הוא משיב, "מה שדונלד טראמפ עשה הוא גאוני: הנשיא הגדיר עכשיו שאם אוניברסיטה מקדמת שנאת יהודים ופועלת לפי ה-BDS היא תוכל לאבד את המימון הפדרלי שלה. דרוש הרבה אומץ לקבל כזו החלטה".

  

קיראו עוד בערוץ היהדות

 

לדברי המקורב, הסיבה שטראמפ לקח את הנושא לשלב הבא היא עקב ההתקפות הגוברות על יהודי ארה"ב. "אנחנו רואים מה קרה בחוף המזרחי במסעדה הכשרה, בבתי הכנסת ובחב"ד. לאחרונה הייתה התקפה גם על בסיס צבאי, והסעודי שעשה זאת אמר שעשה זאת בגלל ישראל, כך שיש הרבה אנטישמיות". אוונס מוסיף, "אנטישמיות היא הבעיה. אם מסירים את האנטישמיות מהשאלה הפלסטינית, ניתן לפתור אותה, כמו כן עם איראן".

 

"אי אפשר להילחם באנטישמיות עם צו" 

אוונס, שנשאל האם ישנה רמיזה בדבריו כי בימים אלו ארה"ב, אינה בטוחה עבור הקהילה היהודית בפרט משיב במהירות, "ארה"ב בטוחה. אבל אם אתה בא לקמפוס ומדבר על מדינת ישראל, אנשים מאבדים את זה: מנסים לחטוף ממך את המיקרופון, יורקים, צועקים. יש הרבה אנטי-ישראליות ואנטישמיות. האנטישמיות החדשה היא אנטי-ציונות".

 

מייקל אוונס  ()
מייקל אוונס
 

הרב מני אבן ישראל, חסיד חב"ד ומנכ"ל מרכז "שטיינלץ" המתארח באולפן ynet לא ממהר להצטרף לחגיגה ואף מתנגד לצו . "אני רוצה לומר שאני לא איש פוליטי. אני מתעסק בעיקר ביהדות אבל חשוב לי להסביר את ההתנגדות שלי", הוא פותח.

לדבריו, החלטת הנשיא כשלשונה נועדה להילחם בתנועת החרם הישראלית, אך היא לא תייצר שינוי ביחס כלפי הקהילות היהודיות בעולם. "ההחלטה של הנשיא פשוט נותנת לו את היכולת לעשות כך", הוא מסביר. 

 

מני אבן-ישראל ()
"אל תגידו שאני לא נאמן למדינה"

 

חסיד תנועת חב"ד נשאל מדוע הוא בעצם מתנגד למהלך ומשיב כי "אני נגד ההגדרה הזו של יהדות בתור עם. אנחנו לא עם. ההגדרה הכי טובה היא משפחה. אם אני יהודי בארצות הברית אני לא חלק מה'עם'? אם אני יהודי בניקרגואה אני לא חלק מהעם?". אבן-ישראל ממשיך וטוען כי לטעמו לקבוצה היהודית יש קשר חזק לארץ ישראל ולאדמתה, אך אין מכך כדי להפחית מנאמנותם של אלו שאינה מתגוררים בה. "אני נמצא עכשיו בחו"ל  אז אני לא נאמן למדינה שלי? בוודאי שאני נאמן למדינה שלי."

 

אל תגדירו לי מה זה יהודי 

על השאלה מה מגדיר את העם היהודי משיב הרב בשאלה משלו. "מה הדבר שהכי מאחד אותנו? סיוע הדדי. בעת משבר, היהודים מתגייסים כאחד. זה דבר שמאוד ייחודי לנו. אנחנו ניסינו הכול לאורך ההיסטוריה של האנטישמיות. ניסינו באמת כל דרך אפשרית על מנת למגר את הרדיפות - ולא צלחנו. מה עשו האמריקאים? חתמו על צו שאומר היהודים הם עם, הם גזע, וכך (לכאורה) אפשר להילחם נגד גזענות".

 

פסטיבל של שנאה לישראל  ()
פסטיבל שנאה באוניברסיטאות
 

 

אבן ישראל מוסיף, "מהקריאה שלי את הטקסט - ואני לא פרשן של מסמכים אמריקאים - זה נראה שמה שהוא (טראמפ) דיבר עליו זה בסך הכול לקחת פקודה ממשלתית, צו נשיאותי ולהגדיר מהי אנטישמיות בקמפוסים. אנטישמיות וגזענות לא בהכרח שווים זה לזה ואין הגדרה באמת ספציפית ללאום היהודי.  אני חושב שזה יותר מסובך להגדיר את היהודים בצורה הזו".

 

יהדות? היא בכל מקום

הרב מסכים כי "אף אחד לא רצה להיכנס לפינות" אך הוא ממשיך להתעקש ולהדגיש כי חלק מהייחודיות של היהודים היא ש"אנחנו לא ניתנים להגדרה. יש לנו צבעים שונים וצורות שונות, דתיים וחילונים. קהילות ואינדיבידואלים" הוא מפרט,

"יהדות צריכה להיות בכל מקום אדם צריך להרגיש חופשי להיות יהודי בצורה שהוא רוצה".

 

  ( )
יהודים בכל מקום בעולם( )

 

הוא מזהיר כי ההתעסקות בהגדרת העם היהודי, במדינה עם קהילה יהודית כה גדולה תיצור מעורבות יתר פסולה. פסולה ומסוכנת. "אני חושב שההגדרות שלנו הן רק הגדרות. אני רוצה להגדיר את העם שלי כמו שאני מרגיש בנוח להגדירו. אני רוצה את

היכולת לשבת באמת עם כולם ולהתדיין על כל נושא אפשרי ומשם – נצעד קדימה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים