המפקד שנתן לחייל את דמו - והציל את חייו
ד"ר יהודה מלמד היה מפקד התאג"ד במלחמת יום הכיפורים, כאשר מולו נפגע חייל מקטיושה, ודימם קשות. מלמד שהיה בעל אותו סוג דם הזריק את דמו ללוחם - וחייו ניצלו. "שינוי מבורך, חשוב שיהיו בקו הראשון מנות דם", אמר בהתייחס לפק"ל החדש שהשיק צה"ל
כחלק מהנגשת טיפולי החירום לשדה הקרב, השיק חיל הרפואה ערכה קרבית בצורת צידנית המכילה דם אמיתי. "שינוי מבורך, חשוב שיהיו בקו הראשון מנות דם - כמו במקרה שקרה לי", סיפר היום (ראשון) בריאיון לאולפן ynet ד"ר יהודה מלמד, שבימיו כמפקד התאג"ד במלחמת יום הכיפורים הציל חייל בשטח שנפגע מקטיושה - על ידי נתינת דמו שלו.
פק"ל חדש ללוחם: צידנית דם אמיתי
"אני הייתי מפקד התאג"ד (תחנת איסוף נפגעים גדודית) במלחמה הארורה ביום כיפור", סיפר ד"ר מלמד, "והייתי עם עוד שני רופאים ב"החצר" (כינוי שניתן למשטח מוקף סוללת עפר על הגדה המזרחית של תעלת סואץ, ששימש כבסיס היערכות והכנות לכוחות צה"ל). המקום הזה היה תופת נוראית, היו בו יותר מ-100 הרוגים ומאות רבות של פצועים. היינו התאג"ד היחידי.
"מול עיניי חייל נפגע ישירות מקטיושה ושתי רגליו נקטעו", המשיך ד"ר מלמד, "הייתה לנו חבישה מסוימת לעצירת הדם, אבל מהר מאוד הבנתי שזה לא יעזור כי איבוד הדם היה כל כך מסיבי. היו חסרות לו כדוריות דם אדומות, והיה חסר לו חמצן כי הכדוריות מובילות את החמצן.
"ידעתי שסוג הדם שלי הוא O פלוס ואני יכול לתרום. הייתה לנו ערכה מיוחדת עם ואקום, אני לא בטוח שזה היה לדם, אבל הוצאתי ממני, אני לא זוכר כמה, והזרקתי לו ישר לווריד מדמי שלי. כתבתי לו על המצח שהוא קיבל דם", סיפר המפקד לשעבר.
- האיש ניצל בזכות התרומה שלך, התעוזה והיוזמה. כששולחים פק"ל דם לשדה הקרב זה ישנה מציאות? הרבה יותר אנשים יינצלו?
"אני כבר מחוץ לנושאים המקצועיים האלה, אבל יכול לומר שמה שחסר באיבוד דם כל כך מסיבי הוא למעשה חמצן. אני הייתי הרופא של השייטת ועשינו ניסוי עם חיות מעבדה - אובדן דם של 50%. מתן חמצן משנה את כושר החיות".
- אז לא עדיף לשים חמצן?
"חמצן זו בעיה לוגיסטית לא פשוטה. בשייטת היה חמצן ממכשירי הצלילה. אם בערכה החדשה הזו כדוריות הדם האדומות יכולות לקשור הרבה יותר חמצן - זו בהחלט מהפכה".
- לדברי יו"ר ארגון נכי צה"ל, אין טיפול "נכון".
"הוא צודק, בעיקר בנושא מערכת השיקום. כל דבר שנעשה מיד בשילוב מינוני חמצן גדולים, מעלה את הפוטנציאל לקיצור השיקום וזה לדאבוני לא קיים".
פק"ל חדש ללוחם: צידנית דם אמיתי
כאמור, כחלק מהנגשת טיפולי החירום לשדה הקרב, השיק חיל הרפואה ערכה קרבית בצורת צידנית - המכילה דם אמיתי. הצידניות הקטנות, אטומות ועמידות בתנאי שטח קשים, יצורפו ליחידות השדה המתמרנות במלחמה בשטח אויב, הרחק מהגבול.
הראשונים לקבל את צידניות הדם יהיו הכוחות באוגדת עזה המיועדים ללחימה במבצע בתוך הרצועה, אם יתרחש. פיקוד דרום נבחר להוביל את פיילוט "הדם האמיתי" מתוך תפיסה שדם מלאכותי (פלזמה) המוזרם בשנים האחרונות ללוחמים שנפצעו ואיבדו דם, אינו מספיק. חיסרון הרכיבים המלאים הקיימים בדם אמיתי עלול לגרום לבעיות רפואיות לפצוע, חלקן דחופות ומסכנות חיים.
צידנית עם דם אמיתי תסופק מבנק הדם לצבא בעיתות מלחמה או במבצע צבאי, ותוקפה יהיה ל-72 שעות בשטח. "כשאתה נותן פלזמה לחייל שאיבד דם, אז בשלב מסוים אתה מגיע לנקודה שבה לדם את היכולת לייצר חמצן, ואז אין יכולת לקרישה, והחייל סובל מתופעות נוספות", הסביר ל-ynet קצין בכיר מפיקוד הדרום שאמון על הפרויקט, "הצידניות יחולקו ממש לנקודות הקצה, לתאג"דים שיוכלו לספק דם אמיתי לפצוע בנקודת הפינוי. ככל שהוא יקבל דם אמיתי מוקדם יותר, כך יגדלו סיכויו לשרוד. מעתה אנו מסוגלים לתת דם אמיתי סמוך מאוד לנקודת הפציעה, באמצעות תפיסה ופטנט שפיתחנו, ולא רק בחדר הניתוח או במסוק הפינוי כפי שהיה עד היום".