הפחד מהקמטים: כשגיל המעבר מגיע פתאום. צעד לפני הסרטן
אחד הנושאים הבוערים בקרב נשים הוא הכניסה לגיל המעבר, עם גלי החום, הקמטים ושאר התסמינים שמאפיינים אותו. איך מתמודדים עם כל אלו כשההליך קורה מיד אחרי כריתת שחלות? כירורג פלסטי ורופאת נשים מציעים פתרונות
אף אחד לא רוצה להזדקן, אבל זה חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי. אנחנו מתכוננים לזיקנה, מדברים עליה, נערכים לה, אבל מה קורה כשחלק מהתופעות המאפיינות אותה קורות מהיום למחר? אחד הנושאים המושתקים ביותר בקרב נשים הוא הכניסה לגיל המעבר, שמתאפיין במנופאוזה (הפסקת המחזור) ובעקבות כך הופעות תסמינים לא נעימים כמו הזדקנות מואצת של עור הפנים, תופעות של גלי חום, התקפי חרדה, הפרעות שינה וירידה בחשק המיני. בסדרת הכתבות "צעד לפני הסרטן", בחנו את כל ההשלכות על גוף ונפש האישה, שבוחרת בהליך מניעתי ועוברת כריתת שחלות. אז מה אפשר לעשות כשהמנופאוזה למעשה נכפית, בעצם הבחירה בהליך המניעתי?
ד"ר רונית אלמוג מבית החולים איכילוב בתל אביב ובעלת שתי מרפאות פרטיות, היא מומחית בגיניקולוגיה, מיילדות וטיפולי פיריון, המלווה ומטפלת גם בנשים בגיל המעבר. כבר שנים שהיא פועלת להעלאת המודעות לנושא, במטרה לשפר את חייהן של הנשים שסובלות מהתופעות הללו ולהנגיש מידע ופתרונות רפואיים. "כתוצאה מכריתת שחלות, יש ירידה מיידית בהורמון האסטרוגן, החיוני לכל רקמות ומערכות הגוף, ולכן הרבה פעמים התסמינים נחווים בצורה הרבה יותר משמעותית" , היא מסבירה. "לצד התופעות המוכרות, בטווח הארוך, ישנה גם ירידה בצפיפות מסת העצם ועלייה בשכיחות מחלות הלב".
צפו בפרק הראשון: לחיות עם פצצה מתקתקת ולמה בכלל צריך לכרות שחלות?
צפו בפרק השני: השחקנית אפרת ארנון משתפת איך נראים החיים שאחרי
צפו בפרק השלישי : איך מתמודדים עם סערת הנפש שמגיעה
אז מה בעצם מומלץ לעשות?
יש להתייעץ עם הרופא המטפל, לאשה שסובלת ועברה כריתת שחלות אנחנו מציעים טיפול הורמונלי כיוון שהוא היעיל והטוב ביותר בתסמינים של גיל המעבר. יש היום מספיק מחקרים שמוכיחים שאפשר לתת טיפול הורמונלי גם לנשים שהן נשאיות של גן הBRCA, שלא חלו בסרטן שד. יש היום אופציות רחבות כמו כדורים, מדבקות, אפשר לשים התקן תוך רחמי על מנת לתת פרוגסטרון שיגן על רירית הרחם ולהוסיף אסטרוגן בצורה של כדורים או בצורה של ג'ל או משחה שמושחים על פני העור. מי שלא יכולה לקבל טיפול הורמונלי מאיזו שהיא סיבה יש לנו גם אפשרויות אחרות שהן לא הורמונליות, מבוססים למשל על מיצוי של צמחים".
אחת התופעות המטרידות והמלחיצות ביותר, נוגעת לאספקט החיצוני - מה קורה לעור הפנים ולקצב ההתבלות שלו, עם הסרת השחלות, האחראיות על ייצור ההורמונים ששומרים על המראה הצעיר. ד"ר אריק זרצקי מומחה בפלסטיקה כירורגית סבור שגם בתחום הזה, יש חשיבות גבוהה לטיפול מניעתי. "חד משמעית קל יותר לטפל לפני, ולא אחרי שמופיעים קמטים, קמטוטים, אבדון ברק ושינויי פיגמנט".
מה הטיפים העיקריים שלך לשמור על נראות צעירה, למרות התהליך?
יש מספר פעולות פשוטות שמסייעות למניעת החמרה או הדרדרות במצב של העור. חובה להשתמש על בסיס יומי בקרם הגנה ומסנן קרינה, בגלל הנטייה של היובש בעור וחשוב להקפיד על קרמים עתירי לחות. מבחינת הטיפול בקמטים והקמטוטים שנוצרים כתוצאה מהירידה בכמות סיבי הקולגן, אי הסדירויות בגוון העור, כתמי השמש והנקבוביות המוגדלות, ישנו היצע גדול של טיפולים אסתטיים שכוללים: הזרקת טוקסין (בוטוקס) כדי להרפות את השרירים וכך מפחיתים את מראה הקמטים, מילוי על ידי חומצה היאלורונית, סקין בוסטר שזה טיפול עידוד אלסטין וקולגן מעומק העור וג'נסיס -טיפולי לייזר לשיקום מרקם העור.