המדינה בתשובה לבג"ץ הקנאביס: ילדים ישלמו עד 470 שקלים - לכל מינון
העתירה לבג"ץ הוגשה בחודש מרץ השנה, כחודש לפני כניסה לתוקף של רפורמת הקנאביס. על פי ההצעה של משרד הבריאות, 10 גרם קנאביס רפואי יעלו כ-150 שקלים ועבור ילדים עד גיל 18, יעמוד המחיר על 470 שקלים ללא קשר לכמות הנצרכת, זאת באופן זמני, עד 31 במרץ, ולא לחזור למחיר הישן של 370 ש"ח. כעת ממתינים להחלטת בג"ץ
תשובת המדינה לבג"ץ הקנאביס הרפואי: הערב (ב') הוגשה על ידי משרדי הבריאות והאוצר תשובה לבג"ץ הקנאביס הרפואי, שהוגש במרץ.
בתשובה נכתב כי לאור עליית המחירים שנוצרה בעקבות רפורמת הקנאביס הרפואי, המחיר שישלמו המטופלים על הקנאביס הרפואי יעמוד מעתה על 470 שקלים לילדים עד גיל 18, לכל המינונים. המבוגרים, ישלמו עבור 10 גרם - 150 שקלים, כלומר פחות מאשר באסדרה הישנה. למחיר זה יתווסף ככל שהניפוק ייעשה בבתי המרקחת, מרווח רוקח קבוע שאינו תלוי מינון בסך שלושים שקלים.
משרד הבריאות הציע בתגובתו מחירון חדש לקנאביס רפואי, באופן זמני, עד 31.3, במקום לחזור למחיר הישן (370 ש”ח) כפי שהורו השופטים. כעת, ממתינים להחלטת בג"ץ האם יקבלו השופטים את המחירון שמציעה המדינה.
החלטה זו נובעת מדרישת השופט חנן מלצר, סגן נשיאת בית המשפט העליון, שדרש ממשרד הבריאות וממשרד האוצר שהקים ועדת מחירים לנושא, לדאוג לסבסוד מחירי הקנאביס הרפואי לחולים.
נזקי רפורמת הקנאביס:
התפטרויות בכירים ומחסור בחומר: פארסת רפורמת הקנאביס בשיא
המחסור בירוק: האנשים שנוסעים חצי מדינה בשביל קנאביס רפואי
"המדינה הפכה אותי לעבריין": הבכיר לשעבר במשטרה שרוכש סמים בטלגראס
הקפאה ברפורמה החדשה עד סוף מרץ
לפני כשבועיים, הורו שופטי בג"ץ על חזרה באופן זמני לאסדרה הישנה. בדיון שנערך בפני הרכב של שלושה שופטים הוחלט כי יש להחזיר את עלות התרופה לעד 370 שקלים, כפי שהיה בעבר. השופטים פסקו כי החל מתאריך ה-15 בדצמבר, החברות ישיבו את עלות מחיר התרופה לעד 370 שקלים, גם עבור מינונים גבוהים, כפי שהיה לפני הרפורמה. ההחלטה תקפה לשלושה חודשים, עד ה-31.03.2020.
הפגנות נגד יישום הרפורמה:
העתירה לבג"ץ הוגשה בחודש מרץ השנה, כחודש לפני כניסה לתוקף של רפורמת הקנאביס הרפואי. עד כה התקיימו שני דיונים בעתירה וניתן צו ביניים להארכת האסדרה הישנה. בעיקרה, הרפורמה שמה סוף להסדר המכירה הישיר בין מגדלים לפציינטים, והגדירה בתי מרקחת בכל הארץ דרכם ניתן יהיה לרכוש את הקנאביס. המהלך הוביל לכך שמחיר התרופה התייקר והוביל למחסור במוצרי הקנאביס כך שחולים רבים מצאו עצמם ללא התרופה לה הם זקוקים.
ההיגיון העומד מאחורי הרפורמה הוא ביצוע תהליך של "מדיקליזציה" לקנאביס הרפואי, כך שיהפוך להיות תרופה מן המניין. אז מאז הפעלת הרפורמה עלתה זעקה גדולה של המטופלים שהרגישו שהם נפגעים, בין השאר בעקבות קפיצת המחירים.
לפני הרפורמה היה המחיר 370 שקלים, לא משנה מה המינון. אחריה המחירים נעים בין 150-200 שקלים עבור 10 גרם קנאביס רפואי, 600-800 שקלים עבור 40 גרם והחולים הקשים משלמים את המחיר הכבד ביותר: בין 1,000 ל-1,300 שקלים עבור 80 גרם קנאביס רפואי.
נועה (43) מחולון סובלת מתסמונת כאב אזורי מורכב, ומטופלת ב-50 גרם קנאביס רפואי בחודש סיפרה: "מאז הרפורמה הפגיעה בנו, החולים, מטורפת. נדרשתי לשלם 1,000 ש"ח עבור התרופה וסירבתי כי אין לי את הסכומים האלו".
ממשרד הבריאות נמסר בעקבות הפרסום לתשובת המדינה לבג"ץ: "אנחנו מודים לבג"ץ ולמשנה לנשיאה השופט מלצר והשופטים סולברג והנדל שהחזירו את המדינה לתקן את הדרוש תיקון - וזה המחיר. המחירון שהוצע על ידי המשרד בהמשך לצו קובע מחיר מירבי לילדים חולים עד גיל 18 ללא יוצא מן הכלל במחיר של 470 ש"ח ללא קשר לכמות, וזוהי בשורה אמיתית שמגיעה בזכות התערבות בג"ץ. שאר המחירים בנויים בצורה הדרגתית והם נמוכים בצורה משמעותית מהמחירים הנהוגים כיום בפועל והכל בסטנדרט המבטיח איכות".