שתף קטע נבחר

דיווח: עסקת המאה כוללת סיפוח התנחלויות תמורת פיצוי כספי לפלסטינים

על פי הטיוטה לכאורה שהוצגה ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית, תוכנית טראמפ עוסקת בהקמת מדינה פלסטינית בחלק משטחי הגדה. בקעת הירדן תישאר ישראלית. חמאס יפורק מנשקו ואנשיו יקבלו משכורות, והגבולות יהיו פתוחים. אם ישראל תסרב - התמיכה הכלכלית בה תיפסק

רשת "אל-מיאדין" המקורבת לחיזבאללה טוענת כי הצליחה להשיג את פרטי "עסקת המאה" של ממשל טראמפ - שאמורה להציג את החזון המדיני לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לפי הפרסום, התוכנית כוללת הקמת מדינה פלסטינית על חלק משטחי יהודה ושומרון. התנחלויות יסופחו לישראל תמורת פיצוי כספי לפלסטינים ובקעת הירדן תישאר ישראלית. הממשל האמריקני הקפיא לפי שעה את פרסום התוכנית אחרי שהמהלך נדחה כמה פעמים.

 

לפני כמה חודשים פרסם ממשל טראמפ את החלק הכלכלי של עסקת המאה בבחריין. בהצגת החלק לא השתתפו נציגים רשמיים מישראל ולא מהרשות הפלסטינית - בעקבות החרמתה של האחרונה את העסקה, אחרי שהממשל האמריקני נקט בצעדים חד צדדיים כמו ההכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות אליה מתל אביב.

דונלד טראמפ בנימין נתניהו ואבו מאזן (צילום: AP, רויטרס)
אבו מאזן, טראמפ ונתניהו(צילום: AP, רויטרס)

האמריקנים גם סגרו את נציגות אש"ף בוושינגטון וגירשו את נציגיו מהמדינה. כיום שורר נתק כמעט מוחלט בין וושינגטון לרמאללה, למעט ברמת היחסים הביטחוניים בין שני הצדדים. ברשות הפלסטינית קיימת בשנתיים האחרונות איבה קשה כלפי הממשל האמריקני מהרחוב ועד ההנהגה.

 

אבו מאזן וראשי הרשות הפלסטינית כבר הודיעו מראש כי לא ישתפו פעולה עם שום תוכנית שלום אמריקנית, אלא רק עם תוכנית שלום בינלאומית - מאחר שלדבריהם, ארה"ב איבדה את מעמד המתווך ההוגן.

 

התוכנית המדינית של העסקה, על פי "אל-מיאדין", כוללת חתימה על הסכם משולש בין ישראל, הרשות הפלסטינית וחמאס. על פי תוכנית זו, תוקם מדינה פלסטינית בשם "פלסטין החדשה" על שטחי הגדה המערבית ורצועת עזה - ללא השטחים שעליהם נבנו התנחלויות ישראליות. לפי התוכנית הזו, כל גושי ההתנחלויות יישארו בידיה של ישראל, ויסופחו אליהם גם התנחלויות מבודדות.

 

ירושלים - בירה משותפת 

התוכנית גם קובעת כי ירושלים לא תחולק וכי היא תהיה בירה משותפת לישראל ול"פלסטין החדשה", וכי תושביה הערבים יהיו חלק מ"פלסטין החדשה" ולא חלק מישראל.

 

עיריית ירושלים תהיה אחראית על כל שטחי העיר, למעט תחום החינוך שבחלקה הערבי של העיר שיהיה באחריות פלסטינית - והפלסטינים, מצידם, ישלמו לעיריית ירושלים היהודית את מיסי הארנונה והמים. ליהודים, כך על פי התוכנית, לא תהיה אפשרות לרכוש בתים בבעלות ערבית - ולערבים לא תותר קניית בתים בבעלות יהודית. המקומות הקדושים יישארו לפי התוכנית כמו שהם היום, ולא תהיה אפשרות לספח שטח נוסף לתחומי העיר ירושלים.

 

בנוגע לרצועת עזה, התוכנית קובעת כי מצרים תעניק לפלסטינים אדמה משטח סיני שעליה יוכלו להקים שדה תעופה, אזורי תעשייה ושטחים חקלאיים. עם זאת, התוכנית קובעת כי באדמות אלו הפלסטינים לא יורשו להתגורר - אלא להשתמש רק לצרכים מסחריים. גודל השטח ומחירו ייקבע בהסכמה בהמשך. עוד קובעת התוכנית כי יהיה קו של ייבוא וייצוא בין רצועת עזה לגדה המערבית.

 

על פי התוכנית, המדינות שהסכימו לסייע ביישום התוכנית הן ארצות הברית, האיחוד האירופי ומדינות המפרץ. התוכנית תתוקצב בכ-30 מיליארד דולר למשך חמש שנים לשם הקמת פרויקטים ב"פלסטין החדשה".

 

ארה"ב תשלם 20 אחוזים מהסכום, האיחוד האירופי 10 אחוזים ואילו מדינות המפרץ ישלמו את 70 האחוזים הנותרים. ישראל מצידה תהיה זו שתשלם ותפצה בעצמה את הפלסטינים על מחיר סיפוח האדמות בגדה המערבית, שעליהן יושבות התנחלויות.

 

ב"פלסטין החדשה" לא יוקם צבא והנשק היחיד שיהיה לה הוא נשקה של המשטרה הפלסטינית בלבד. ישראל תהיה זו שתגן מבחינה ביטחונית וצבאית על "פלסטין החדשה" מפני כל תוקפנות חיצונית, ואילו הפלסטינים ישלמו לישראל על המשאבים המושקעים לשם הגנה זו - ככל הנראה באמצעות הסכם מול מדינות ערב שישאו בנטל הכספי או בחלקו.

 

עוד כוללת התוכנית, לפי רשת "אל-מיאדין":

 

פירוק חמאס מכל אמצעי הלחימה שברשותו, כולל הנשק האישי של מנהיגי חמאס. הנשק יימסר לידי המצרים.

 

אנשי חמאס יקבלו בתמורה משכורת חודשית ממדינות ערב.

 

גבולות רצועת עזה ייפתחו לסחר בינלאומי דרך המעברים הישראליים והמצריים. בנוסף, ייפתח שוק בעזה שיחובר לגדה, ויהיה אפשר לסחור דרך הים.

 

לאחר שנה מתחילת ההסכם, יתקיימו בחירות דמוקרטיות לממשלה הפלסטינית החדשה, וכל אזרח פלסטיני יוכל להתמודד בהן.

 

שנה לאחר הבחירות, כל האסירים ישוחררו בהדרגה במשך שלוש שנים.

 

תוך חמש שנים יוקם נמל ימי ושדה תעופה ל"פלסטין החדשה". עד אז, הפלסטינים ישתמשו בשדות התעופה והנמלים של ישראל.

 

הגבולות בין "פלסטין החדשה" לישראל יישארו פתוחים למעבר של אזרחים וסחורות, כמו שמתקיים במדינות ידידות.

 

ייבנה גשר בגובה 30 מטר מעל פני האדמה שיחבר בין עזה לגדה. חברה סינית תהיה אחראית על הבניה, וסין תשתתף ב-50% מעלות הבנייה. בנוסף יפן תשתתף ב-10%, דרום קוריאה ב-10%, אוסטרליה ב-10%, קנדה ב-10%, ארה"ב והאיחוד האירופי ב-10% ביחד.

ארכיון כביש ב בקעת הירדן (צילום: רויטרס)
בקעת הירדן(צילום: רויטרס)

בנוגע לבקעת הירדן, הטיוטה הדגישה כי "בקעת הירדן תישאר בידי ישראל כפי שהיא היום" - וכביש 90 יהפוך לכביש בן ארבעה נתיבים. ישראל תפקח על העבודות בכביש 90. שני נתיבים יהיו עבור הפלסטינים והם יקשרו את "פלסטין החדשה" עם ירדן תחת פיקוח פלסטיני.

 

הטיוטה מגדירה גם את ה"סנקציות", אם אחד או יותר מהצדדים לא יסכימו לקבל את התוכנית: 

 

אם חמאס ואש"ף ידחו את העסקה, ארה"ב תבטל את כל תמיכתה הכספית לפלסטינים ותפעל למנוע מכל מדינה אחרת לסייע לפלסטינים.

 

אם אש"ף יסכים לתנאי הסכם, וחמאס או הג'יהאד האיסלאמי לא - שני הארגונים יישאו באחריות. בכל עימות צבאי בין ישראל לחמאס, ארה"ב תתמוך בישראל כדי לפגוע באופן אישי במנהיגי חמאס והג'יהאד, מכיוון שארה"ב לא תקבל את העובדה שעשרות שולטים בגורלם של מיליוני אנשים.

 

אם ישראל תדחה את העסקה - התמיכה הכלכלית בה תיפסק.

 

לבסוף, העסקה כוללת גם את העברת האחריות על מסגד אל-אקצה לסעודיה במקום ירדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים