שתף קטע נבחר

"ג'נין, ג'נין", הקרב שלא נגמר: "ישראל שכחה מאיתנו"

17 שנה אחרי הקרב והסרט, ממשיכה להתנהל תביעת הדיבה נגד הבמאי מוחמד בכרי. נציג הלוחמים התראיין לאולפן ynet: "הוכפשנו, תוארנו כפושעי מלחמה. בכרי תקע לנו סכין בלב". האב השכול סולומון עזרא (83) מגיע לכל דיון: "אלחם עד נשימתי האחרונה ששם בני שנפל יטוהר"

 

 

"אלחם עד נשימתי האחרונה ששם בני יטוהר": בבית המשפט המחוזי בלוד מתנהלת מתחת לרדאר תביעת דיבה שהגיש סא"ל (מיל') ניסים מגנאג'י נגד הבמאי הערבי-ישראלי מוחמד בכרי, יוצר הסרט "ג'נין, ג'נין" - והלוחמים והמשפחות השכולות חשים שאינם מקבלים את הגיבוי הדרוש. "בכרי תקע לנו סכין בלב, וישראל שכחה אותנו", הם טוענים.

 

מגנאג'י הגיש בנובמבר 2016 תביעת דיבה בסך 2.6 מיליון שקלים בטענה לרשלנות ולשון הרע של בכרי כלפיו. זאת, בשל הסרט שבכרי ביים והפיק על הקרב שניהל צה"ל במחנה הפליטים ג'נין במסגרת מבצע "חומת מגן", בשנת 2002, קרב שבו נהרגו 23 לוחמים ויותר מ-50 פלסטינים.

 

 
מוחמד בכרי. נתבע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מוחמד בכרי. נתבע(צילום: מוטי קמחי)

סא"ל במיל' מגנאג'י. התובע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
סא"ל במיל' מגנאג'י. התובע(צילום: מוטי קמחי)

 

בתביעה נטען כי המעשים המיוחסים לבכרי "מציגים את חיילי צה"ל בכלל ואת התובע בפרט כפושעי מלחמה". בכרי מנגד טען בכתב ההגנה לרדיפה והשתקה פוליטית במסווה של תביעה משפטית עניינית. הוא טוען כי אין כל טענה בסרט כלפי מגנאג'י, ולא ניתן לזהות אותו בו.

   

זו לא הפעם הראשונה שתביעת לשון הרע נגד בכרי בנוגע לסרט מגיעה לבית המשפט. בעבר חמישה לוחמי צה"ל במילואים תבעו את בכרי, אך תביעתם נדחתה בנימוק שהם אינם מופיעים בסרט. בית המשפט המחוזי קבע אז כי בסרט - שמתיימר להיות דוקומנטרי - יש משום לשון הרע על חיילי צה"ל וכי בהצגתו כדוקומנטרי נהג בכרי בחוסר תום לב, אך דחה את תביעת הדיבה שהוגשה נגדו.

 

התמיכה החריגה של היועמ"ש

בניגוד לתובעים הקודמים, מגנאג'י כן מופיע בסרט, אם כי לזמר קצר, בעת שמסופרת "עדות" כביכול המאשימה את חיילי צה"ל בביזה. נציגי הלוחמים מהקרב בג'נין אמרו כי "אחרי 17 שנים אנחנו מצפים ודורשים הלוחמים שישראל ומערכת המשפט תעשה איתם צדק ותמנע את המשך הקרנת הסרט הנורא והשקרי עליהם, על בני המשפחות השכולות ועל צה"ל כולו".

 

מחוזי מרכז (לוד)- הוכחות תביעת לשון הרע של רב סרן (במיל') ניסים מגנאג'י נ' במאי הסרט
בנו של בכרי, בבית המשפט(צילום: יריב כץ)

מחוזי מרכז (לוד)- הוכחות תביעת לשון הרע של רב סרן (במיל') ניסים מגנאג'י נ' במאי הסרט
סולומון עזרא לצד הפוליטיקאים. לא מחמיץ אף דיון(צילום: יריב כץ)

 

עו"ד מיכאל ספרד, המייצג את יוצר הסרט בכרי, טען מנגד כי חל חוק התיישנות - התובע מגנאג'י הוצג לכאורה במסמכי התביעה שהגיש עו"ד ישראל כספי, מטעם הלוחמים והמשפחות, עוד במשפט הקודם שהחל ב-2003. בדיון המשפטי האחרון טען עו"ד כספי כי אינו זוכר שבתביעה הקודמת כלל גם את מגנאג'י.

 

עו"ד כספי, שלחם בעצמו בג'נין, אמר בריאיון לאולפן ynet כי הוא מייצג את 2,000 לוחמי הקרב ואת המשפחות השכולות: "על כולנו הוטלה הכפשה מהקשות ביותר. בכרי, שקיבל מימון מהרשות, מיאסר עבד רבו, תקע לנו סכין בלב ותיאר אותנו כפושעי מלחמה, כנאצים. ישראל שכחה מאיתנו. אנחנו מצפים לאמירה נחרצת ממערכת המשפט".

 

לדיונים מגיעים בני המשפחות השכולות, בכירי צבא רבים וחברי כנסת רבים - הן מהרשימה המשותפת, בהם ח"כ איימן עודה, שמתייצבים לצד בכרי - והן יוצאי מערכת הביטחון ובהם סגן שר הביטחון אבי דיכטר (הליכוד), יועז הנדל (כחול לבן) ויאיר גולן (המחנה הדמוקרטי), שתומכים בלוחמי צה''ל ובמשפחות השכולות.

 

"אין לי מה להרוויח, את עמית שלי כבר איבדתי"

בשונה מתביעות קודמות, הפעם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הצטרף להליך המשפטי והביע תמיכה חריגה בתביעת הדיבה נגד בכרי - אבל ללוחמים ולמשפחות השכולות יש בכל זאת טענות קשות נגד מערכת המשפט.

 

גאולה בוסידן שבנה עמית נהרג בקרב אמרה כי "לא יכול להיות שהמערכת המשפטית סוחבת הורים במשך כל כך הרבה שנים. אף אחד לא רצה לקחת לקבל החלטה, כל יועץ משפטי חיכה שהקדנציה שלו תסתיים". למשפט הנוכחי בוסידן החליטה לא להגיע: "לי אין מה להרוויח מהמשפט הזה, את עמית שלי כבר איבדתי".

 

מחוזי מרכז (לוד)- הוכחות תביעת לשון הרע של רב סרן (במיל') ניסים מגנאג'י נ' במאי הסרט
דיכטר והנדל, בדיון האחרון(צילום: יריב כץ)

עודה לצד בכרי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עודה לצד בכרי(צילום: מוטי קמחי)
 

 

לעומתה, סולומון עזרא, בן 83, לא מפספס אף דיון. בנו גד נהרג בג'נין, והוא דורש ששמו יטוהר: "אני לא יכול לעבור בשתיקה על זה שנאמר שהבן שלי, בן שקיבל צל"ש, הוא חייל פושע שעשה דברים נוראיים. אני לא רוצה ללכת מהעולם הזה בלי שהשם של הבן שלי יטוהר".

 

"פרקליטי המדינה שהיו צריכים לתת לנו יד אמרו - 'אתם צודקים אבל לא ניתן להרשיע אותו'", הוסיף עזרא. "אנחנו עושים הכול והמדינה לא שמה עלינו. אני מקווה שבמשפט הזה דברים יהיו שונים, שהיועמ"ש יעזור לנו. אלחם על זה עד נשימתי האחרונה".

 

"חופש הביטוי מקודש, החופש לשקר לא קיים"

דיכטר, ראש השב"כ באותה עת, הגיע לדיון האחרון ואמר: "המלחמה הזאת חשובה כי הסרט עדיין מוקרן, אנשים רואים אותו וזה משפיע על מי שלא מכיר את העובדות. כשאתה רואה את הסרט אתה מקבל תמונה שונה לגמרי מהמציאות". לדבריו, "כל מי שרוצה לעשות סרט דוקומנטרי צריך לדעת שאם אתה הולך להכפיש את מדינת ישראל וצה"ל, אז דיר בלאק. אנחנו נילחם בכל מקום כדי להוריד אותו מהאקרנים".

 

הנדל אמר בצאתו מהדיון כי "צה"ל אינו צבא מושלם, אבל זה צבא שעושה הכל כדי לשמור על הערכים שלנו. אנחנו מנהלים לא רק מלחמה בטרור אלא גם מלחמה על הנרטיב ואנחנו חייבים בכל פעם להקפיד על האמת ולשמור על האמת. חופש הביטוי הוא חופש מקודש, אבל החופש לשקר לא קיים. לכן המאבק המשפטי הזה הוא מאבק חשוב".

 

סא"ל במיל' רפי לדרמן, ממפקדי הקרב בג'נין, מקווה שהפעם יהיה גם ניצחון משפטי: "אנחנו מאמינים שיש סיכוי שבית המשפט יבין את צדקת הנושא גם בהיבטים המשפטיים ולא רק בעצם הנושא עצמו. אנחנו מנהלים מערכה חשובה ומשמעותית על צדקת הדרך, על זכותנו לחיות פה בארץ בדרך המוסרית". ב-6 בפברואר ייערך דיון נוסף בבית המשפט המחוזי בלוד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מוחמד בכרי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים