היועמ"ש לאוחנה: מינוי בן-ארי חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות, קיימת מניעה לאשרו
בעקבות מינוי מ"מ פרקליט המדינה כתב מנדלבליט לשר המשפטים כי בנסיבות הנוכחיות יש בעיה במינוי שביצע גורם פוליטי: "היא תידרש לטפל באישומי נתניהו. חובה להבטיח עצמאות ולמנוע מראית עין". הוא הוסיף: "לצערי, החלטת לבחור לתפקיד זה מועמדת שלא עונה לאמות המידה הנדרשות"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שיגר אחר הצהריים (ג') מכתב חריף לשר המשפטים אמיר אוחנה בעקבות מינויה של עו"ד אורלי בן-ארי לממלאת מקום פרקליט המדינה. מנדלבליט, שהמינוי היה מראש בניגוד לדעתו, כתב: "מינוי זה חורג ממתחם הסבירות ולפיכך קיימת מניעה משפטית לאשרו". היועץ הדגיש כי ממלא מקום פרקליט המדינה יידרש לעסוק גם בהיבטים משפטיים הקשורים להעמדתו לדין של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולכן יש בעיה במינוי שעליו החליט גורם פוליטי: "קיימת חובה מוגברת להבטיח את עצמאותו ואי-תלותו של בעל התפקיד, ומעל לכל את מראית העין הציבורית של העצמאות ואי-התלות". פירושו של מכתב זה הוא שאם תוגש עתירה לבג"ץ נגד חוקיות המינוי - היועמ"ש לא יגן על החלטת השר.
- לקריאת המכתב המלא של מנדלבליט לשר אוחנה - לחצו כאן
מנדלבליט כתב כי משום שמדובר בממשלת מעבר, ובעת מערכת בחירות, יש להמעיט ככל הניתן את המעורבות הפוליטית של שרים במינויים: "כפי שהובהר בחוות דעתי שבסימוכין, ממלא מקום פרקליט המדינה נדרש להיות פרקליט מהדרג הבכיר ביותר, בעל ניסיון ו-ותק רב, שמילא כמה תפקידים ניהוליים בכירים. יש להעדיף לתפקיד זה את מי ששימש קודם כמשנה לפרקליט המדינה או לכל הפחות כפרקליט מחוז. תפקידים אלה מכשירים את הממלא אותם לעמוד בראש פרקליטות המדינה... ולנהל את היחידה הגדולה והמורכבת הזאת, שמונה כ-2,000 עובדים... על המועמד להיות מעורה היטב בתהליכים המתקיימים כבר בפרקליטות, כך שיוכל להמשיך ולטפל בנושאים המרכזיים שעומדים על הפרק".
מנדלבליט הזכיר לשר אוחנה כי בעבר הוא דיבר אותו בנושא: "כפי שפירטתי במסגרת פגישותינו, בשים לב לדרישות ההכרחיות לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה, עמדתי היא כי עו"ד שלמה (מומי) למברגר - עליו המלצתי בפניך לתפקיד זה - עולה על עו"ד בן ארי, שאותה בחרת לתפקיד, בפער גדול ומשמעותי ביותר מבחינת התאמה לתפקיד המדובר".
היועמ"ש מנדלבליט ציין: "לצערי, החלטת לבחור לתפקיד זה, על משמעותו הדרמטית לאכיפת החוק, מועמדת שאינה מקרב הדרג הבכיר ביותר בפרקליטות המדינה ואשר אינה עונה לעמדתי לאמות המידה הנדרשות למילוי תפקיד זה".
במכתבו הוא מציין כי אמנם החוק מסמיך את שר המשפטים למנות את ממלא מקום פרקליט המדינה, אולם "בכל הכבוד... נקבעו על ידי הממשלה שורה של הסדרים שהמטרה שלהם להבטיח את העצמאות של המועמדים שייבחרו לתפקידים הללו ואת ההיבטים המקצועיים בבחירתם".
הבחירה בבן ארי, המכהנת כמשנה לפרקליטת מחוז מרכז, התקבלה במשרד המשפטים כהכרזת מלחמה על מנדלבליט, שמעוניין למנות לתפקיד את המשנה לפרקליט המדינה שלמה (מומי) למברגר. מוקדם יותר אמר גורם בכיר במשרד המשפטים: "אוחנה בחר כממלאת מקום לא רק בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, אלא הוא מכניס לצמרת המשרד סוג של טריז בין תומכי מנדלבליט ותומכיה של בן ארי. מטרתו של השר היא להציג את היועץ המשפטי לממשלה כפקיד שצריך למלא הנחיות ולא כמי שיש לכבד את דעתו".
הגורם הוסיף: "אין ספק שלבן ארי יש כישורים אובייקטיבים לכהן בתפקיד אבל הבחירה של אוחנה בה אינה מיקרית. לאחר שלא נבחרה פעמיים כפרקליטת מחוז מרכז היא חשה פגועה ומאוכזבת מסיכויי קידומה והצעתו של אוחנה שתתמודד על התפקיד נראתה לה הזדמנות פז. היא לא נחשבה כמי שמצויה ב"קליקה" של סאלח א-דין שבה קורים דברים ונחתכים מינויים". הגורם הבכיר העריך כי יוגשו עתירות לבג"ץ נגד המינוי.
28 שנים במחוז מרכז: מי את עו"ד בן ארי?
עו"ד בן-ארי, בת 53 מתל אביב, היא בעלת תואר שני במדעי המדינה (ביטחון לאומי) מאוניברסיטת חיפה, ובעלת תואר שני במשפטים בהצטיינות. את שירותה הצבאי עשתה ביחידת המודיעין 8200 והיא דוברת ערבית. היא נשואה ולה שלושה ילדים. בראשית הקריירה שלה התמחתה בפרקליטות מחוז מרכז, וגם אצל השופטת בדימוס הדסה בן עתו בבית המשפט מחוזי תל אביב. לאחר מכן עבדה כשנה במשרד עורכי דין פרטי שעוסק בעבירות צווארון לבן.
מ-1992 ועד היום היא נמצאת בפרקליטות מחוז מרכז, ובמהלך התקופה טיפלה בכמה תיקים פליליים חשובים כגון רצח הנער אסף שטיירמן על ידי רעי חורב; תיק סמואל שיינביין, היהודי-אמריקני שהואשם ברצח בארה"ב ונמלט לישראל (שבעקבותיו תוקן חוק ההסגרה) ופרשת האסיר X (בן זיגייר האוסטרלי ששירת במוסד ומת במעצר).
כמו כן עסקה עו"ד בן-ארי בתיק טלי פחימה, שהודתה בעבירות של מגע עם סוכן חוץ, במעצרים מנהליים של עצורי תג מחיר, במשפטם של מסיעי המחבל שביצע את הפיגוע בקניון השרון בנתניה וכן בוועדת השחרורים של אהוד אולמרט.
עו"ד בן-ארי חברה בפורום האזרחי-פלילי ואחראית על ממשקי העבודה עם הפרקליטויות האזרחיות (אזרחי ומנהלי). כמו כן היא אחראית על תחום ועדות שחרורים ועתירות אסירים, ממונה על תחום עבירות ההמתה במרחב שפלה, ראש החולייה לאכיפה כלכלית משולבת וראש הפורום הביטחוני של פרקליטות המדינה. תפקידה האחרון היה המשנה לפרקליטות מחוז מרכז פלילי. בשנים האחרונות התמודדה על תפקיד פרקליט מחוז מרכז, אך לא נבחרה.
למרות ניסיונה, הן נציב שירות המדינה והן היועמ"ש ציינו כי אינה נמנית עם הדרג הבכיר בהיררכיה הארגונית.
בעבר היא שימשה כנציגת פרקליטות המדינה בדיוני ועדת חוק חוקה ומשפט בכנסת, והייתה נציגת שר המשפטים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב.
לבן-ארי יש גם תפקידים בלשכת עורכי הדין: היא עומדת בראש בית הדין המשמעתי של מחוז תל אביב והמרכז בלשכה, וכן בראש בית הדין המשמעתי הארצי. היא גם בוחנת בבחינות ההסמכה לעריכת דין מטעם הלשכה. בנוסף מרצה עו"ד בן-ארי בהתנדבות.
גורמים שעבדו איתה מתארים אישה מוכשרת, ישרה, הגונה ונעימה. אחרים הוסיפו כי היא "פרקליטה ראויה ביותר".