ניתן להפחית את תעריף החשמל ב-3% נוספים בתחילת השנה
רשות החשמל הודיעה על הכוונה להפחית את התעריף ב-4% החל בינואר. אלא שלפי ניתוח של התאחדות התעשיינים, אפשר לבצע הפחתה נוספת באמצעות הקטנת השימוש ברזרבת החשמל, וביטול המימון להקמת החברה לניהול המערכת הארצית
מסתמן: תעריף החשמל יירד ב-4% בינואר 2020
מעוטי יכולת שנותקו מהחשמל עותרים לבג"ץ: "ניסיתי לדבר אל ליבם ולא היה מענה"
ב-2020 נשלם פחות על חשמל? שימוע על עדכון התעריף - תוך מספר שבועות
יומיים בלי חשמל: "מתקלחים אצל ההורים וזורקים אוכל מהמקרר"
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רשות החשמל הודיעה לפני כחודש על הכוונה להפחית את תעריף החשמל בכ-4% מתחילת 2020. עיון בשימוע ובסעיפיו שנותחו על ידי התאחדות התעשיינים מעלה טענה שהופיעה בעבר בדו"חות מבקר המדינה: לפי ההתאחדות, רזרבת ייצור החשמל - כלומר יכולת הייצור בפועל לעומת צורכי המשק - מגיעה בחלק משעות היום לכ-36%. בהתאחדות מזכירים לרשות החשמל ששר האנרגיה קבע בעבר רזרבה של כ-20% בלבד, ומכיוון שרשות החשמל משלמת לבעלי תחנות הכוח על הזמינות שלהם לטובת צורכי המשק, אין טעם לשלם כל כך הרבה כסף. המסקנה מסעיף זה היא ש"קביעת רזרבה בשיעור עודף מטילה עלויות מיותרות על צרכני החשמל. המצב כיום משקף עלות שנתית עודפת של יותר מ-400 מיליון שקל", אותם, כך טוענים, יש לחסוך לאלתר. המשמעות הכספית של סעיף זה, אם יוחלט להכיר בטענה, היא הפחתה של כ-1.5% בתעריף.
עוד טוענים בהתאחדות כי המדינה מגלגלת על הציבור הקמה של חברה ממשלתית חדשה שתנהל את מערכת החשמל הארצית. מדובר ביחידה ששוכנת היום בתוך חברת החשמל, אולם בשל הרפורמה שאושרה בחברה היא אמורה להיעקר ולהפוך לגוף עצמאי.
בהתאחדות טוענים שהמדינה תקצבה את המהלך בכ-150 מיליון שקל, וללא סיבה נראית לעין. "חברת ניהול המערכת אינה מוקמת יש מאין, אלא כחברה נפרדת מחברת החשמל. לא מובן מהן אותן עלויות הקמה גבוהות שעליהן מדובר, מאחר שהתשתית, הציוד, וכוח האדם קיימים, ומועברים מחברת החשמל", אומרים בהתאחדות ומציינים שמשמעות סעיף זה היא כ-0.6% בתעריף.
עוד מצאה ההתאחדות טעות סופר של רשות החשמל עוד מחודש מרץ 2018 שמתייחסת לעלות פיתוח רשת החשמל. שם הודתה הרשות שהיא ביצעה טעות סופר בחישובים שהשפיעה על התעריף, אולם במקום לתקן אותה מיידית היא ביקשה לתקן אותה בתחילת 2019, ולטענת הרשות, הדבר לא בוצע. גם כאן מתרגמים את הטעות לכ-0.8% בתעריף החשמל של האזרחים, עם דרישה מיידית שלא להמשיך בטעות גם בשנה הבאה.
סעיפים אחרים שנכללים שם, שמשקלם נמוך יותר: הפחתה בעלויות מכירת תחנת הכוח אלון תבור של חברת החשמל, החזרים על חישובי פחת על רכוש קבוע של חברת החשמל ובקשה לצמצום סובסידיות של אנרגיות מתחדשות. השורה התחתונה, כך לפי יו"ר ועדת הסברה בהתאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, היא ש"אין סיבה שהציבור והעסקים ישלמו תשלומים עודפים עבור חשמל. הניתוחים שלנו מוכיחים כי יש מקום להפחתה של 7% לפחות בתעריף החשמל".
לדבריו, "התאחדות התעשיינים תמשיך לפעול מול המוסדות השונים למען הפחתת עלויות הייצור בישראל. התעשייה יודעת להיות תחרותית ככל שהממשלה מטילה עליה פחות גזירות".
אם רשות החשמל תכיר בניתוח של התאחדות התעשיינים, בחלקו או במלואו, תירשם לא רק ירידה בתעריף מעבר לפרסומים אלא גם צמצום עליית תעריף המים שנקבע כבר ל-4.6% בינואר הקרוב. מכיוון שמשק המים הוא צרכן כבד של חשמל, כל הוזלה של התעריף מתורגמת גם לירידה במחיר המים.