שתף קטע נבחר

 

תעלומה בבאר שבע: מיהו חלל צה"ל המסתורי שהונצח?

בבירת הנגב רחוב ועליו שלט הנושא את שמו של משה אדר, "חייל צה"ל שנהרג במלחמת השחרור בעת כיבוש באר שבע". אלא שחוקר היסטוריה מקומית בן 26 חיפש אחר מקור השם - ללא תוצאות: "השם הזה לא מוכר מרשימות הנופלים". כעת הוא מבקש מהציבור: "עזרו לנו לגלות מי הוא היה"

תעלומה בבאר שבע: ריאיון באולפן ynet    (צילום: רועי עידן, אלי סגל)

תעלומה בבאר שבע: ריאיון באולפן ynet    (צילום: רועי עידן, אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עומר שוורצפוקס, סטודנט מבאר שבע בן 26, חובב היסטוריה מקומית ומדריך סיורים בעיר העתיקה, טייל ברחובות בירת הנגב כשלפתע צד את עינו שלט הנושא את שמו של משה אדר, שלפי הכתוב מדובר בחלל צה"ל שנפל במלחמת השחרור. אלא שישנה רק בעיה אחת: ככל הידוע, מעולם לא התגוררה בעיר דמות כזו.

 

הסיפור החל כשוורצפוקס חלף בדרום העיר וקרא את השלט - שעליו נכתב כי משה אדר הוא "חייל צה"ל שנהרג במלחמת השחרור ב-1948, בעת כיבוש באר שבע". שוורצפוקס סיפר: "בתור ילד שמעתי סיפורים, אפילו זכינו כילדים בחידון תולדות באר שבע וקיבלנו פרס מראש העיר לשעבר טרנר. מכיוון שאני חוקר היסטוריה - חקרתי את מלחמת השחרור. אני מכיר היטב את הקרב וערכתי סיורים בנושא, אבל השם הזה לא היה מוכר לי מרשימות שמות הלוחמים שנפלו".

תעלומה בבאר שבע: חלל צה
שלט הרחוב בבאר שבע(צילום: רועי עידן)

סקרנותו של הסטודנט הבאר שבעי לא נתנה לו מנוח והוא החליט שהוא חייב לברר פרטים אודות החייל. כך למשל, הוא חיפש את שמו באתר "יזכור", שבו כלולים כל חללי צה"ל - אך החלל היחיד ששמו משה אדר הלך לעולמו ב-1978 והתגורר במרכז הארץ. בזמן הקרב על באר שבע במלחמת השחרור היה אדר רק בן שלושה חודשים ומעולם לא גר בעיר.

 

חללים אחרים מבירת הנגב ששמם ידוע הם רפאל ויילר, ז'ק שולמן, משה וייס, גרשון דובנבוים ואחרים. כמו כן, חייל אחר שנהרג כמה ימים אחרי כיבוש העיר הוא משה ליבוביץ' - כתוצאה מהפצצה מצרית. ליבוביץ' היה ניצול שואה שגויס למלחמה.

 

"ישנם רק שני חללי צה"ל מבאר שבע ששמם הפרטי הוא משה", אמר שוורצפוקס, "ושניהם ללא משפחה בארץ ולכן אין פרטים נרחבים עליהם במאגרי המידע של חללי צה"ל". משהחיפושים אחר משה אדר העלו חרס - פרסם שוורצפוקס פוסט בפייסבוק שבו כתב: "הרחובות בחלק הזה של העיר קיבלו את שמותיהם בשלב מאוד מוקדם של הקמת העיר - בין השנים 1950-1960 - אך אין פרוטוקולים של ועדת השמות משנים אלו, כך שלא ניתן לדעת מי היה משה אדר, מי ביקש להנציח אותו ומה הייתה הסיבה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
השלט ברחוב בבאר שבע
צילום: רועי עידן
מומלצים