נעמה יששכר בערעור: "ייתכן שההודאה זויפה, לא היה מתורגמן"
חודשיים אחרי שנידונה לשבע שנים וחצי בכלא בגין הברחת 9.5 גרם חשיש, דנים השופטים בערעורה של נעמה יששכר על העונש הכבד. נעמה בכתה בתא הזכוכית הקטן כשמצדיה שוטרים עם אפודים ואלות. היא הכחישה את המיוחס לה: "לא ידעתי שיש סמים בתיק שלי"
יושבת בתא זכוכית וממררת בבכי: בבית המשפט במוסקבה נפתח הבוקר (יום ה') הדיון בערעור שהגישה נעמה יששכר (26) על עונש המאסר למשך שבע שנים וחצי שנגזר עליה בגין הברחת 9.5 גרם חשיש. יששכר הגיעה לדיון, סימנה למשפחתה בידיה מתוך תא הזכוכית, חייכה לכתבים אולם בהמשך פרצה בבכי. אמה יפה ניסתה ליצור עמה קשר עין, וביניהן הפרידו שני שוטרים עם אפודים ואלות. ליד נעמה ישב הממונה על שגרירות ישראל במוסקבה יעקב ליבנה. בית המשפט קיבל את בקשת ההגנה לבדוק טענות על דרך חקירתה של נעמה, בעיקר בכל הקשור לתרגום מרוסית לאנגלית ולהפך.
השופטת ציינה שנעמה הודתה חלקית באישום המקורי של החזקה בלתי חוקית של סמים והברחת סמים. ההגנה טענה שלא הייתה לה כוונה להברחה לא חוקית ולמסירה של הסמים במהלך מסעה. עמדת ההגנה שמדובר בגזר דין חמור מדי. עוד טענה נעמה שהיא לא קנתה סמים ולא הייתה מודעת שיש סמים בתיק שלה.
נעמה אף כפרה בטענות כלפיה, אולם השופטת שבה ואמרה שהיא הודתה חלקית במיוחס לה. נעמה טענה כי כאשר ביקשו ממנה לחתום על ההודאה, לא היה במקום מתורגמן. היא הוסיפה כי ייתכן שהודאתה זויפה. נעמה שבה ואמרה כי מעולם לא הודתה ברכישת והחזקת סמים ולא התנצלה על כך.
עוד טענה ההגנה בכתב הערעור כי התרגום בחקירתה של נעמה היה באיכות ירודה ולכן תרם להפללה עצמית. מסיבות אלה, סיכמה ההגנה, היא ביקשה לבטל את פסק הדין. אחרי שאחד השופטים תהה אם יש לנאשמת תוספות כלשהן לתלונתה, השיבה נעמה בשלילה ואמרה כי היא תומכת בטענות ההגנה במלואן.
ההגנה טענה עוד כי במעשיה, לנעמה לא הייתה שום כוונה להטעות את רשיות החוק או לקיים עבירה מסוג כלשהו. עוד ציינה ההגנה כי נעמה לא נקטה שום פעולות להסתרת החומר שנמצא בכליה וכי לא הייתה לה שום כוונה להיכנס איתו לתחומי רוסיה. ההגנה טענה גם כי הופרה זכותה של נעמה למשפט הוגן.
נעמה התעקשה שבית המשפט בעיר חימקי (שבו היא נשלחה למאסר. א"א) ביצע הפרות, והפנתה את תשומת לב חבר השופטים לחומרת העונש המופרז מבלי לקחת בחשבון נתונים על מידת הסכנה של הפשע ונתונים על זהות הנאשם. נעמה הכחישה שרכשה את הסם, התעקשה שראתה אותו לראשונה בשדה התעופה שבו נחתה מטיסה מהודו, והדגישה כי היא לא יודעת כיצד הסם הגיע לתיק שלה. ההגנה טענה שזכויותיה של נעמה הופרו בצורה משמעותית בשל העובדה שהיא אינה מדברת רוסית ולא קיבלה כל עזרה מיועציה המשפטיים. בנוסף נטען כי לא היה סימן של הברחת סמים בהתנהגותה של נעמה לכל אורך הדרך.
השופטת ציינה את טענת ההגנה לליקויים בתרגום מרוסית לאנגלית. נעמה ציינה כי היו טעויות בתרגום ובהבנה ושיש טעויות בפרוטוקול, אולם בית המשפט דחה את הטענה.
האם אמרה עוד: "אני מקווה שהם יוציאו אותה היום, אני בתקווה מחבקת אותה היום. אני מנסה לנקות את עצמי מכל מיני ספקולציות. אני יודעת שנעשים דברים מאחורי הקלעים ואני מקווה שגם בבית המשפט הזה במוסקבה הצדק ייראה ושיגידו לה 'לכי הביתה'. נעמה זהירה יותר ממני, מגינה על עצמה. אני מחכה להחזיר אותה הביתה לחנוכה. אין לי ספק שראש הממשלה באמת עושה את מרב המאמצים לשחרור שלה. אבל זה לא משנה מה הוא אומר, הכול בידיים של פוטין. אני מתחננת בפניו שהבת שלי תגיע לארץ".
בשבוע שעבר נערך דיון ראשון בערעור, שבמהלכו השיבה יששכר לשאלות השופטים בשיחת וידיאו מתא המאסר. בפתח השיחה הסבירה יששכר כי הסיטואציה קשה עבורה, ולכן היא ביקשה להגיע פיזית לבית המשפט. התביעה התנגדה, אולם שלושת השופטים נעתרו לבקשה וקבעו את הדיון הנוסף שנערך היום.
ליעד, אחותה של נעמה, ביקרה אותה ביום שני השבוע בכלא הרוסי. אחרי הביקור אמרה ליעד: "היא נראתה מאוד מיואשת, השבוע האחרון היה לה קשה מנשוא והיא שיתפה אותנו שהיא מרגישה בחושך מוחלט. היא מפחדת מחוסר הידיעה, אין לה מושג איך העתיד הקרוב שלה ייראה. זו הייתה הפעם הראשונה שלא ראיתי עליה טיפה של אופטימיות".
האחות הוסיפה: "זו הייתה בסך הכול הפעם השנייה שראיתי את אחותי בחודשים האחרונים, ולמרות שכבר הייתי שם, זה בלתי נתפס לשבת יחד עם אמי בתא ביקורים בכלא כשזכוכית עבה מפרידה בינינו לבין נעמה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הפיח ביום שלישי תקווה בקרב משפחת האסירה כשאמר במהלך כנס בחיפה לקראת הפריימריז על ראשות הליכוד: "אני מבטיח דבר אחד, אני מביא את נעמה יששכר הביתה". יפה, אמה של נעמה, אמרה למחרת: "אני מאמינה שהוא באמת יביא אותה הביתה. זה נותן אופטימיות".
ואולם, בסביבתו של נתניהו הבהירו אמש כי "בדבריו התכוון ראש הממשלה נתניהו לומר שהוא מחויב להביא את נעמה הביתה. זה ייקח עוד זמן. מתנהלים מגעים בנושא, וראש הממשלה לא מרפה ומחויב לכך".
ברקע מאבקה המשפטי של יששכר גברה בעת האחרונה המתיחות בין מוסקבה לירושלים: 46 ישראלים שנחתו אתמול בנמל התעופה דומודדובו במוסקבה עוכבו למשך שעות ארוכות בביקורת הדרכונים. במקביל, מאז תחילת החודש נמנעה כניסתם של 29 אזרחים ישראלים, בהם גם אנשי עסקים בכירים, לשטח רוסיה.
בשגרירות רוסיה בישראל אמרו השבוע בתגובה כי "לפי הנתונים שבידינו, נכון ל-1 בדצמבר 5,771 תיירים רוסים לא הורשו להיכנס לישראל. רק באוקטובר 2019 לא נכנסו לישראל 568 תיירים רוסים, בנובמבר 2019 - 569. כל יום כ-20 תיירים שמגיעים לישראל עם כסף וטיול מאורגן מעוכבים ונשלחים בחזרה לרוסיה".
יששכר נעצרה בשדה תעופה שרמטייבו במוסקבה באפריל השנה לאחר שטסה מהודו לרוסיה בדרך לטיסת המשך לישראל, ובאוקטובר נידונה למאסר הממושך.
קרוביה, שטוענים כי מדובר בענישה פוליטית, פתחו מאז מעצרה במאבק למען שחרורה. בין היתר קשרו קרוביה של יששכר את גורלה לגורלו של ההאקר הרוסי אלכסיי בורקוב, שהוחזק בישראל במעצר במשך ארבע שנים. בורקוב, שדרוש לחקירה בארצות הברית בחשד להונאה ולעבירות סייבר, הוסגר בחודש שעבר לידי האמריקנים. רוסיה ביקשה להסגיר אותו לידיה, אולם בית המשפט העליון קבע כי הוא יוסגר לארצות הברית.