6 שלבים שיעזרו להכניס הרגלים חדשים
אם אתם לא מרוצים מההתנהגות של הילד או מהרגלים מסוימים, אפשר להחליט שעושים שינוי. בהתחלה זה יראה בלתי אפשרי אבל אם תתמידו, תעשו שיחה עם כל בני המשפחה ותחזקו על הצלחות קטנות - התוצאות יגיעו
החלטתם על שינוי כלשהו בבית עם הילדים? נפלא, אבל איך מתחילים? עדיף להכניס את השינוי בצורה קלילה כדי שהוא יהפוך להרגל בבית לאורך זמן. הנה כמה המלצות שיעזרו לכם לעשות סדר.
1. מה הלמה שלכם?
שבו עם עצמכם ותחשבו מדוע אתם רוצים את השינוי, מה השינוי יגרום לכם ולילדכם להרגיש ולקבל בעקבותיו. כשברור לכם מה המהות שלכם תוכלו להעביר את המסר בצורה מדוייקת לילדים, כך גם הם יבינו למה חשוב שזה יתקיים בבית מעכשיו. למשל - עזרה בבית, אימוני ספורט, ביקור קבוע אצל סבא וסבתא, סגנון הדיבור או כל דבר אחר.
חשוב שהעניין הזה יהיה ברור קודם כל לכם באופן אישי כדי שהמסר יעבור באופן ברור גם לילדכם. כל אינטרקציה שתהיה בבית עם הילדים תהיה ממקום בטוח, כנה, ברור וקל יותר.
2. השלבים לשיחה שיעשו לכם ולילדכם סדר:
- תשקפו את המצב המצוי כרגע בבית.
- הסבירו מדוע אתם רוצים את השינוי.
- מה זה ייתן לבית ולכל בני הבית כשהשינוי יקרה.
ברגע שהם מבינים את הדברים מעבר להוראה שלנו ומה ההיגיון מאחוריה, קל להם יותר לקבל ולהפנים.
3. להיות עם סבלנות לתהליך
לוקח זמן להרגלים חדשים להיטמע ולהיות חלק קבוע בחיינו (לילדים וגם למבוגרים), לכן מומלץ קודם כל להיות בסבלנות בתהליך הלמידה, להבין שהרגלים חדשים לא קורים ביום או תוך שבוע.
הילד מקלל? אפשר לעזור לו להפסיק ולשנות הרגלים:
4. המפתח להצלחה הוא התמדה
כמו בכל נושא, ידוע שעושים משהו קבוע, אחרי 21 יום הוא הופך להרגל. גם אם יש יום שקצת סטיתם מהדרך, זה בסדר - תזהו את הרגע הזה, תהיו בחמלה והבנה שזה תהליך ולא זבנג וגמרנו. מה שיפה הוא שבכל נקודת זמן אפשרי להמשיך.
אני משתפת את ילדיי שגם לי זה דבר חדש וכל המשפחה צריכה להיות בסבלנות וללמוד משהו חדש. הרבה פעמים עוזר לשתף אותם שגם אם אנחנו ההורים לפעמים עלולים לשכוח ולחזור להרגלים הקודמים, לכן שהם יעזרו ויזכירו לנו. כך אני משקפת להם בצורה כנה את מה שקורה ומגייסת אותם לתהליך ממקום מכבד, וכך הסיכוי לשיתוף פעולה גדול יותר.
קראו עוד:
התגובה הנכונה להתנהגות שלילית של הילדים
"להדביק את הילד למסך ולקבל שקט"
שוב הילד לא הוציא את הכלב לסיבוב
5. שימו לב לשינויים הקטנים
כשעושים שינוי יש ציפייה לראות תוצאות מהר, אבל לא כך הדבר. כדי להכניס את השינויים החדשים מה שנדרש מאיתנו זה לראות כל שינוי הכי קטן, להכיר ולהודות על כך, כלומר להתמקד בטוב ומשם תהיה צמיחה משמעותית כי במה שמתמקדים הוא גדל.
אם מתמקדים בטוב - הטוב יגדל, אם מתמקדמים במה לא עובד - זה מה שיגדל.
6. חיזוק חיובי
אחד הדברים שעוזרים לנו להתקדם הוא כשמישהו מאמין בנו, עוזר לנו ורואה בנו את ההתקדמות של עצמנו, במיוחד ילדים שעדיין בונים את הזהות והביטחון העצמי שלהם. לכן המשפט של הרב שלמה קרליבך נכון - "כל ילד צריך מבוגר אחד שיאמין בו", והייתי מוסיפה שגם מבוגר צריך מבוגר אחר שיאמין בו.
תחזקו על כל מאמץ, ולא רק על תוצאה, תתארו מה זה נתן להם ולסביבה במה שהם עזרו. לדוגמה - הילד פינה את המדיח. איך מחזקים בצורה בונה? למשל - "כשפינת את המדיח ראיתי איך אתה מכניס את הכוסות לארון בצורה יפה. בזכות העזרה שלך הספקתי להכין ארוחה".
אפשר להמשיך את השיחה ולשאול אותו איך זה גרם לו להרגיש כשהוא עוזר וכשנותנים לו אחריות בבית. זו אחת הדרכים להשתמש בחיזוק והעצמה. כדאי לתרגל את השפה הזו במקום משפטיים שטחיים שאינם יכולים ללמוד מהמעשה דבר, כמו - "אתה אלוף, כל הכבוד".
תשקפו לו במה הוא נהדר ולמה הפעולה שהוא עשה הייתה נפלאה בעינכם, כך הוא יוכל להעתיק ולשכפל את מה שהוא עשה כתהליך למידה לפעמים הבאות.
הכותבת היא מדריכת הורים , יועצת שינה ומפתחת מוצרים משפחתיים