שתף קטע נבחר

 

אוחנה על פרישת מ"מ פרקליט המדינה: "לבדוק את ההתנהלות"

בתגובה לוויתור של עו"ד אורלי בן ארי גינזברג על המינוי לממלאת מקום פרקליט המדינה, קרא שר המשפטים לבדיקה של האופן שבו מתנהלת מערכת המשפט: "הפרקליטות שיכורת כוח". לדבריו, הופעלו עליה לחצים כבדים לפרוש: "הניחו לה אקדח על השולחן"

אביחי מנדלבליט אורלי בן-ארי אמיר אוחנה (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
"לבדוק את התנהלות המערכת". מנדלבליט, בן-ארי גינזברג ואוחנה(צילום: יהונתן ולצר, TPS)

שר המשפטים אמיר אוחנה קרא הערב (שבת) ל"בירור ובדיקה" של האופן שבו מתנהלת מערכת המשפט - בתגובה לוויתור של עו"ד אורלי בן ארי גינזברג על המינוי לממלאת מקום פרקליט המדינה. אוחנה טען כי "היו לחצים כבדים, הניחו לה סוג של אקדח על השולחן".

 

בריאיון לפגוש את העיתונות הבהיר אוחנה: "אני לא יודע מה הוא האקדח ומי הניח אותו בדיוק. אבל זה מצער אותי מאוד שככה מתנהלת המערכת". בריאיון לחדשות 13 הוסיף: "הפרקליטות שיכורת כוח, אצטרך לחשב מסלול מחדש".

 

לפי הערכה, עם חידוש המגעים לאיתור מועמד חדש, מנדלבליט יציג בפני אוחנה שמות נוספים מלבד המועמד היחיד שהציג עד כה, שלמה למברגר, ומלבד הפקת הלקחים מהתנהלותו בתחילת התהליך - יניח בפני אוחנה גם תשתית מקצועית להחלטה.

 

גורם משפטי בכיר אמר היום כי "לאורך כל העת היה ברור שאורלי בן-ארי גינזברג לא הייתה במרכז העימות, אלא רצונו של השר לאותת לציבור שהוא 'הבוס' של היועץ המשפטי לממשלה, ושעליו להרכין ראש בפני הדרג הנבחר". הגורם אמר כי "השר אינו מבין מה תפקידו ומה מעמדו של שומר סף א-פוליטי ועצמאי".

 

בן-ארי גינזברג ביום רביעי, אחרי הצו שמנע את כניסתה לתפקיד: "הכול סבבה"

בן-ארי גינזברג ביום רביעי, אחרי הצו שמנע את כניסתה לתפקיד: "הכול סבבה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בן ארי גינזברג הודיעה אתמול לאוחנה כי ויתרה על המינוי - לאחר שההחלטה עליו עוררה עימות חזיתי וחסר תקדים בין אוחנה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שהתנגד למינוי באופן נחרץ.

 

בהמשך לפרסום באולפן שישי, בן ארי גינזברג מסרה כי "בימים האחרונים, אחרי כשלושה עשורים של עבודה מקצועית ומסורה בפרקליטות, אשר יקרה לי כל כך ושבה אני מאמינה, מתנהל 'מחול שדים' במערכת המשפט, שבעל כורחי אני חלק ממנו. נבחרתי על ידי שר המשפטים לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה, ואני סמוכה ובטוחה ביכולתי ובכישוריי למלא תפקיד זה בהצלחה.

 

"הניסיון להפוך את הבחירה בי לעניין פוליטי ולהציגו כחלק ממהלך שנועד לפגוע בשלטון החוק, או בעצמאות שיקול הדעת של הפרקליטות - הוא מצער וסותר את התנהלותי וערכיי מאז ומתמיד".

 

עורכת הדין, שמשמשת כיום המשנה לפרקליטת מחוז מרכז, הוסיפה: "האווירה שנוצרה מאיימת לפגוע באמון הציבור בפרקליטות - ולשחוק אותו עוד יותר. אינני מוכנה שעל גבי תיגרם למערכת המשפטית פגיעה נוספת, כל עוד בכוחי למנעה. למרות הזכות הכרוכה בחובה להוביל את הפרקליטות בתקופה רגישה זו, אני רואה לנכון להעדיף את טובת הציבור והאינטרס הציבורי, על פני שאיפותיי האישיות. אי לכך, אני חוזרת בי מהסכמתי לעמוד בראש הפרקליטות, היקרה לי כל כך. אמשיך, כפי שפעלתי עד כה, לתרום למערכת ככל יכולתי בכל תפקיד שיוטל עליי. אני מודה לשר המשפטים על האמון שנתן בי, מודה לכל הפרקליטים ולגורמים רבים גם מחוצה לה, שקיוו כי אנווט את הספינה, אך בעת הזו - המערכת ואמון הציבור בה חשובים לי יותר".

אמיר אוחנה עם אורלי בן ארי  ()
"מעדיפה את האינטרס הציבורי על פני שאיופתיי האישיות". בן-ארי גינזברג ואוחנה

אביחי מנדלבליט (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
התנגד נחרצות למינוי. מנדלבליט(צילום: יהונתן ולצר, TPS)

בעקבות החלטתה של בן ארי, שאמורה הייתה להחליף את שי ניצן כפרקליט המדינה, מחר צפויים להתחדש המגעים בין היועמ"ש לבין שר המשפטים לגבי איתור מחדש של ממלא מקום. מאז יום רביעי, אז ניצן סיים את תפקידו, אין לישראל פרקליט מדינה. מחר צפויה הנהלת הפרקליטות חהתכנס בלשכתו של היועמ"ש, כדי לחלק את העבודה של פרקליט המדינה בינתיים בין ראשי המחלקות השונות והיועץ המשפטי לממשלה - עד שייבחר ממלא מקום לתפקיד.

 

החלטתו של אוחנה ביום שלישי השבוע על מינויה של בן ארי גינזברג כממלאת מקומו של ניצן - שביום רביעי סיים את תפקידו - באה בניגוד גמור לדעתו של היועמ"ש מנדלבליט. היא התקבלה במשרד המשפטים כהכרזת מלחמה על מנדלבליט, שמעוניין למנות לתפקיד את המשנה לפרקליט המדינה שלמה (מומי) למברגר.

 

היועץ לא כפר בסמכותו החוקית של השר למנות ממלא מקום, אולם היה סבור שמינויה של בן ארי נגוע ב"אי סבירות קיצונית". בין הסיבות שהציג היועץ: לבן ארי אין הכישורים והניסיון הנדרש למינוי כה מורכב, כיוון שלא כיהנה כלל כפרקליטת מחוז. לא יעלה על הדעת, הוא טוען, ככלל ולא כל שכן בעת בחירות, ששר פוליטי ימנה פרקליט מדינה שאמור לעבוד עם היועץ בצמידות - בניגוד לדעתו.

 

מנדלבליט טען כי בעת הזו, בנסיבות המיוחדות שבהן שרויה המדינה, יש לצמצם כליל את את ההשפעה הפוליטית של מינוי ממלא המקום כדי שתובטח עצמאותו, אי תלותו בגורם הממנה ואת אמון הציבור בטוהר ההליכים. הוא רומז שכשפרקליטות המדינה עוסקת בתיק ראש הממשלה, לא סביר ששר המקורב במיוחד לנתניהו ימנה את ממלא מקום הפרקליט בלי הסכמתו.

 

למרות ההתנגדות הרבה למינוי במערכת המשפט, אוחנה התעקש על המינוי וטען שהחוק מעניק לו סמכות בלעדית לבחור ממלא מקום, וכי הוא כלל לא זקוק לחוות דעת מצד היועמ"ש בסוגיה. ביום רביעי, דקות לפני הטקס שבו אמורה הייתה בן ארי גינזברג להיכנס לנעליו של ניצן, הוציא בג"ץ צו שעיכב זאת בעקבות עתירות נגד המינוי. אלא שאוחנה טען שהמינוי נכנס כבר תוקף, ושלכן לצו אין משמעות. רק בצהריים פנה היועמ"ש לבג"ץ וקרא לו להשאיר את הצו על כנו, ושהוא "דרוש כדי למנוע פגיעה בתפקודה התקין של פרקליטות המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי קוץ
אוחנה ובן ארי גינזברג
צילום: רפי קוץ
מומלצים