בג"ץ ידון: האם נתניהו יוכל להרכיב ממשלה?
בג"ץ יתכנס בסוף החודש לדיון בראשות הנשיאה חיות בסוגיית הרכבת הממשלה על-ידי חבר כנסת הנאשם בעבירות עם קלון. אחרי שהסוגיה התגלגלה כמה פעמים מבית המשפט ליועץ המשפטי לממשלה, מנדלבליט ייאלץ לפרסם את עמדתו בעניין. לפי ההערכה, היועמ"ש יגיד שאין מניעה חוקית לכך, אך ידגיש כי ישנם "קשיים משפטיים משמעותיים"
בג"ץ קיבל בצהריים (ראשון) בקשה של 67 עותרים נגד הרכבת ממשלה על-ידי חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום הכולל עבירות שנושאות עימן קלון (כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו) - ויקיים דיון בנושא ב-31.12 בהרכב של שלושה שופטים. הנשיאה אסתר חיות תעמוד בראש ההרכב, ויחד איתה יהיו השופטים חנן מלצר ועוזי פוגלמן.
למרות שהבהיר כי אינו עוסק בשאלות תיאורטיות וניסה לגלגל בחזרה את תפוח האדמה הלוהט בחזרה לבית המשפט, השופטים הורו ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להגיש עד 48 שעות לפני הדיון - שמועדו טרם נקבע - את חוות דעתו בנושא. עורכת הדין דפנה הולץ לכנר, שייצגה את העותרים, הביעה את שביעות רצונה מהחלטת בית המשפט שקיבל את עמדתם.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט צפוי לומר לבג"ץ שאין מניעה חוקית שראש הממשלה בנימין נתניהו יקים את הממשלה הבאה במידה וייבחר בבחירות. עם זאת ידגיש מנדלבליט שקיימים "קשיים משפטיים משמעותיים" להגן על ראש הממשלה בנושא זה, בגלל כתב האישום החמור שהוגש נגדו בעבירות של שחיתות שלטונית.
אחת הסיבות שבגללן סבור היועץ שנתניהו יכול להרכיב ממשלה, היא שחוק יסוד הממשלה החריג את ראש הממשלה בכל נושא משפטי. בשעה שהחוק מחייב שר שהוגש נגדו כתב אישום להתפטר לאלתר מתפקידו כשר - ראש ממשלה לעומת זאת יכול לכהן כראש ממשלה עד פסק דין סופי. כמו כן תוזכר הזכות החוקתית של כל אדם לבחור ולהיבחר. בנוסף, עמדתו העקבית של מנדלבליט, שאותה ביטא בתשובותיו לבג"ץ, היא שהוא היה מעדיף שנושא כשירותו של נתניהו להקים ממשלה יתקבל רק במישור הציבורי ולא המשפטי.
רק ביום שישי האחרון הודיע מנדלבליט כי אם בג"ץ יחליט לדון בסוגיה הוא ימסור את חוות דעתו בעקבות הוראתו של השופט עופר גרוסקופף שביקש תגובה מקדמית לעתירות. היועמ"ש ציין בתגובתו לבג"ץ כי "אם בית המשפט הנכבד יחליט לדון בסוגיה המשטרית-חוקתית כבדת המשקל דנן - ויש להניח שאם כך יוחלט, אזי הדיון יתקיים בפני הרכב מורחב של שופטי בית המשפט הנכבד, כפי שנעשה בסוגיות דומות בעבר - היועץ המשפטי לממשלה יבקש להגיש את עמדתו בסוגיה עובר למועד הדיון שייקבע לפני ההרכב שיכריע בעתירה".
בחודש שעבר קבע מנדלבליט שאין מניעה שנתניהו יעמוד בראש ממשלת מעבר, למרות שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום. עוד קבע היועץ כי יש להותיר את סוגיית הנבצרות הזמנית במישור הציבורי-פוליטי. גורמים משפטיים בכירים אמרו אז ל-ynet כי "היינו שמחים שכל השאלות הנוגעות להמשך כהונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וכשירותו להקים ממשלה יוכרעו רק במישור הציבורי-פוליטי".