לראשונה זה שנתיים: ירידה באשראי העסקי
על פי נתוני בנק ישראל, ברבעון השלישי קטן החוב העסקי בכ-0.5% לרמה של 495 מיליארד שקל. ירידה כזו עלולה להוות סימן להאטה, אבל בבנק מדגישים כי רובה נבע מהתחזקות השקל מול הדולר, וכן מקיטון בהלוואות מתושבי חוץ
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בזכות רכישות כלי רכב: הצמיחה במשק טיפסה ב-4.1%
5 כלים שיעזרו לכם לזהות את המשבר הבאשנה אחר שנה: איך מצליח השקל לשמור על מעמדו כמטבע החזק בעולם
לכאורה, ירידה בהיקף האשראי עלולה להוות סימן מדאיג להאטה, אך בבנק ציינו שעיקר הירידה נובעת מהתחזקות השקל מול הדולר (חלק לא מבוטל מהחוב העסקי ניתן בדולרים), וכן מקיטון בהלוואות מתושבי חוץ.
היקף החוב של חברות ישראליות בחו"ל עמד ברבעון על 168 מיליארד שקל, ירידה של 6% תוך רבעון. בשאר התחומים - הלוואות בנקאיות, אג"ח ואשראי חוץ־בנקאי - נרשמה יציבות, ואף גידול של 4 מיליארד שקל באשראי הבנקאי.
בינואר-ספטמבר גדל האשראי העסקי במשק ב-2.3%. 2019 מסתמנת כשנה חלשה יותר בתחום, אחרי שאשתקד צמח האשראי העסקי במשק ביותר מ-7%. בשוק האג"ח עסקים כרגיל - היקף גיוסי החוב ברבעון עמד על 8 מיליארד שקל, בדומה לממוצע בארבעת הרבעונים האחרונים.
מנוע הצמיחה של הגיוסים הוא חברות הנדל"ן, שהיו אחראיות לכמחציתם. מנוע הצמיחה באשראי העסקי הוא השוק החוץ-בנקאי - הלוואות פרטיות ממוסדיים ומחברות כרטיסי אשראי. אשראי זה צמח בינואר-ספטמבר ב-7% ל-116 מיליארד שקל, לעומת 2.3% בלבד בכל 2018.
לאור הגידול הנמשך בכספים הזורמים למוסדיים (הנובעים בעיקר מהפקדות הציבור לפנסיה), והחיפוש בחברות האשראי אחר מנועי צמיחה חדשים, סביר כי גם ב-2020 נראה את האשראי של שחקנים אלו מזנק.
האשראי של משקי הבית גדל בכ-9 מיליארד שקל, רובו במשכנתאות. גם האשראי הצרכני טיפס ברבעון השלישי, והוסיף כ-3 מיליארד שקל, ל-202 מיליארד שקל.