תיעוד: הרחפן האישי שישמש כל לוחם בשדה הקרב
סורק רחוב מאוים, מרחף בין חדרי מחבלים וקטלני מבלי לסכן לוחמים. במשרד הביטחון מסיימים לפתח את הרחפן הזעיר "סקיילורד" שטס במהירות 200 קמ"ש - ונולד בעקבות הגיימרים שיירטו בלוני תבערה
הפיתוח החדש של משרד הביטחון – רחפן אישי לכל לוחם: ביחידת מחקר ופיתוח במחלקת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון נמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים של ה"סקיילורד", מערכת טכנולוגית על גבי רחפן זעיר שיפתח שטח לכל לוחם בשדה הקרב – במלחמה ובבט"ש (ביטחון שוטף).
בשנה האחרונה עובדים בענף הכטב"מים ביחידת הפיתוח שבמשרד הביטחון, יחד עם חברת אקסטנד, על הפרויקט ששמו "פרוג'קט איקס". בקרוב יונגש הפרויקט לצה"ל, ככל הנראה כפיילוט ראשוני ביחידות השדה. הרחפן החדש משמש למעשה כ"לוחם חוד" לכוח שמתקדם אל יעדיו בשטח, בעיקר הבנוי והצפוף: הרחפן נשלח ראשון לרחוב המאוים, מפטרל בין הבתים, מסוגל לחדור לתוכם דרך החלון ולשוטט בתוך המבנים. כל זאת, מבלי לסכן את צוות הלוחמים, שנמצא בפינה אחורית ובטוחה ומתקדם בהתאם לתמונות החיות שמצלם כלי הטיס הקטנטן.
בנוסף, בוחנים במערכת הביטחון יכולת להתקין על הרחפן העתידי גם אמצעי לחימה כמו אקדח או רימון רסס שיוטל מהרחפן על האויב, עם סיכון מופחת לחיילים שיסתערו מיד לאחר מכן. החייל ייראה את שדה הקרב, באמצעות הטכנולוגיה החדשה, עם משקפי "מציאות מורחבת" בגובה העיניים, כאילו ניצב מול המחבל בעצמו. למערכת החדשה לא יידרש קורס מיוחד או הכשרה מורכבת, שכן בסיס הטכנולוגיה הוא תמרון עצמאי של הרחפן תוך דילוג מעל מכשולים בשטח: מפעילו רק יזיזו באמצעות ג'ויסטיק פשוט ימינה או שמאלה, קדימה ואחורה, וישלוט במהירות הגבוהה אליה יוכל להגיע הרחפן – עד 200 קמ"ש.
הרעיון לרחפן מהיר לכל לוחם נולד לפני כשנה וחצי, כחלק מהניסיונות של מערכת הביטחון להתמודד עם תופעת עפיפוני ובלוני התבערה מרצועת עזה. חלק מהפתרונות היעילים שנבחנו אז בשטח בזמן אמת הגיעו מבחוץ: גיימרים מהאזרחות שמתחרים זה בזה ברחפני רייסר קטנים ומהירים הצליחו ליירט את הבלונים והעפיפונים העזתים.
"אלה רחפנים שטסים 15-10 דקות, אבל במהירות מאוד גבוהה. עם הכנסתם לשטח הבנוי הם יכולים לעורר את האויב מבלי שהכוחות יהיו שם", הסביר ל-ynet גורם במפא"ת שאמון על הפרויקט. "העברנו את מיומנות ההפעלה מהאדם לטכנולוגיה עצמה, כך שהלוחם יוכל להתרכז בניהול המשימה המבצעית ולקבל את ההחלטות בעוד שהרחפנים משוטטים בשטח המסוכן".
הרחפן הוא חלק מערכת לחימה קלה שיישא הלוחם בפאוץ' ייעודי באפוד שלו, ותשקול בסך הכל שני ק"ג לכל היותר, בהתאם לסוג הרחפן. מלבד כלי הטיס הזעיר, הערכה תכלול טאבלט קטן ומשקפי וי.אר. עלות כל ערכה כזו מוערכת בכמה אלפי שקלים, ומפתחיה צפויים להוסיף לה מצלמה שיעילה גם לחשיכה. "נוכל להלביש על הטכנולוגיה הזו אפליקציות נוספות, כמו יירוט של רחפני אויב ומשימות נוספות ומגוונות", הוסיף הגורם.
מפתחי ה"סקיילורד" התמודדו במהלך פיתוחו עם אחד האתגרים המשמעותיים בהפעלתו בשטח אויב: הפלתו באמצעות חסמים פשוטים שכבר היום נמצאים בידי האויב. טכנולוגיית ההטסה שלו לא תכלול ג'י.פי.אס, תוך ניצול טווחי ההפעלה הקצרים שלו - ק"מ אחד עד שניים לכל היותר מהכוח שיפעילו. ומה בנוגע לאחד החסרונות המרכזיים של רחפנים אלה – מנועו הרועש שמקשה על הפעלתו בחשאיות? "אנו מאמינים שהעולם יביא בשורה גם בנושא הזה, כי כיום אין יכולת משמעותית להטיס רחפן מבלי שישמעו אותו", נמסר.