אימפריות תקועות במקום / תוכן גולשים
כבר יותר מדי זמן שמנצ'סטר יונייטד ומילאן לא מצליחות לשחזור את הימים הגדולים של פעם. גם לכם יש מה להגיד? שלחו לנו טורים לכתובת: kick@ynet.co.il
2.5.2007 – מילאן גוברת על מנצ'סטר יונייטד 0:3 בגומלין חצי גמר ליגת האלופות, מעפילה לגמר ולוקחת את הגביע. שנה לאחר מכן, יונייטד עם כריסטיאנו רונאלדו ככוכב עולה, מוכתרת כזוכת ליגת האלופות. באותם זמנים, שתי הקבוצות הללו נחשבו לקבוצות המובילות ביבשת, אבל כבר במשך כעשור לא מצליחות לשחזר את ההצלחה ולחזור לימיהו הגדולים.
הפעם האחרונה בה יונייטד זכתה באליפות הייתה בשנת 2013, בעונתו האחרונה של סר אלכס פרגוסון, שפרש לאחר 27 שנים שבהן אימן את הקבוצה. רבים חשבו שיהיה קשה להיכנס לנעליו, אך נשארו אופטימיים לנוכח מינויו של דייויד מויס, שהדריך בהצלחה את אברטון. ההתרסקות לא איחרה לבוא. יונייטד סיימה באותה שנה במקום השביעי, לא העפילה לשום מפעל אירופי, ומאז היא לא מצליחה להתרומם ולחזור לקדמת הבמה, ורק רואה איך ההגמוניה משתנה כשהקבוצה מעבר לכביש, מנצ'סטר סיטי, מתחילה לתפוס את מקומה כקבוצה המובילה בעיר.
בעשור האחרון יונייטד השקיעה בעיקר בהגנה שלה: בתחילתו היא רכשה את דויד דה חאה ופיל ג'ונס שעדיין נמצאים בסגל, ובתחילת העונה הנוכחית צירפה את הבלם הארי מגווייר ואת ארון וואן-ביסאקה, מגן בלי ניסיון רב, בסכום כולל של 120 מיליון אירו. זה לא ממש עזר לה במשחק האחרון, כשהפסידה 2:0 ךאחרונה בטבלה ווטפורד, שנחשבת גם לקבוצת ההתקפה הכי גרועה בליגה.
הסגל של יונייטד עייף, לא מרוצה ובעיקר לא יציב. אנתוני מרסיאל ופול פוגבה, שהגיעו עבור סכומים גבוהים מאוד, לא מספקים את הסחורה כבר כמה עונות. ההישענות וההתעקשות ניתרה על שחקני הבית כמו מרקוס רשפורד, ג'סי לינגארד וסקוט מקטומיניי לא נוחלת הצלחה גדולה, ומה שבעיקר בולט זה דפוס הפעולה של המועדון בכל מה שקשור לבניית סגל ורכש, מתן הזדמנויות רבות לשחקני הסגל ללא הצלחה, ומניעה מביצוע העברות לריענון. מאמנים גדולים כמו לואיס ואן חאל וז'וזה מוריניו עברו בקבוצה מאז פרישתו של פרגוסון, ולא הצליחו. אולה גונאר סולשיאר, חלוץ העבר של הקבוצה שמונה באמצע העונה הקודמת, התחיל מצוין אך העונה משחזר מתרסק בטבלה. עם איך שהדברים נראים בשבועות האחרונים, יונייטד לא תצליח לסיים בין ארבעת הראשונות ותישאר שוב מחוץ לליגת האלופות. היא זקוקה לכוכב שייקח אותה קדימה, כי השידוך עם פוגבה לא עבד. גם שינוי אסטרטגיה בבניית הקבוצה יכול להועיל מאוד, ואולי שינוי נוסף בעמדת המאמן, כי כנראה שסולשיאר לא יצליח להוציא את הקבוצה מהבוץ.
מילאן היא סיפור עצוב אפילו יותר. אסטרטגיית מכירת הכוכבים שהחלה עוד בעשור הקודם עם אנדריי שבצ'נקו וקאקה, התחדשה ב-2012 עם מכירתם של זלאטן איברהימוביץ' ותיאגו סילבה לפאריס סאן ז'רמן, דווקא לאחר פיק מסוים שכלל זכייה באליפות איטליה ב-2011, הזכייה האחרונה שלה בתואר זה. הקבוצה ירדה מהר מאוד מאור הזרקורים וכבר לא היוותה יעד אטרקטיבי לשחקנים המובילים. אסטרטגיית בניית הסגל של הצמד ברלוסקוני & גליאני, שנכנסו לעשור הרביעי שלהם כמנהלי מילאן, הייתה לקנות בזול ולמכור את מה שיש לו ערך. המון שחקנים הובאו בהעברה חופשית ובמחירי רצפה, על רבים מהם נטען שהם לא מתאימים לייצג את מילאן, וברלוסקוני חטף המון ביקורת בתקשורת על אסטרטגיה זו. מילאן שקעה והתרסקה אל אמצע הטבלה באיטליה, ולמעשה הפעם האחרונה בה השתתפה בליגת האלופות הייתה בעונת 2013/2014.
בשנת 2017 נעשה שינוי בהנהלת המועדון, ברלוסקוני נפרד ומכר את הקבוצה לאחר 31 שנה לאיש עסקים סיני מפוקפק בשם לי יונג-הונג, שלא הצליח לשנות את המצב למרות השקעה עם כסף שלא היה לו באמת. כרגע המועדון נשלט ע"י קבוצת אליוט, אשר הוציאה בשנה וחצי האחרונות סכום המוערך בכ-150 מיליון אירו על רכש - והקבוצה עדיין לא מצליחה להתרומם. הכוונות טובות, יש רצון להשקיע , אך אין דרך והקבוצה לא מצליחה להתאושש מהבינוניות שאפפה אותה בעשור הנוכחי. שבעה מאמנים עברו בקבוצה בחמש השנים האחרונות, רובם היו צעירים וללא ניסיון בקבוצות גדולות. מרקו ג'אמפאולו מונה בתחילת העונה ופוטר לאחר שבעה מחזורים בלבד, כשגם מחליפו סטפנו פיולי ככל הנראה לא יישאר זמן רב בקבוצה, שחטפה במשחק האחרון את אחת התבוסות הגדולות שלה בהיסטוריה, 5:0 לאטאלנטה.
מדובר בשתי אימפריות כדורגל ששלטו בעשורים האחרונים בעולם והסיפקו שמחה ורגעי אושר למיליוני אוהדים ברחבי העולם. במקרה של שתיהן, עושה רושם שחובה לשנות כיוון וגיש. יונייטד חייבת לערוך ריענון רציני בסגל שלה, מילאן חייבת לחשוב על כיוון מובהק למועדון, ולמנות מאמן עם ניסיון ופילוסופיית משחק ברורה. כולי תקווה ששתי הקבוצות האלו, בפתחו של עשור חדש, יחזרו לקדמת במת הכדורגל במהרה.
רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד – כותבים ושולחים לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא. אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.