משרד החינוך הפסיק לממן הסעות ל"יד ושם", עשרות סיורים בוטלו
בתי ספר ברחבי הארץ קיבלו הודעות לפיהן הוקפא המימון לטובת הסעות התלמידים לסיורים במוזאוני השואה, ובפני המנהלים עומדות שתי אופציות: תשלום פרטי בסך אלפי שקלים עבור נסיעות או ויתור על הסיורים. אנשי חינוך מחו: "מדובר בשערורייה". משרד החינוך: "פועלים לתת מענה"
בשל הפלונטר הפוליטי והיעדר הגמישות התקציבית בזמן ממשלת המעבר, קיבלו לאחרונה בתי ספר ברחבי הארץ הודעות מטעם משרד החינוך לפיהן הוקפא המימון להסעות תלמידי תיכון לסיורים במוזיאוני השואה, בהם יד ושם. עד כה בוטלו כבר עשרות סיורי תלמידים למוזיאון להנצחת זכר השואה בירושלים.
כתוצאה מהקפאת התקצוב מתמודדים בימים אלו בתי ספר רבים עם בחירה בין שתי אפשרויות: תשלום של אלפי שקלים עבור שכירת אוטובוסים לבירה מקופת בית הספר במקום המימון של משרד החינוך שהיה נהוג עד כה - או ויתור על הסיורים.
"הנחלת זיכרון השואה הינה משימה לאומית, ומיועדת לכל תלמידי ישראל", צוין במכתב שנשלח למנהלי בתי הספר על ידי חגי גרוס, מנהל מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, שאמון על הסיורים. "המסע לפולין הינו חלק ממשימה זו, אולם לא כל תלמידי ישראל יוצאים אליו. לפיכך, משרד החינוך מסבסד יום עיון, המיועד לתלמידי החטיבה העליונה, במכוני השואה, (כולל הסעה למכון) – ימי עיון שמיועדים לכל התלמידים, ללא תלות ביציאה למסע לפולין. כל תלמיד זכאי, יחד עם שכבתו, במהלך לימודיו בחטיבה העליונה, לממש זכאות זו, דהיינו – לצאת ליום עיון במכון השואה". בהמשך המכתב צוין כי "כל שכבה זכאית, פעם אחת בלבד, במהלך החטיבה העליונה, לצאת למכון שואה באמצעות פרויקט זה, וניתן להוציא שכבה אחת בלבד בשנה. המשרד יסייע במימון הסעת התלמידים למכוני השואה, כפוף לתקציב המאושר לפעילות זו".
לאחר קבלת ההודעה, פעלו הרכזים החברתיים בבתי הספר על פי ההוראות שקיבלו מהמשרד: ראשית הם בחרו את מוזיאון השואה בו יבקרו התלמידים ואת התוכנית הלימודית ולאחר מכן שלחו את הבקשה למחוז הרלוונטי. בשלב הזה כאמור, ובסמוך לתחילת ההתייחסות לביקור בכיתות, הם החלו לקבל הודעות לפיהן הכספים לא יועברו.
בהודעה שנשלחה לאחד מבתי הספר במרכז הארץ נכתב: "בגלל שאין ממשלה, אין תקציבים. כרגע משרד החינוך לא יכול לאשר שוב תקצוב להסעות תלמידים ליד ושם". בית ספר אחר מאזור השרון קיבל גם כן הודעה בעניין ממשרד החינוך ובה נכתב כי "אנחנו נמצאים בתקופת משבר תקציב חמור. לא מאשרים עדיין בקשות לחודש ינואר". אחד ממנהלי בתי הספר באזור המרכז אמר כי "הפלונטר הפוליטי ממשיך להשפיע, ועכשיו הנפגעים הם תלמידי התיכון".
המנהל הוסיף כי "מדיניות משרד החינוך נועדה לחשוף את נושא הטוטליטאריות והשואה, במכוני שואה ברחבי הארץ, על ידי סבסוד אוטובוסים לבתי הספר. ההודעה הזו שמה אותנו בפני מלכוד. מצד אחד, אנחנו לא יכולים לגבות כסף נוסף מהורי התלמידים עבור ההסעות משום שאנחנו מחויבים לחוזר מנכ"ל בנושא. מצד שני, כל תלמיד בישראל חייב להגיע לאחד ממכוני השואה, כחלק מהחלטת משרד החינוך. אנחנו בבעיה ואין לבתי הספר תקציבים לטובת מימון ההסעות בגובה של אלפי שקלים, כפי שמשרד החינוך עושה ומממן מדי שנה".
בין התכנים המועברים לתלמידים בסיורים ביד ושם: תופעת הגטאות ומנהיגות יהודית בתקופת השואה, משטר המחנות והפיתרון הסופי וגם החברה הישראלית והשואה. במערכת החינוך הגיבו בזעם להחלטה להקפיא את מימון ההסעות. "יום יום אזרחי מדינת ישראל ישמעו כיצד מערכות השלטון אינן פועלות כסדרן ויש לכך השלכות כבדות משקל על התנהלות האזרחות הפשוט", אמר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי אגפי החינוך ברשויות המקומיות ומייסד משותף של הקבינט הציבורי לחינוך. "המשמעות היא קשה מאוד לגבי מערכת החינוך בישראל מכיוון שאנחנו באמצע שנת תקציב. לא ניתן להפסיק פעילויות באמצע שנת לימודים. זה יוצר אנדרלמוסיה שלמה בתוך המערכת. באשר להקפאת התקצוב של ההסעות, זו שערורייה בפני עצמה משום שאנחנו יודעים מה מקומה של השואה בהיסטוריה של העם היהודי".
"הקפאת סיורי תלמידים, במימון משרד החינוך, במוזיאון יד ושם, ובירושלים, גורמת נזק לחינוך החברתי והערכי של תלמידי ישראל", אמר בתגובה מנשה לוי, יו"ר איגוד מנהלי בתי הספר העל יסודיים. "אני קורא למשרד החינוך למצוא את התקציבים הנדרשים לפרויקטים החשובים, שהוקפאו עד להודעה חדשה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מייחס חשיבות עליונה לפעילויות הערכיות, שמהוות נדבך מרכזי ומשמעותי במערך הלמידה. המשרד פועל לתת מענה לסוגיה".