שתף קטע נבחר

קרדיט: בן שפייר

נס גדול בנר שלישי: הרחפן הדליק חנוכייה - וניצול השואה פרסם את הנס

אפילו השמש היה מופתע: את הנר השלישי בחנוכייה הצה"לית לא הדליק יד אדם - כי אם רחפן. ובירושלים הזמין ברוך עמנואל, ניצול שואה מברגן בלזן, את כל תושבי נחלאות, להדליק עמו את הנר השלישי בחנוכייה מיוחדת שבנה. וגם: צפו בקטעים ארכיוניים נדירים של חנוכה בישראל הצעירה - שנת 1953

 

בנר הראשון היינו בחלל , את השני הדלקנו על מטוס – אבל אין ספק שהנר השלישי היה מופתע בעצמו: הדליק אותו במלוא הדיוק והכוונה רחפן צה"לי באדיבות משרד הביטחון, מפא"ת ויחידות המו"פ. אכן, נס גדול היה שם.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

כל מה שרציתם לדעת על חנוכה - בעמוד המיוחד שלנו. היכנסו   

 

 

"ניסינו לראות האם אנחנו יכולים להביא פתרונות ביטחוניים זולים שנמצאים בעולם הגדול", אומר סא"ל מנחם לנדאו, רע"ן כטב"ם מפא"ת משרד הביטחון. "הם מאוד פשוטים להפעלה, ולצורך העניין, כל ילד יכול לשחק בהם. לקחנו את הרעיון הזה, שילבנו בו טכנולוגיה מתקדמת של מציאות מורחבת ומציאות רדודה. החייל מרגיש כאילו הוא נמצא בשטח - ובעצם נמצא במסתור, ויכול לראות כל מה שקורה בשטח. אנחנו מגינים על החיילים וחוסכים חיי אדם כשהרחפן בקו הראשון".

 

 

ניצול השואה הזמין את כל השכונה להדליק עמו נר שלישי

ברוך עמנואל, שורד שואה מברגן בלזן שחגג זה מכבר את יום הולדתו ה-90, החליט לחגוג את חג החנוכה הזה קצת אחרת. היום (ג') הזמין את כל תושבי נחלאות, השכונה שבה הוא מתגורר בירושלים, להדליק עמו את הנר השלישי של חנוכה בחנוכייה מיוחדת שבנה.

 

  ()
הדליקו עם כל השכונה

 

עמנואל ניצל מאימת מחנה הריכוז הגרמני כשהיה בן 16. הוא שקל אז 20 קילוגרמים בלבד. חלומו היה להציב חנוכייה מסתובבת בפתח ביתו, כזו שתפרסם את נס החנוכה ואת הנס שלו בצורה הבולטת ביותר.

 

חנוכה שמח בערוץ היהדות

 

נכדו, מתן, החליט להגשים איתו את החלום - והשניים בנו חנוכייה מסתובבת, עם מנוע, פתיליות, שמן זית ואפילו כיסוי נגד רוח וגשם. במהלך חג החנוכה עומד ברוך לצד החנוכייה המסתובבת, ומזמין את העוברים והשבים לקיים איתו את מצוות החג. "אולי יש משהו ברעיון הזה של האור שמגרש חושך שמוצא חן בעיניו", אומר מתן.

 

"בהתחלה לא חשבתי שסבא שלי רציני", מספר מתן. "הוא רצה חנוכייה מסתובבת, ואחרי כמה חודשים הסתבר שהוא עדיין חושב על זה ומתעקש לקבל את החנוכייה שלו. לקח כמה חודשים טובים להבין איך בונים כזה דבר, איזה חומרים צריכים, ועכשיו הוא ממש מבסוט".

 

‏בשדרות הדליקו הערב את חנוכיית הקסאמים המוכרת , כמדי שנה. סמל לעמידה והחוסן של התושבים ()
‏בשדרות הדליקו הערב את חנוכיית הקסאמים המוכרת, כמידי שנה, סמל לעמידה והחוסן של התושבים

 

עמנואל נולד בהמבורג, גרמניה. עם עלייתו של היטלר לשלטון בשנת 1933, ברחה המשפחה להולנד. "זה לא היה רחוק מספיק", מספרת חנה גולדברג, בתו. "הם נלקחו למחנה מעצר, ואחר כך למחנה הריכוז ברגן בלזן. אמו, אביו, אחותו הקטנה ושלושת אחיו לא שרדו את השואה".

 

"בואו להדליק עם סבא"

הנכדה, שירה גולדברג, החליטה לפרסם את הנס בצורה העכשווית ביותר – דרך הרשתות החברתיות, וקראה בשם סבה לכל תושבי השכונה להגיע ולהדליק את החנוכייה עם סבה, שקרה לו נס, בימים ההם בזמן הזה.

 

הפוסט המרגש (מתוך פייסבוק)
הפוסט המרגש(מתוך פייסבוק)

 

"היי שכונה", כתבה בפוסט מרגש בקבוצת הפייסבוק של נחלאות. "זה סבא שלי, ברוך עמנואל בן 90, ניצול שואה מברגן בלזן. בחנוכה הזה, הוא רוצה להזמין את כולכם להגיע אליו הביתה ולהדליק יחד את החנוכייה שהוא חלם עליה שתפרסם את נס חנוכה ואת הנס הפרטי של החיים שלו".

 

גולדברג גוללה בפוסט את קורות סבה בימים החשוכים ההם: "בגיל 16, במשקל של קצת יותר מ-20 קילו, סבא השתחרר מברגן בלזן. הוא נאלץ לראות את אמא שלו מתה לידו ברגעי השחרור, ברכבת שהם היו בה - האחרונה שיצאה מברגן לאושוויץ. הגרמנים נבהלו מהפצצות באיזור ונטשו את הרכבת, השאירו את מאות היהודים שהיו בה בשטח.  

 

 

"סבא, שבקושי הצליח ללכת בעצמו, יצא לחפש עבור אמא שלו אוכל. מה שהגרמנים בסביבה נתנו לו הייתה ביצה אחת, לא מבושלת... אמא שלו מתה במקום, וסבא שלי כבר לא היה יכול לזוז אחרי זה. היום הוא אומר שזה מה שהציל אותו, כי כל מי שהצליח לזוז הלך לחפש אוכל, ובגלל שהם היו כל כך חולים הגוף שלהם לא עמד בזה". גופת אמו הושלכה על אם הדרך, מספרת חנה.

 

"אבא מעולם לא דיבר על השואה", היא אומרת ל-ynet, "למרות שהוריו ואחיו מתו מול עיניו ממש. אחרי המלחמה אימצה אותו משפחה הולנדית חשוכת ילדים. הוא גר אצלם עד שעלה לארץ, כאן הקים את קיבוץ שלעבים".

 

אוקראינה: "במרכז היהודי הגדול בעולם"

חגיגות הנר השלישי של נציג הסוכנות היהודית באוקראינה, רפי אלצר, כבר מאחוריו. במרכז היהודי העצום בדניפרו, "מרכז מנורה" הבנוי מ-7 מגדלים, חגגה הקהילה היהודית באוקראינה - שהתבלטה עד לא מזמן (וגם כיום) בתקריות אנטישמיות - את הניצחון היהודי.

 

 

"אני מכיר את אוקראינה הרבה שנים, לצערנו קיימות תנועות אנטישמיות, מעשים אנטישמים אבל בטח בהשוואה למדינות אחרות זה זניח", טוען נציג הסוכנות היהודית באוקראינה, רפי אלצר, בראיון לאולפן ynet.

 

"בדניפרו יש את המרכז היהודי הגדול בעולם", הוסיף. "הנוכחות היהודית עצומה ומורגשת. הבניין של מרכז מנורה הוא הכי בולט בעיר. אלצר מספר כי עד היום, מספרם של היהודים המתגוררים באוקראינה אינו ידוע. "יש כל מיני סברות, אבל להערכתי יש בעיר כ-20 אלף איש בצורה זו או אחרת המזהים עצמם כיהודים". אלצר מספר כי אלפים מגיעים לפעילויות הקהילה ב"מרכז מנורה" שנחנך בעיר בשנת 2012.

 

"היקף הפעילויות היהודיות בעיר הוא יוצא דופן בעולם היהודי, בטח בברית המועצות לשעבר. אפילו בהשוואה למדינת ישראל, יש פה כל יום עשרות פעילויות לחנוכה, לכל הגילאים בעשרות ארגונים שונים", הוא מספר בגאווה לא מבוטלת.

 

נר שלישי,  אוקראינה ()
נר שלישי באוקראינה

 

כשהוא נשאל איך חשה הקהילה היהודית בהקשר לתקריות האנטישמיות, והאם זו הסיבה לעלייה לארץ - הוא משיב: "היו מקרים של מעשים אנטישמיים בקייב, אבל הנוכחות היהודית פה חזקה מתמיד... עד לפני 32 שנה, פחות או יותר, היה אסור להדליק נרות חנוכה, זו הייתה עבירה חמורה מאוד", הוא אומר בהשוואה לשינוי העצום והניצחון של הקהילה היהודית במדינה.

 

אלצר מספר כי "כאן זה בולט באופן יוצא דופן. חנוכה זה חג שאנחנו רוצים לשתף בו את כל האנשים, כולל כלל תושבי אוקראינה. בכל הכיכרות המרכזיים ובקניונים בעיר מדליקים פה נרות בהיקף עצום. בכל רחבי אוקראינה - מהערים הגדולות ועד לקטנות - ובשיתוף פעולה של כל הארגונים היהודיים, חב"ד וכמובן הסוכנות היהודית, אנחנו חוגגים את חנוכה בעשרות אם לא מאות אירועים. וזה כולל את כל ברית המועצות לשעבר, מגבול סין ויפן עד לצד המערבי של ברית המועצות".

 

המפכ"ל הגיע לכותל

ברחבת הכותל התקיימה אמש הדלקת הנר השלישי בסימן הוקרה לשוטרי משטרת ישראל ומתנדבי מד"א. בהדלקה נטלו חלק, בין היתר, רב העיר ירושלי שלמה משה עמאר, רב הכותל שמואל רבינוביץ', מ"מ מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן – ומנכ"ל מד"א אלי בין.

 

  (באדיבות הקרן למורשת הכותל)
(באדיבות הקרן למורשת הכותל)

 

"אני גאה לעמוד אתכם היום בסמיכות למקום קודשו של העם היהודי, ולהדליק בשם משטרת ישראל את הנר השלישי של חג החנוכה", אמר כהן. "לכל אורך הדורות הכותל מהווה סמל לעצמאות, תקומה, חרות, גבורה ומסירות נפש, ואת הנצחת סלע קיומנו כעם וחברה".

 

הוא הוסיף כי "כמו אז – גם היום עומדת הרוח והנחישות של השוטרים והלוחמים מגִינֶי העם למבחן. ברור לכל שמשטרה חזקה היא הערובה לחוסן לאומי וחברתי, והיא הערובה לכך שגם היום נדע לעמוד בכל האתגרים והאיומים העומדים לפתחנו".

 

נשות הכותל לא ויתרו - והדליקו

לאחר שבוע של התנצחויות מול רב הכותל ורב העיר ירושלים, סביב הזכות להדליק את נרות החנוכה – התכנסו אמש נשות הכותל ברחבת הכותל המערבי להדלקת הנר השלישי של חנוכה, בשירה ובריקוד. האירוע התקיים במקביל להדלקה המרכזית שקיים רב הכותל.

 

 

״באנו לגרש את החושך ולהוסיף אור", אומרת יוכי רפפורט, מנכ״לית נשות הכותל. "העובדה כי רב הכותל מקיים הדלקת נרות ממלכתית ללא השתתפותן של נשים כלל היא שערורייה שאין לעבור עליה בשתיקה. נמשיך להשמיע קול נשי בכותל המערבי ולהיאבק בהדרת הנשים במקום".

 

נשות הכותל מדליקות ()
נשות הכותל מדליקות

נשות הכותל מדליקות ()

 

 

 


פורסם לראשונה 24/12/2019 21:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים