שתף קטע נבחר

במערכת הבריאות מתריעים: "מעולם לא ראינו שפעת כל כך אגרסיבית"

השפעת ממשיכה להתפשט: גבר בן 40 ללא מחלות רקע מאושפז בשיבא במצב קשה והרופא המטפל בו, פרופ' יעקב (ג'יי) לביא מזהיר באולפן ynet: "ותיקי הרופאים פה לא ראו דבר כזה". המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו: "שיא המחלה עוד לפנינו". השבוע נפטרו משפעת כבר שלושה בני אדם, בהם בת 14 ובן 19. 98 מאושפזים ברחבי הארץ בשל סיבוכים

השפעת מתפשטת במהירות ומחיר אי ההתחסנות הוא כבד: אתמול (ג') דווח כי בן 19 ובת 14 נפטרו משפעת  ו-98 מאושפזים ברחבי הארץ בגלל סיבוכי שפעת. ביניהם גבר בן 40 ללא מחלות רקע כלשהן, שאושפז במצב קשה בגלל סיבוכי המחלה. הרופא המטפל בו, פרופ' יעקב (ג'יי) לביא מספר כי מצבו קריטי ומתריע: "ותיקי הרופאים כמונו לא נתקלנו בכזאת אגרסיביות של המחלה וזהו סימן אזהרה לכולנו".

 

"הוא הגיע אלינו מביה"ח אסף הרופא במצב של קריסת כל המערכות כשהאיבר הראשון שקרס היה הלב. אני כבר הרבה שנים רואה חולי שפעת, אבל כזאת שפעת חריפה ואגרסיבית לא נתקלנו בה מעולם". הוא מוסיף ואומר שאסור להיות שאננים. "מדובר בגבר בריא לחלוטין. אסור לחשוב ש "לי זה לא יקרה". 

  

 

גם פרופ' איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, מתייחס לנתונים הקשים ואומר ל-ynet: "השפעת מגיעה כל חורף, זה לא משהו שמפתיע אותנו, מה שקצת שונה מהרגיל זה הופעה מוקדמת וקצב עלייה די מהיר. שתי התופעות האלה אומרות שהשיא עדיין לפנינו ואנחנו בהחלט צריכים להיערך לחורף לא פשוט".

 

לפני שבועיים פורסם כי שיעור ההתחסנות נמוך ביחס לשנים קודמות, ופרופ' גרוטו אומר ביחס לנתונים: "בינתיים הייתה עלייה משמעותית בהתחסנות אבל עדיין יש מקום להגדיל אותה ויש חיסונים ואנשים יכולים ללכת להתחסן. לצערי לפעמים אנחנו צריכים להיגרר למצב שצריך לקבל תזכורת ששפעת עלולה להיות מחלה קשה גם לאנשים בריאים ואז אנשים הולכים להתחסן. זה סיפור שחוזר על עצמו בכל שנה, אנחנו כמובן מעלים את המודעות בכל מיני דרכים. אבל בסוף כנראה שההיענות בסופו של דבר תלויה ברמת הסיכון שאנשים מרגישים".

 

לשאלה האם אי התחסנות תוביל ליותר מקרי מוות משנים קודמות הוא ענה כי "קשה לומר קדימה מה יהיה, בינתיים אין לנו חריגה לעומת שנים קודמות, אבל בהחלט יש לנו חיסון שהוא מאוד יעיל. אנחנו יודעים שהזן שפעיל השנה הוא זן שנמצא בחיסון והחיסון יעיל נגדו ולכן יש סיכוי שמי שיקבל את חיסון יצמצם את הסיכון לסיבוכים ולתמותה".

 

צפו בדבריו של פרופ' גרוטו:

 

 

פרופ' גרוטו מזהיר מפני השפעת. "זו לא מחלה שאפשר ללכת איתה לעבודה וקודם כל זה פוגע בתפקוד שלנו לכמה ימים טובים, משאיר אותנו במיטה אבל באותם מקרים מסוימים, במיוחד בקבוצות סיכון אבל לא רק, גם אנשים ללא מחלת רקע ידועה, לפעמים המחלה מסתבכת ואז אפשר להגיע לאשפוז במצב קשה".

 

הוא מסכם ואומר כי שיא השפעת עוד לפנינו. "קשה לנו להעריך לגמרי, כי כל עוד שאנחנו נמצאים בעלייה עוד לא הגענו לשיא, לכן צפויה להיות לפחות בשבוע-שבועיים הקרובים החמרה לפחות במספר המקרים. אני מקווה שבאמת לא נראה מקרים קשים, יחד עם זאת אנחנו צריכים להיערך גם בבתי החולים".

 

קראו עוד:

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

המירוץ אחרי החיסון: כמה נשארו בכל קופה?

שאננות? למה הישראלים מתחסנים פחות לשפעת

 

מהי שפעת?

שפעת הינה מחלה נגיפית מידבקת. דרכי ההדבקה הן על ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה, שמפיצים תרסיס של טיפות רוק מיקרוסקופיות המכיל כמות גדולה של הנגיפים. מידת ההדבקה של המחלה גבוהה מאוד והיא עלולה להיות קטלנית.

  

איך תזהו את המחלה?

השפעת מתבטאת לרוב בחום של מעל 38 מעלות, כאב גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאב שרירים, וכן חולשה ועייפות ואיבוד תיאבון. סיבוך אופייני של השפעת הוא דלקת ריאות, שבגללה זקוקים החולים לעיתים לאשפוז, בעיקר ילדים קטנים, נשים בהיריון, קשישים וחולים עם דיכוי של מערכת החיסון.

  

מה שכיחות התחלואה?

כל שנה חולים במחלה 30%-20% מהילדים ו־10%-5% מהמבוגרים בכלל האוכלוסייה.

  

חיסון (צילום: shutterstock)
החיסון מכיל נגיפי שפעת מומתים(צילום: shutterstock)

 

למי כדאי להתחסן?

משרד הבריאות ממליץ על חיסון נגד שפעת לכל האוכלוסייה מעל לגיל 6 חודשים כל שנה לקראת החורף. החיסונים מעניקים הגנה טובה נגד שפעת למשך חורף אחד, ובכל סתיו מיוצר חיסון בתרכיב חדש שמכיל את שלושת זני השפעת הצפויים להיות השכיחים בשנה הקרובה. ההמלצה להתחסן חשובה במיוחד לאנשים שעלולים לסבול מסיבוכי השפעת: חולים במחלות כרוניות וחולים עם פגיעה במערכת החיסונית, נשים הרות ותינוקות וילדים בגיל חצי שנה עד חמש שנים. חיסון לנשים הרות עשוי להגן עליהן וגם על התינוק הנולד. נשים הרות הן בסיכון לאשפוזים כתוצאה ממחלת השפעת יותר מכלל האוכלוסייה, ונמצאות בסיכון גבוה יותר ללדת פג או תינוק במשקל נמוך יחסית לשבוע לידה.

  

האם החיסון בטוח?

החיסון בטוח ויעיל. חיסון השפעת מכיל נגיפים מומתים או מוחלשים, ואינו יכול לגרום לשפעת. תגובות לחיסון שפעת הן נדירות ורובן קלות, חולפות במהרה ומתרחשות רק בקרב חלק קטן ממקבלי החיסון. התופעות כוללות: חום, כאב, ואודם במקום ההזרקה. החיסון החי המוחלש עלול לגרום נזלת וגודש באף.

  

מתי כדאי להתחסן?

לקראת כל חורף, עדיף בחודשים ספטמבר עד נובמבר, ועד סיום עונת השפעת שהיא בדרך כלל בחודש מארס.

  

איפה מתחסנים?

ניתן להתחסן במרפאות כל קופת חולים ולשכות בריאות הציבור.

 

השתתפה בהכנת הכתבה: ענבר טויזר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים