התחרות עובדת: לראשונה, בשנת 2019 הצטרפו יותר עמיתים לקרנות הפנסיה של בתי ההשקעות מאשר לחברות הביטוח - דמי הניהול הממוצעים ירדו בכ-40%
בזכות התחרות שנפתחה השנה בתחום, התוספת לפנסיה יכולה להגיע ליותר מ-250,000 ₪, שמשמעותם תוספת של למעלה מ-1,200 ₪ לקצבה החודשית. מה הוביל להצטרפות המסיבית של הישראלים לקרנות של בתי ההשקעות? ומיהו בית ההשקעות שמציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר על רקע הרפורמה בתחום?
רפורמת הפנסיה שהובילה ממשלת ישראל ומשרד האוצר מובילה לתוצאות, והתחרות שנפתחה השנה בתחום מתחילה להביא לשינויים מבניים וצרכניים. הנהנים המרכזיים מהשינויים הללו הם ציבור החוסכים לפנסיה בישראל, שיזכו לתוספת של עשרות אלפי שקלים בצאתם לגמלאות הודות להורדת דמי הניהול הממוצעים בעקבות התחרות - כך עולה מסיכום נתוני 2019. מהסיכום, המבוסס על נתוני דוחות החברות (נכון לסוף רבעון 3 של 2019) עולה כי רפורמת ברירת המחדל שנכנסה לשלב השני שלה השנה הביאה לכך שלראשונה בתי ההשקעות, המנהלים את קרנות הפנסיה הקטנות, מגייסים יותר לקוחות מאשר קרנות הפנסיה בבעלות חברות הביטוח. הגוף המוביל בהיקף הגיוסים של עמיתים פעילים הוא בית ההשקעות הלמן-אלדובי, שחולל את התחרות בתחום לאחר שהציע למצטרפים החדשים את דמי הניהול הנמוכים ביותר מבין כלל גופי הפנסיה בישראל.
רפורמת הפנסיה של משרד האוצר מתחילה להראות תוצאות בשטח
רפורמת הפנסיה של האוצר, שאת אותותיה רואים לראשונה בשנת 2019, נועדה לעודד את התחרות בתחום קרנות הפנסיה. במסגרת זו ניתנה העדפה לקרנות המנוהלות על ידי בתי ההשקעות שתפסו נתח מזערי של התחום לעומת קרנות הפנסיה של חברות הביטוח ששלטו ללא עוררין בחיסכון הפנסיוני בישראל. הרפורמה קבעה כי 4 הקרנות של בתי ההשקעות יהוו קרנות ברירת מחדל אליהן יצטרפו עובדים חדשים שלא בחרו בקרנות אחרות.
בתי ההשקעות מובילים לראשונה את גיוסי הלקוחות החדשים לקרנות הפנסיה
מהנתונים עולה כי בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 חל מהפך בהיקף העמיתים הפעילים, ואת ארבעת המקומות הראשונים תופסות קרנות הפנסיה של בתי ההשקעות. קרן הפנסיה של הלמן-אלדובי מובילה עם 51,467 עמיתים פעילים חדשים, לאחריה קרן הפנסיה של מיטב דש עם 40,073 עמיתים פעילים חדשים, קרן הפנסיה של אלטשולר שחם עם 33,570 עמיתים פעילים חדשים וקרן הפנסיה של פסגות עם 11,502 עמיתים פעילים חדשים מתחילת השנה. קרנות הפנסיה של חברות הביטוח משתרכות מאחור. קרן הפנסיה של הראל, שהובילה את היקף הגיוס של חוסכים חדשים בתקופה המקבילה בשנה הקודמת עם 32,898 עמיתים פעילים חדשים, גייסה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 רק 5,472 עמיתים פעילים חדשים. מנורה מבטחים גייסה 8,940 עמיתים פעילים (לעומת 26,843 בתקופה המקבילה שנה קודם לכן) והפניקס גייסה רק 3,842 עמיתים פעילים חדשים. הנתונים מתייחסים לתקופה מיום 1.1.19 - 30.9.19.
בזכות התחרות - דמי ניהול הממוצעים ירדו בכ-40% - התוספת לפנסיה עומדת על כ-250,000 ש"ח
ערב רפורמת קרנות ברירת המחדל, דמי הניהול הממוצעים מהפקדה בענף קרנות הפנסיה עמדו על 3.17% ודמי הניהול מהפקדה עמדו על 0.28%. במציאות של אותה תקופה, העובדים החזקים במשק ובכללם העובדים המאוגדים או עובדי המדינה, נהנו מדמי ניהול נמוכים משמעותית. ניצחונה הגדול של הרפורמה והתחרות שחוללה היא שדמי הניהול שנקבעו בה הם אחידים לכולם. כיום חוסך שיבחר באחת מארבע קרנות ברירת המחדל ישלם דמי ניהול נמוכים יותר מהתעריפים שמשלמים המעסיקים הגדולים העובדים מול חברות הביטוח. על פי נתוני דוח הממונה על שוק ההון, דמי הניהול הממוצעים בקרנות הפנסיה עומדים כיום על 2.33% מהפקדה ו-0.22% מהצבירה - מדובר בירידה של כ-40% בדמי הניהול שמשלמים החוסכים בקרנות הפנסיה.
תוספת עצומה במהלך השנים, שמובילה לקצבת פנסיה גבוהה יותר
הורדת דמי הניהול נראית לרובנו אולי כדבר זניח, אך המשמעות הכלכלית לכל אחד מאיתנו היא גדולה: לדוגמה, חוסך בן 25 המרוויח 6,000 ₪ בחודש, עם עלייה הדרגתית של השכר עד לפרישה. אם היה משלם את דמי הניהול המרבים, הפנסיה שלו בגיל 67 הייתה עומדת על 6,930 ₪. הוזלת דמי הניהול לדמי הניהול הממוצעים תגדיל לו את הקצבה ל-7,760 ₪. בתרחיש בו הוא בוחר לעבור לקרן הפנסיה המציעה את דמי הניהול הנמוכים ביותר (קרן הפנסיה של הלמן-אלדובי), הפנסיה של אותו חוסך הייתה צומחת לכ-8,212 ₪ בחודש. עבור החוסך מדובר בתוספת כוללת של 250 אלף ₪, שנובעת רק כתוצאה מהתחרות בתחום ומהורדת דמי הניהול.
"הציבור הוא המרוויח הגדול"
בתגובה לנתוני הצטרפות העמיתים החדשים והירידה בדמי הניהול הממוצעים, אמר איתי ברדה, מנכ"ל הלמן-אלדובי גמל ופנסיה, כי "כמו בכל תחום, ברגע שמתחילה תחרות אמיתית, הציבור הוא המרוויח הגדול. במקרה של התחרות בפנסיה מדובר בתוספת של מאות אלפי שקלים לחיסכון הפנסיוני של אזרחי ישראל". ברדה מעריך כי התחרות בתחום תגבר בשנים הקרובות וחברות הביטוח ינקטו בכל צעד אפשרי על מנת למנוע תחרות זו ולמנוע את המשך מגמת הורדת דמי הניהול ואובדן הלקוחות החדשים. "ללא המשך תמיכה וקידום התחרות קצב הירידה בדמי הניהול לחוסכים עוד עשוי להאט ואת המחיר נשלם בפנסיה של כולנו", מסכם ברדה.
דמי הניהול בקרנות ברירת המחדל
מספר העמיתים הפעילים לקרנות הפנסיה בתשעת החודשים הראשונים של 2019
מקור הנתונים: הדוחות הכספיים של החברות לרבעון ה-3 לשנת 2019
מספר העמיתים הפעילים לקרנות הפנסיה בתשעת החודשים הראשונים של 2018
מקור הנתונים: הדוחות הכספיים של החברות לרבעון ה-3 לשנת 2018
לפרטים נוספים, לחצו כאן>>