שתף קטע נבחר

 

43 מעלות משפעת: "ילדיי כמעט נשארו יתומים בגלל שטות"

אוראל שלי פרנקל, בת 27 מיהוד, היא אחת מ-98 איש שאושפזו החורף במצב קשה לאחר שחלו בשפעת. "אמרו לי במיון שהגעתי בין חיים למוות, הייתי חסרת אחריות שלא התחסנתי", סיפרה. בעקבות העלייה בתחלואה בשפעת: עומסי אשפוז חריגים במחלקות הילדים בבתי החולים

 

אוראל שלי פרנקל מספרת על מצבה    (צילום: ענבר טויזר )

אוראל שלי פרנקל מספרת על מצבה    (צילום: ענבר טויזר )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"יכולתי למות בגלל חוסר זהירות": אוראל שלי פרנקל, בת 27 מיהוד, מאושפזת בבית החולים שיבא תל-השומר לאחר שהייתה במצב קשה בעקבות שפעת. היא רק אחת מ-98 בני אדם שאושפזו במצב קשה בעקבות שפעת מתחילת החורף הנוכחי. תשעה מהם נפטרו.

 

"ביום ראשון לפני שבועיים הרגשתי הרגשה כללית לא טובה והקאתי כמה פעמים", סיפרה היום (ד') פרנקל ל-ynet. "החום שלי עלה ל-40 מעלות כמעט כל יום. הרופא המליץ לי רק על מנוחה בבית ואחרי יומיים ראיתי ששום דבר לא משתפר. יש לי שני ילדים קטנים בבית ולא הצלחתי לתפקד. שכבתי במיטה והזמינו לי רופא הביתה שאמר שזו שפעת ונתנו לי דקסמול. בשלב מסוים הרגשתי שהגוף שלי בוער, הגעתי למיון ושם נאמר לי שיש לי מזל כי הגעתי בין חיים למוות".

 

אוראל שלי פרנקל ()
אוראל שלי פרנקל בשיבא

 

מתחסנים נגד שפעת, היום    (צילום: גיל יוחנן )

מתחסנים נגד שפעת, היום    (צילום: גיל יוחנן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היא סיפרה כי "החום עלה ל-43 מעלות ולא יכולתי ללכת אז הובילו אותי על כיסא גלגלים. כואב לי מאוד על חוסר האחריות שלי שלא הלכתי להתחסן, היו לי הזדמנויות לעשות זאת ולא התחסנתי והיום אני מבינה שהילדים שלי היו יכולים להיות יתומים בגלל שטות. יכולתי למות בגלל חוסר זהירות. אני כבר ארבעה ימים בבית החולים, השפעת הסתבכה עם דלקת ריאות קשה".

 

אינפוגרפיקה תחלואת השפעת ע

ד"ר שמואל שטיינלוף, מנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים שיבא תל-השומר, סיפר כי "יש שני מאושפזים אצלנו במחלקה במצב קשה בעקבות שפעת. אחת מהן היא אוראל, שהגיעה אלינו ממש בסכנת חיים. היא הגיעה במצב קשה במוצאי שבת לאחר שפנתה מספר פעמים לטיפול במרפאות הקהילה. לשמחתי הרבה הצלחנו לייצב את מצבה. זן שפעת החזירים שהתפרץ בשנים האחרונות מסוגל לפגוע בצורה קשה מאוד באנשים צעירים ובריאים. לכן אני ממליץ לציבור לצאת ולהתחסן, זו הדרך הטובה ביותר של עולם הרפואה להילחם במחלה הזו".

 

אתמול דווח כי צעיר בן 19 ונערה בת 14 נפטרו משפעת לאחר שאושפזו בבית החולים שיבא תל-השומר. לאור הנתונים, במשרד הבריאות קראו לציבור שטרם התחסן, להגיע לקופות החולים ולקבל את החיסון נגד שפעת. פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנהל היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא, שטיפל בבן 40 במצב קשה בעקבות שפעת, סיפר: "ותיקי הרופאים כמונו לא נתקלנו בכזאת אגרסיביות של המחלה וזהו סימן אזהרה לכולנו. שנים רבות שאני רואה חולי שפעת, אבל בכזאת שפעת חריפה ואגרסיבית לא נתקלנו מעולם. מדובר בגבר בריא לחלוטין. אסור לחשוב - לי זה לא יקרה'".

 

הלל דחבש נפטר מסיבוך השפעת  ( )
הלל דחבש. נפטר מסיבוך השפעת ( )

עומסים כבדים במחלקות הילדים

העלייה בתחלואת השפעת גורמת גם לעומסי אשפוז חריגים במחלקות הילדים. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי במחלקות הילדים שבבתי החולים ברחבי הארץ נרשמו בימים האחרונים עומסי אשפוז חריגים. לדוגמה, נתון גבוה במיוחד נרשם במחלקת הילדים של בית החולים שיבא (תל-השומר) עם 170 אחוזי תפוסה וכך גם ב'הלל יפה' בחדרה עם 167 אחוזי תפוסה. בבית החולים סורוקה בבאר-שבע ישנם 145 אחוזי תפוסה ובשערי-צדק בירושלים הנתון זהה.

 

המשמעות היא שבחלק מבתי החולים, בלית ברירה, מאושפזים ילדים במסדרונות המחלקות. במחלקת הילדים בגליל המערבי נרשמה תפוסה של 120 אחוזים, בבית החולים 'לניאדו' בנתניה 133%, 'מאיר' בכפר סבא 140%, מעייני הישועה 130%, שמיר (אסף הרופא) 135%, וולפסון בחולון 120%, ברזילי באשקלון 116 אחוזי תפוסה.

 

  ()

לדברי מנהלי מחלקות הילדים, עיקר התחלואה הוא מחלות דרכי הנשימה ושפעת. בחלק מהמחלקות מתמודדים עם העומס על ידי השהיית מטופלים לאורך זמן ארוך בחדרי המיון. פרופ' שי אשכנזי, יו"ר האיגוד לרפואת הילדים אמר: "לצערנו גם במחלקות הילדים יש עומסים עצומים, בפרט בעונות החורף. זה בא לידי ביטוי בהמתנה ארוכה בחדר המיון עד ההפניה לאשפוז. אנו עושים ככל יכולתנו, אבל כשיש צפיפות ועומס ילדים ממתינים שעות ארוכות בחדר המיון והשירות הרפואי נפגע ואינו מיטבי. מספר מיטות האשפוז לכל אלף ילדים ירד ב-50 אחוז ב-40 השנים האחרונות מכיוון שמספר המיטות כמעט ולא עלה מאז שנות השמונים - בעוד שמספר הילדים בישראל למעשה הוכפל".

 

מהי שפעת?

שפעת הינה מחלה נגיפית מדבקת. דרכי ההדבקה הן על-ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה, שמפיצים תרסיס של טיפות רוק מיקרוסקופיות המכיל כמות גדולה של הנגיפים. הנגיף התוקף את דרכי הנשימה. מידת ההדבקה גבוהה מאוד. המחלה מתבטאת לרוב בחום (מעל 38 מעלות צלזיוס), כאב גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאב שרירים, וכן חולשה ועייפות ואיבוד תיאבון. סיבוך אופייני של השפעת הוא דלקת ריאות, שבגללה זקוקים החולים לעיתים לאשפוז, בעיקר ילדים קטנים, נשים בהיריון, קשישים וחולים עם דיכוי של מערכת החיסון. השפעת עלולה להיות קטלנית. כל שנה חולים במחלה 20%-30% מהילדים וחמישה עד עשרה אחוזים מהמבוגרים בכלל האוכלוסייה.

 

למי כדאי להתחסן?

משרד הבריאות ממליץ על חיסון נגד שפעת לכל האוכלוסייה מעל לגיל 6 חודשים כל שנה לקראת החורף. החיסונים מעניקים הגנה טובה נגד שפעת למשך חורף אחד. בכל סתיו מיוצר חיסון בתרכיב חדש שמכיל את שלושת זני השפעת הצפויים להיות השכיחים בשנה הקרובה.

 

ההמלצה להתחסן חשובה במיוחד לאנשים שעלולים לסבול מסיבוכי השפעת: חולים במחלות ממושכות וחולים עם פגיעה במערכת החיסונית, נשים הרות ותינוקות וילדים בגילאים חצי שנה עד חמש שנים. חיסון לנשים הרות עשוי להגן עליהן וגם על התינוק הנולד. נשים הרות הן בסיכון לאשפוזים כתוצאה ממחלת השפעת יותר מכלל האוכלוסייה. לנשים הרות עם שפעת חריפה סיכון גבוה יותר ללדת פג ו/או ללידה של תינוק במשקל נמוך יחסית לשבוע לידה.

 

האם יש תופעות לוואי?

החיסון בטוח ויעיל. חיסון השפעת מכיל נגיפים מומתים ואינו יכול לגרום לשפעת. תגובות לחיסון שפעת הן נדירות ורובן קלות, חולפות במהרה ומתרחשות רק בקרב חלק קטן ממקבלי החיסון. התופעות כוללות: חום, כאב, ואודם במקום ההזרקה. החיסון החי המוחלש עלול לגרום נזלת וגודש באף. למידע המלא יש לעיין בעלון היצרן.

 

מתי כדאי להתחסן ואיפה?

לקראת כל חורף, עדיף בחודשים ספטמבר-נובמבר, ועד סיום עונת השפעת שהיא בדרך כלל בחודש מרץ. ניתן להתחסן במרפאות כל קופת חולים ולשכות בריאות הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים