אילומינטי בתאילנד? "האופוזיציה רוצה להפיל את המלך"
בעוד חודש יקבע בית המשפט החוקתי אם לפזר את מפלגת האופוזיציה שבראשה עומד מיליארדר כריזמטי, שמעז לצאת לא רק נגד הממסד הצבאי, אלא אף נגד צוויו של המלך ראמה ה-10. מתנגדי המפלגה טוענים: הסמל שלה דומה לסמל אגודת הסתרים שחותרת לכאורה לשלטון עולמי
בית המשפט לחוקה בתאילנד הודיע היום (ב') כי בעוד קצת פחות מחודש יכריע בעתירות שדורשות לפזר את מפלגת האופוזיציה הגדולה בממלכה, בין היתר בטענה שהיא פועלת להפיל את ממסד המלוכה, שמוערץ על-ידי תושבי תאילנד ונחשב בעיניהם לקדוש.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
באחת משתי העתירות שבהן הסכים לדון בית המשפט נטען כי "פעולותיה" של מפלגת "קדימה לעתיד" (Future Forward), שבבחירות במרץ השנה הגיעה למקום השלישי, מעודדות "מרד" ומכוונות נגד שלטונו של המלך ראמה ה-10.
בהודעת בית המשפט לא צוין מה בדיוק כללו אותן פעולות שמיוחסות למפלגה. בין היתר, העותרים קישרו בין סמלה של המפלגה – משולש הפוך – לסמל אגודת הסתרים האגדית "אילומינטי", שלפי תיאוריות קונספירציה שונות חותרת להשגת שלטון עולמי.
עתירה נוספת, שאותה הגישה ועדת הבחירות בתאילנד, גורסת כי המפלגה קיבלה תרומות אסורות מהעומד בראשה, המיליארדר הכריזמטי תנתורן ג'ונגרונגרונגקיט. תנתורן בן ה-41 סחף אחריו צעירים רבים בבחירות האחרונות, כשהשמיע ביקורת נוקבת כלפי החונטה הצבאית ששולטת בתאילנד מאז ההפיכה ב-2014.
המפלגה שלו, בת כשנתיים בלבד, הצליחה להגיע למקום השלישי בבחירות ולהשיג כמעט 80 מתוך 500 המושבים בפרלמנט. המפלגה השנייה בגודלה חברה בקואליציה של ראש הממשלה פראיוט צ'אן-אוצ'ה, ו"קדימה לעתיד" נחשבת למתנגדת המרכזית לשלטונו. פראיוט, נזכיר, שימש כמפקד הצבא בזמן ההפיכה הצבאית, ולאחר מכן מונה לראש הממשלה – תפקיד שעליו הצליח לשמור בבחירות במרץ.
מפלגת האופוזיציה מכחישה את ההאשמות שמופנות כלפיה, ותומכיה טוענים כי הן נועדו להביא לסילוק האיום שאותו תנתורן מהווה להמשך שלטון הצבא. דובר המפלגה צייץ היום בטוויטר כי היא "לא מפחדת", ולא תחזור בה מהצעותיה השונות, חלקן נחשבות לפרובוקטיביות ביותר בתאילנד. בין היתר, המפלגה הפרוגרסיבית מציעה לבטל את חובת השירות הצבאי ולצמצם את השפעתו הפוליטית של הצבא. המפלגה אף עוררה זעם כשהעזה לצאת נגד אחד מצוויו של המלך ראמה ה-10.
במגזין "טיים" דיווחו כי לאור מקרים קודמים, שבהם כבר פיזר בית המשפט החוקתי מפלגות, ההערכות בתאילנד הן שהוא יפעל במקרה הנוכחי באופן דומה. אם המפלגה אכן תפורק, חברי הפרלמנט שלה יוכלו לשמור על מושביהם אם יערקו לסיעות אחרות. הדבר יאפשר לקואליציה של רה"מ פראיוט לנסות "לחטוף" את אותם מחוקקים, וכך לחזק את אחיזתה בשלטון. כעת יש לקואליציה רוב דחוק בפרלמנט.
אלא שהחלטה כזו עלולה לעורר תסיסה נרחבת בתאילנד. מוקדם יותר החודש, לאחר שוועדת הבחירות קראה לפזר את המפלגה לאור התרומות האסורות-לכאורה, אלפים מתומכיו של תנתורן התאספו בבנגקוק לאות תמיכה בו ובמפלגתו. תנתורן הזהיר כי פיזור המפלגה יוביל להפגנות נוספות.
העתירות שבהן ידון בית המשפט אינן המכשול המשפטי היחיד שהוצב בפני מפלגת האופוזיציה. תנתורן עצמו הודח רק לפני כחודש מהפרלמנט, לאחר שבית המשפט קבע כי הפר את חוק הבחירות בכך שהמשיך להחזיק במניות של תאגיד תקשורת שפרסם מגזינים שונים, בזמן שהתמודד בבחירות. תנתורן טען להגנתו כי החברה הפסיקה לתפקד בשנה שעברה וכי היא לא הניבה עוד הכנסות משירותי תקשורת. בית המשפט קבע כי הוא לא הצליח להוכיח את טענותיו, והורה לסלקו מהפרלמנט.