למרות הסערה: הליכודניקים הגיעו להצביע ולהתווכח
למרות הגשם השוטף, מתפקדי הליכוד לא ויתרו על האפשרות לבחור ביו"ר. בירושלים עשרות הקדימו להגיע לקלפי והעבירו את הזמן בוויכוח אידיאולוגי, בחולון ניסו תומכי נתניהו לשכנע תומך סער כבן 80 לשנות את דעתו ו"לחזור הביתה" - ובקלפי בבת ים התקשינו למצוא אדם שתומך פומבית בסער
9:00 בבוקר (ה') בקלפי לפריימריז לראשות הליכוד בחולון. למרות הגשם הכבד והרוחות החזקות, אנשי הליכוד מגיעים בהמוניהם להצביע ולהשפיע על העתיד של המפלגה. נכון לשעה 18:00 אחוז ההצבעה בבחירות המקדימות עמד על 30% והוויכוחים בין שני המחנות היו כמעט בכל נקודת הצבעה ברחבי הארץ.
מנהלת הליכוד קראה לחברי התנועה לצאת להצביע: "אל תיכנעו למזג האוויר, אל תוותרו על זכותכם הדמוקרטית להצביע ולהשפיע. צאו להצביע עכשיו!". בסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו טענו כי אחוז ההצבעה הנמוך פועל לרעתם: "לא מאמינים שנגיע ל-40 אחוזי הצבעה בסוף היום. אנשים לא יוצאים להצביע בגלל מזג האוויר ובגלל שהם בטוחים שנתניהו מנצח".
בין המצביעים שהגיעו לקלפי בחולון נמצאים תומכיו של נתניהו, שמאוד כועסים על גדעון סער ועל חברי המפלגה שתומכים בו. "אני לא רוצה לקרוא לזה בוגדים", אמר מיקי גבאי מחולון. "זו עובדה שהרבה אנשים רוצים לרוץ לראשות הליכוד ואף אחד לא עשה את המהלך שסער עשה, זה מהלך לא ראוי. למדתי בצבא שלא עוזבים פצועים בשטח". אנשי ליכוד נוספים ממחנה נתניהו היו קצת יותר נחרצים וחדים, כמו שולמית גוד שכינתה את סער "בוגד".
מנגד עמד סמוך לנקודת ההצבעה ברוך דרוקר, איש ליכוד ותיק כבן 80, שתומך בסער ועמד לבדו עם כובע מצחייה ממותג של סער וספג את כל האש. חבריו משכבר הימים הקיפו אותו וצעקו עליו, במטרה לשנות את דעתו. "ברוך, אתה בליכוד 60 שנה, חזור הביתה, אל תצביע לסער".
נראה שדרוקר לא ממש התרגש מהצעקות וההמולה סביבו. הוא הפתיע את אחד הפעילים המרכזיים שצעק לעברו – ונתן לו פתאום נשיקה על הלחי. המחווה הידידותית השתיקה את הצעקות ודרוקר ניצל את הרגע כדי להסבר מדוע הוא תומך דווקא בסער.
"בליכוד יש דמוקרטיה, תצעקו כמה שאתם רוצים, אבל בליכוד כל אחד יכול להצביע למי שהוא רוצה", אמר דרוקר. "צריך שינוי!".
ניכר שהוויכוח הפוליטי בתוך תנועת הליכוד הוא סוג של ריב מינורי בתוך המשפחה, כולם כאן מכירים את כולם וגם תומכי סער מתכוננים ליום שאחרי הבחירות המקדימות.
עזרא סיטון, אחד התומכים הבולטים של סער בחולון, הציג חנוכיה מהודרת שהביא איתו לנקודת ההצבעה. "הבאתי אותה כדי שכולנו נדליק ביחד נרות לכבד החג", אמר. "ממחר כולנו ביחד מתכוננים לבחירות. כל האנשים כאן מחולון, אנחנו חברים אחד של השני. ביום שאחרי הפריימריז הליכוד צריך ללכת יחד".
אחד הדברים המרכזיים שהביאו עמן הבחירות המקדימות זה השיחות על היום שאחרי עידן נתניהו ועל היורשים האפשריים. הרצל נווה, שתומך בנתניהו וחושב שהיום אין לסער סיכוי בפריימריז, דווקא חושה עליו כמנהיג האפשרי של הליכוד, ביום שנתניהו יפנה את הכיסא. "אני מכיר אותו, הוא איש ליכוד, יכול להיות שבעתיד הוא יירש את ביבי".
ירושלים: עשרות הקדימו להצביע
כמה דקות לפני השעה 08:00 הבוקר צבאו עשרות מתפקדי ליכוד על דלתות בנייני האומה בירושלים, שם ממוקמת הקלפי היחידה בבירה בבחירות לראשות המפלגה. כשגילו שתחילת ההצבעה נדחתה ל-09:00, בניגוד למובטח, הם החליטו להמתין במקום שעה נוספת בקור המקפיא – הכל כדי לממש את זכותם הדמוקרטית. גם סירוב הסדרנים לאפשר להם להמתין בתוך המבנה המחומם לא שבר אותם. ככה זה כשהפריימריז הופך למאורע נדיר שהתרחש בפעם האחרונה לפני יותר מחמש שנים.
אם מתפקדי הליכוד בתל אביב מזוהים עם גדעון סער ואלה שבפריפריה עם בנימין נתניהו, אז הירושלמים נמצאים במקום טוב באמצע. ההערכות במפלגה היא כי היו"ר המכהן בנימין נתניהו אמנם ינצח בבירה – אך בפער קטן יחסית. אבל עם כל הכבוד ליחסי הכוחות על הנייר, שני הצדדים מבינים שהכל תלוי באחוזי ההצבעה, ובמקרה זה, גם במזג האוויר.
מחוץ לקלפי פגשנו את נתן מואטי ויום-טוב גורן, שלא הסתפקו רק בהצבעה בעצמם אלא עמדו במקום שעות בניסיון לשכנע אחרים להצביע נכון – האחד לנתניהו, השני לסער. לפני שנדלקה המצלמה הם עוד עזרו זה לזה בהשאלת סיכות להידוק הכיפה לראש, שחלילה לא תעיף אותה הרוח בשידור חי, אבל ברגע שהבינו שהם בעימות פומבי - נכנסו לתפקיד.
"חשוב מאוד לבוא ולהצביע ולהשפיע על ראשות הרשימה", אמר נתן. "מה שחשוב זה שנגיע גם במזג אוויר כזה, להפגין נוכחות, לחלק פליירים, לתת לאנשים הרגשה שהשטח בוער. זה גם נותן תחושה שנוכל להתגייס כולנו לבחירות הכלליות בחודש מרץ". יום טוב השיב לו מיד: "המציאות היא שהמדינה משותקת כבר שנה שלמה. בחירות שלישיות עם נתניהו יתנו את הפתרון? יקרה משהו שלא קרה?".
לדבריו, מבחינה רגשית, הלב של הליכודניקים, כולל תומכי סער, נמצא עם ראש הממשלה כיו"ר המכהן, כי "אנחנו רואים מה עושים לו", אבל הראש מבין שמבחינה פוליטית חייבים להחליפו. "חבר'ה, איפה השכל? לא רואים מה קורה במדינה? ראינו את הירי אתמול מעזה. בואו נסתכל על העתיד", אמר יום טוב. את מספר התומכים הנמוך בסער בתוך הסיעה, הסביר יום טוב בכך ש"אתה לא מצפה ששרים בממשלה יצא נגד ראש הממשלה, אבל אני לא שם. אני כאן בהתנדבות, אני בא בשביל המדינה".
נתן, מצדו, פחות עסוק בחישובים פוליטיים, והעדיף להדגיש את ההישגים שלדעתו הביא ראש הממשלה בעשור האחרון: "נתניהו הנהיג את הליכוד והביא את המדינה לתקופה הכי טובה מקום המדינה. הכלכלה, היחסים עם טראמפ ופוטין ונשיא סין, הוא התמודד שמונה שנים מול אובמה. כל הדברים האלה הם הוכחה שנתניהו בליגה אחרת. גדעון סער, עד כמה שזה לגיטימי שיתמודד, וזו זכותו – חייב להבין את זה.
מחפשים תומך סער בבת ים
שעת צהריים בנקודת ההצבעה בבת ים, הגשם והרוח התגברו וזרם המצביעים היה חלש יחסית. שלטי התמיכה בנתניהו שהיו קשורים לגדרות מתעופפים ברוח ובאוהל הקטן של תומכי נתניהו בכניסה לבית הספר התבצרו האוהדים השרופים של ראש הממשלה, נלחמים בקור וברטיבות.
קמפי למפל, אשת הליכוד מבת ים, שבאה מצוידת בתרמוס עם קפה ועוגיות, מציעה לנו מיד להסתתר מהגשם באוהל הקטן. לטענתה, האהבה לנתניהו מחזקת אותה ומאפשרת לה לתפקד בתנאים הקשים של מזג האוויר החורפי. "לא קר לנו כאן, בשביל ביבי יש לנו אנרגיות מצוינות", אמרה למפל. "אנחנו עם אטרף, להבה ואש. התומכים של ביבי יגיעו לכאן גם בשלג. לסער אין סיכוי. הליכוד היא תנועה דמוקרטית, מותר לסער להתמודד, אבל אין לו סיכוי".
חברתה הטובה למפלגה, לני מחולון, דווקא כועסת על סער. "הוא לא בסדר. אי אפשר להצדיק את ההתנהגות שלו. הניצחון מובטח לביבי, אנחנו לא מודאגים".
בנקודת ההצבעה בבית ים לא היה נציג רשמי של מחנה סער, היו כמה שלטים ותמונות שהתרטבו בגשם ונקרעו, אך לא היה מצביע שהודה שתמך בגדעון סער.
חבר המפלגה היחיד שנחשד כתומך סער סירב לשתף במי בחר וציטט את המנהיג המיתולוגי של הליכוד, מנחם בגין, שאמר: "מאחורי הפרגוד בקלפי כולנו בני חורין". סיסמה שצוטטה גם בחלק מהכרזות של סער.