טורקיה מתקרבת להתערבות צבאית בלוב
ארדואן הודיע שבתחילת ינואר יאשר בפרלמנט שליחת חיילים טורקים לסייע לממשלה בטריפולי להדוף את הגנרל חפתר, שזוכה לתמיכת פוטין וסיסי. בסוריה כבר מגייסים מתנדבים שייצאו דרך טורקיה להילחם בלוב: "2,000 דולר בחודש למי שייסע". ברקע: מאבקי הגז והנפט של המזרח התיכון
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הודיע היום (ה') רשמית כי ארצו תשלח כוחות צבא ללוב – אחרי שלדבריו הממשלה היושבת בטריפולי הגישה בקשה לסיוע כזה. ארדואן מסר כי מפלגתו מתכוונת לאשר בפרלמנט ב-9-8 בינואר חוק שיתיר את שליחת הכוחות, ופירוש הדבר שהם עשויים להישלח כבר בינואר. למפלגתו של ארדואן יש רוב בפרלמנט, ולכן החוק צפוי לעבור בקלות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
טורקיה, ששולחת כבר כיום ציוד צבאי לכוחות הממשלה של פאיז א-סראג' בטריפולי, מאותתת כבר כמה שבועות שהיא עשויה לשלוח לשם את חייליה, אבל הצהרתו של ארדואן היום מגדילה מאוד את הסיכוי שכך יהיה. אם אנקרה אכן תשלח חיילים ללוב, מלחמת האזרחים שם עשויה להפוך לחלק משמעותי עוד יותר מהסכסוכים האזוריים שמפלגים כעת את המזרח התיכון.
בלוב, שהרודן שלה מועמר קדאפי הודח וחוסל על-ידי מתנגדיו בשנת 2011, מכהנות כיום שתי ממשלות. מצד אחד, בטריפולי יושבת ממשלתו של א-סראג' הזוכה להכרה בינלאומית ונהנית מתמיכה של מדינות כמו טורקיה, קטאר ואיטליה. ממשלה זו הוקמה מקואליציה של ארגונים איסלאמיים המציגים עצמם כמתונים, אולם בשליטת הקואליציה הזו קבע הפרלמנט של טריפולי כי חוקת לוב תהיה מבוססת על השריעה האיסלאמית. מצד שני, במזרח המדינה, בטוברוק, יושבת ממשלה בראשות הגנרל חליפה חפתר, הנהנית מתמיכת רוסיה, מצרים, איחוד האמירויות וירדן, המספקות לה ציוד צבאי. גם צרפת נמנית עם התומכים בחפתר. בשנים 2019-2014 כבש צבאו של חפתר את רוב לוב, ומחוץ לשליטתו נותרו כעת רק כמה כיסים בדרום ובאזור טריפולי.
בחודשים האחרונים הסלימו הקרבות באזור טריפולי, אחרי שצבאו של הגנרל חפתר הכריז באפריל על פתיחת "הקרב הסופי והמכריע" לכיבוש הבירה מידי ממשלת א-סראג'. בשבועות האחרונים הצליחו כוחות חפתר לרשום הישגים בכמה פרברים דרומיים של טריפולי – אולם טרם הגיעו למרכז העיר. כוחותיו של הגנרל מסתייעים בלוחמים רוסים וסודנים ובמל"טים מתוצרת סין שמספקת מדינת איחוד האמירויות. לפי דו"ח של האו"ם, מל"טים אלה נותנים לחפתר עליונות אווירית משום שהם יכולים לשאת כמות חומר נפץ גדולה פי שמונה מהמל"טים שמספקת טורקיה לממשלת טריפולי, והם מסוגלים גם לכסות את כל לוב.
ארדואן: "הם שכירי חרב, אנחנו עם החוק"
רוסיה הביעה לאחרונה דאגה מהאפשרות שטורקיה תשלח כוחות לסייע לצבא א-סראג' בלוב, אבל ארדואן הצהיר כי ארצו לא תשב בחיבוק ידיים בעוד שכירי חרב הקשורים לקרמלין מסייעים לאל-חפתר. לדברי ארדואן לצדו של חפתר נלחמים כ-2,000 שכירי חרב רוסים המועסקים על-ידי חברה רוסית, וכן כ-5,000 לוחמים מסודן ומלוב.
"הם עוזרים לברון-מלחמה, ואילו אנחנו מסכימים לקבל הזמנה מטעם הממשלה הלגיטימית של לוב – זה ההבדל", הצהיר נשיא טורקיה. "ניתן לממשל בטריפולי כל סוג תמיכה שיצטרך מול הגנרל מתכנן-ההפיכה שזוכה לתמיכה מכמה ממדינות אירופיות וערביות. אנחנו עומדים לצד הממשלה החוקית של לוב". אף שארדואן טען היום כי קיבל בקשה מהממשלה בטריפולי לשלוח חיילים לסייע לה, שר הפנים של הממשלה הזו טען כי בקשה רשמית כזו טרם הועברה.
לקריאה נוספת:
"הארגון הסורי למעקב אחר זכויות אדם", ארגון הנעזר ברשת מודיעים ברחבי סוריה ונחשב לאמין, דיווח היום כי המורדים הסורים הזוכים לתמיכה מטורקיה כבר פתחו ארבעה מרכזי גיוס בצפון מחוז חלב בסוריה המיועדים למתנדבים שמוכנים לצאת ולהילחם בלוב. לפי הארגון, המתנדבים יישלחו ללוב דרך טורקיה ויזכו במשכורת חודשית גבוהה מאוד – כ-2,000-1,800 דולר.
ההתערבות המסתמנת של טורקיה בלוב באה כשברקע המתח בין מדינות הים התיכון בנוגע לניצול מאגרי האנרגיה הטמונים בו. בחודש שעבר חתמה טורקיה על שני הסכמים עם ממשלתו של א-סראז' היושבת בטריפולי – אחד לשיתוף פעולה ביטחוני וצבאי ואחר הנוגע לגבולות הימיים במזרח הים התיכון. ההסכם הימי עורר דאגה גדולה מצד מדינות באזור, משום שיש בו תביעת בעלות טורקית על אזורי קידוח בינה לבין לוב ולמעשה איום לחסום את האפשרות של ישראל, מצרים, יוון וקפריסין היוונית לנצל את מאגרי הגז בסביבתן במלואם ולייצא את הגז לעומק אירופה. יוון הצהירה שההסכם הימי בין ממשלת ארדואן לממשלה בטריפולי מפר את החוק הבינלאומי.