שתף קטע נבחר

"לא אפסיק לחפש": התינוקות החטופים של ארמניה

פרשת סחר בילדים מחרידה את המדינה הסובייטית לשעבר: לפי הטענות, במשך שנים פעלה רשת של רופאים, פקידי ממשל ובתי יתומים, ואילצה אימהות צעירות לוותר על ילדיהן. בעצורים: הגינקולוג הראשי ומנהל בית יתומים. "בכיתי, לא רציתי לעשות את זה, לא אתחתן עד שאמצא את סטלה"

סוזן פטבקניאן חיפשה את בתה מהיום שבו הרופאים אילצו אותה לוותר עליה, כשהייתה תינוקת, לפני כמעט 20 שנה. עכשיו, בגיל 35, היא חושפת את סיפורה. החודש עצרה המדינה שלה, ארמניה, שורה של בכירים במסגרת חקירת שוק שחור של אימוץ ילדים, שלפי החשד התקיים במשך שנים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארמניה סוזן פטבקניאן בתה התינוקת נלקחה ממנה (צילום: AFP)
פטבקניאן. "חולמת שהיא באה אליי"(צילום: AFP)

ארמניה בית יתומים ירבאן (צילום: AFP)
בבית יתומים בירבאן. לסגור את המוסדות עד 2023(צילום: AFP)

פטבקניאן טוענת שאחד העצורים, הגינקולוג הראשי רזמיק אברמיאן, ורופאים נוספים, לחצו עליה לוותר על בתה סטלה. היא הייתה אז רק בת 16, והתאהבה נואשות בגבר שהיה גדול ממנה בחמש שנים. אחרי לידת סטלה איימו עליה רופאים שידווחו על אביה למשטרה, ואילצו אותה לחתום על טופס שבו היא מאשרת להם למסור את התינוקת. "בכיתי, לא רציתי לעשות את זה", היא מספרת היום, ודמעות זולגות על לחייה.

 

כשחזרה למחלקת היולדות שלושה ימים אחר כך כדי לקחת את התינוקת הביתה, סטלה כבר לא הייתה שם. הרופאים טענו שהיא נשלחה לבית יתומים בגיומרי, העיר השנייה בגודלה בארמניה, אבל גם שם סוזן לא מצאה אותה. "כבר בבית החולים הבנו שמכרו אותה", היא מספרת.

 

מדגרה לייצור תינוקות

פטבקניאן היא כנראה אחת מכמה עשרות נשים שנקלעו לאותה רשת מחתרתית של מכירת תינוקות. החודש הכריזו החוקרים כי עצרו את אברמיאן וכן את המנהלים של מחלקת יולדות ושל בית יתומים בבירה ירבאן. הגינקולוג הראשי אברמיאן שוחרר אחרי שבעה ימים, והשחרור עורר זעם ציבורי. לפי עורך דינו, הוא טוען שכל ההאשמות חסרות שחר ומתעקש שאין לו שום קשר לאימוצים. אברמיאן אישר שסייע ליילד את פטבקניאן, אבל טען שאי אפשר לצפות ממנו לזכור כל לידה שבה היה מעורב: "עברו 20 שנה, איך הוא יכול לזכור?", שאל עורך דינו.

מפה גאורגיה רוסיה דרום אוסטיה אבחזיה ארמניה טורקיה הים השחור ()

המנהיג תומך הרפורמות של ארמניה ניקול פשיניאן הורה לקיים חקירה יסודית בנוגע לרשת, שלהערכתו פעלה במשך שנים רבות. "איך יכול להיות שדבר כזה קיים בארמניה?", שאל החודש בזעם בישיבה בפרלמנט.

 

מראט קוסטניאן, עורך דין המייצג את פטבקניאן מאז 2013, טוען שהרשת הייתה נרחבת ושהיו מעורבים בה בכירים רמי דרג בממשל ובמשטרה וכן אנשי סגל במחלקות ליולדות ובבתי יתומים. "מאפיה שמוכרת ילדים היא דבר חזק יותר מהמאפיה שמוכרת סמים", טען. "הרשת הקרימינלית הזאת הפכה את המדינה למדגרה לייצור תינוקות".

ארמניה סוזן פטבקניאן בתה התינוקת נלקחה ממנה (צילום: AFP)
"כבר בבית החולים ידענו שמכרו אותה". סוזן לא מוותרת(צילום: AFP)

למרות כל מאמציו, עד כה לא נרשמה התקדמות גדולה בתיק פטבקניאן. "עד עתה אף אחד לא הצליח להשיג צדק ולהחזיר את התינוקות האלה", אמר.

 

מתנות וגינה לסטלה

במקביל, שירות הביטחון של ארמניה הודיע בנובמבר כי חשף רשת פשיעה שסייעה לאיטלקים לאמץ יותר מ-30 תינוקות בארמניה בשנים האחרונות. לדבריו, בשנים 2018-2016 כמה נשים שרצו להפסיק את ההיריון אולצו במקום זאת ללדת את התינוקות ולמסור אותם לאימוץ. "בכמה מהמקרים נאמר לאימהות המפוחדות שהתינוקות שנולדו להן עכשיו חולים", מסרו כוחות הביטחון.

ארמניה בית יתומים ירבאן (צילום: AFP)
ל-90% יש לפחות הורה אחד בחיים. בית יתומים ארמני(צילום: AFP)

שרת העבודה ז'אנה אנדראסיאן מסרה שהרשויות החלו לבחון ביתר שאת את מקרי האימוץ אחרי ששמו לב שמספר התינוקות שנמסרים לאזרחים זרים גדול פי ארבעה ממספר הנמסרים לארמנים. מאז הושעו כל הליכי האימוץ.

 

פחות משלושה מיליון בני אדם חיים בארמניה, מדינה בדרום הקווקז, והיא החליטה שעד 2023 תבטל כליל את בתי היתומים ובמקום זאת תאחד ילדים עם הוריהם הביולוגיים או תמצא להם בתים חדשים. בדו"ח שפרסם ב-2017 קבע ארגון זכויות האדם Human Rights Watch שאלפי ילדים ארמנים הופרדו שלא לצורך מהוריהם בשל נכויות או עוני ונמסרו למוסדות. לפי הדו"ח, ליותר מ-90% מהילדים המוחזקים במעונות כעת יש לפחות הורה חי אחד.

ארמניה בית יתומים ירבאן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

משרד העבודה של ארמניה אומר שפחות מ-650 ילדים חיים כעת בבתי יתומים במדינה, ולפי יוניצ"ף יותר מ-70% מהם סובלים ממוגבלויות.

 

פטבקניאן אומרת שהיא עדיין מקווה למצוא את בתה. "אני אוהבת מאוד את סטלה, אני מתגעגעת אליה כל כך. אני רואה אותה בחלומות שלי. היא באה אליי ואומרת לי 'אמא, אני גרה פה ליד, אל תבכי כל כך'".

 

לדברי פטבקניאן, היא לא תתחתן ולא תביא עוד ילד לעולם עד שבתה תחזור אליה. היא קנתה חלקת אדמה שבה היא רוצה להצמיח גינה לבתה האבודה. היא קונה לה מתנות ובוחנת היטב את פניהם של זרים. "לעולם לא אפסיק לחפש אחריה", היא אומרת בבכי. "אחפש אותה אפילו כשהשיער שלי יהיה לבן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בבית יתומים בירבאן
צילום: AFP
מומלצים