לראשונה: בנט יביא לאישור הקבינט הקפאת כספים ל"שהידים"
שנה וחצי אחרי שהכנסת אישרה את חוק הקפאת כספי הטרור, ישראל מגבירה את הלחץ על הרשות הפלסטינית: במקביל להחלטה לקזז כספי משכורות שהועברו לאסירים פלסטינים, יביא שר הביטחון לאישור הצעה לנכות 149 מיליון שקלים מכספים למחבלים הרוגים או פצועים בפיגועים נגד ישראלים
שר הביטחון נפתלי בנט יביא מחר (יום א') לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני החלטה לקזז סכום של 149 מיליון שקלים מכספי המסים שמועברים לרשות הפלסטינית - וממנה למחבלים "שהידים" או מחבלים פצועים שהיו מעורבים בפיגועי טרור או לבני משפחותיהם. עד כה קיזזה ישראל רק את כספי המשכורות שהועברו לאסירים פלסטינים, אסירים משוחררים ובני משפחותיהם.
הכרעה דרמטית: ישראל תכניס אלפי עזתים לעבוד בארץ?
לפי החוק להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית, שאושר בכנסת ביולי בשנה שעברה ברוב של 87 תומכים מול 15 מתנגדים, בסוף כל שנה יביא שר הביטחון לאישור הקבינט דו"ח שמפרט את סך הכספים ששילמה הרשות הפלסטינית למחבלים ולבני משפחותיהם בשנה שחלפה.
עוד צוין בחוק כי בשנה שלאחר מכן יוקפא בכל חודש סכום בשיעור של 1/12 מהסכום הכללי שנקבע בדו"ח, מתוך כספי המסים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית.
עד כה קיזזה כאמור ישראל רק את כספי המשכורות שהועברו לאסירים פלסטינים וקרוביהם בסכום של כ-500 מיליון שקלים בשנת 2018. מחר ידון הקבינט באישור קיזוז של כספי מסים שהעבירה הרשות הפלסטינית למשפחות של "שהידים" ופצועים מפיגועי טרור נגד אזרחים ישראלים ב-2018.
את הדו"ח שיביא השר בנט לקבינט מרכז המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) במשרד הביטחון, בתיאום שב"כ, צה"ל, משטרת ישראל ושב"ס. הסכום החדש יתווסף לסכום הקודם ויעמוד בסך הכול על כ-650 מיליון שקלים ל-2018. לאחר האישור בקבינט, יקוזז ויוקפא הסכום מכספי המסים שמעבירה ישראל לרשותה הפלסטינית.
המהלך מתווסף לסדרת פעולות שמוביל השר בנט במישור הכלכלי נגד הטרור. בשבועות האחרונים הוא חתם על צווים ראשונים מסוגם למרדף אחר פעילי טרור ברחבי העולם, ובשבוע שעבר חתם על צו שמחלט כספים ממחבלים ערבים-ישראלים.
דיון ראשון על האג
הקבינט אמור לעסוק בנושאים נוספים, ובכללם כנראה גם סוגיית בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שהחליט לקדם אפשרות של חקירת פשעי מלחמה מצד ישראל. מדובר בדיון הראשון שייערך בפורום זה מאז קביעת התובעת הראשית של בית הדין, פאטו בנסודה, שלפיה יש בסיס להאמין כי ישראל ביצע ומבצעת פשעי מלחמה בשטחים הפלסטיניים.
בישיבת הממשלה בשבוע שעבר סוכם שענייני האג יידונו אך ורק בקבינט. המשתתפים בדיון אמורים לאשר את המלצת גורמי המקצוע באשר לשאלה האם לשתף פעולה עם הרכב הקדם-משפט של בית הדין בהאג או להחרימו. ההרכב הבינלאומי אמור לדון בשאלת הסמכות הטריטוריאלית של חקירת התובעת, דהיינו לקבוע את הגבולות המדויקים של השטחים הפלסטיניים שבהם התבצעו כביכול פשעי מלחמה.
ועוד מחר בקבינט: ראש המועצה לביטחון לאומי מאיר בן שבת ימסור עדכון על המגעים להסדרה עם חמאס בעזה בתיווך מצרים. בשבועות האחרונים חלה התקדמות במגעים האלה וכפי שחשף אלכס פישמן במוסף לשבת ב"ידיעות אחרונות" - מרבית הנושאים כבר סוכמו וראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין להשלים את המגעים עוד לפני הבחירות.
לפי המתווה שמתרקם, מדובר בהסכם לפרק זמן של עד חמש שנים. בשלב הראשון אמורה ישראל לאשר את כניסתם של 5,000 פועלים עזתים. שב"כ מתנגד באופן מסורתי להכנסת פועלים מעזה מסיבות ביטחוניות והנושא עוד פתוח.
בנוסף, ישראל תאשר הקלות אזרחיות לפלסטינים בעזה בתמורה לשיפור בביטחון: יוגדל מרחב הדיג, ישראל תתיר הכנסה של סחורות לעזה, יוגדל מספר ההיתרים לסוחרים שנכנסים מעזה לישראל מ-5,000 ל-6,000, וחמאס יתחייב להימנע מירי של רקטות ולהגביר מאמציו למנוע ירי של סוררים. כמו כן יצומצמו צעדות השיבה עד לעצירתן המוחלטת.
יש לא מעט חורים בהסכם ההסדרה: ככל הנראה הוא לא כולל פתרון לסוגיית השבויים והנעדרים ואין פתרון לסוגיית מניעת ההתעצמות של חמאס וניסיונות החדירה שלו ליהודה ושומרון שנמשכים כל הזמן.