לקראת הכרעה בסוגיית הטנקיסטיות: "התקשו לטעון פגזים"
כשנה לאחר שצה"ל הכתיר כמוצלח את פרויקט שילוב לוחמות בחיל השריון, טוענים גורמים בצה"ל כי התגלו בעיות. בין היתר סיפרו על "קשיים מנטליים". צה"ל יידרש להשיב לעתירה בנושא לבג"ץ
לקראת הגשת תשובת צה"ל לעתירה בבג"ץ, טוענים גורמים בצבא כי ישנם מכשולים שעלולים לבטל את הפרויקט המהפכני לשילוב לוחמות בחיל השריון. גורמים במערכת הביטחון שנחשפו לממצאי הפיילוט לשילוב לוחמות בחיל השריון, ציינו כי התגלו בעיות: הלוחמות שהשתתפו בתוכנית התקשו בחלק ניכר מהמקרים לטעון פגזים בטנק, ובמשימות מבצעיות התגלו בקרב הלוחמות "קשיים מנטליים" - כך לדברי אותם גורמים. לחצים כבדים הופעלו נגד המהלך מצד גורמים בציונות הדתית.
משימות אלו בוצעו בשלב השלישי של התוכנית שהסתיימה לפני כשנה אך מאז נכנסה להקפאה. בצה"ל חגגו פומבית בקיץ 2018 את סיום הפיילוט ואף הכתירו אותו כמוצלח. זה הגיע לאחר השלב שכלל תעסוקה מבצעית שבו השתתפה קבוצת הלוחמות שהגיעו לישורת האחרונה בפיילוט, באחת מגזרות פיקוד הדרום - עם הטנקים.
בדובר צה"ל לא הכחישו ולא אישרו את הממצאים הללו, ומסרו בתגובה: "טרם התקבלה החלטה בעניין שילובן או אי שילובן בעתיד של לוחמות טנקים במשימת הגנת הגבולות. נושא זה יוכרע בעתיד בהתבסס על ממצאי הפיילוט". מדובר בתפוח אדמה לוהט שלא בכדי לא זוכה להכרעה בשנה האחרונה מאז הונח על שולחנו של הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי. בקרב חוגים בימין הדתי יש התנגדות גדולה למהלך. לחצים בנושא, מחוץ לצבא, כבר הופעלו על קודמו של כוכבי, רב-אלוף במיל' גדי איזנקוט, שדחף למהלך באמצע כהונתו. איזנקוט אף אמר לפני כחודש כי מבחינתו הפיילוט הצליח: "הופעלה מכונה משומנת (נגד המהלך). בנו שדים ורוחות סביב שירות הטנקיסטיות. הניסוי היה מאוד מוצלח מבחינתי, והפעילו מניפולציות ורגישויות חיצוניות. הן לא אמורות להילחם בעמק הבכא".
יחד עם זאת, נראה שלא בהכרח החשש מביקורת בימין גרם לכוכבי לעכב ככל הניתן את ההחלטה בנושא, שתגרור ביקורת נגדו בכל מקרה. ניתן להעריך שהממצאים בפיילוט לא היו חד-משמעיים. צה"ל יצטרך לבצע התאמות נוספות כדי לממש את התוכנית באופן קבוע וממוסד - אם יחפוץ בכך. בריאיון ל-ynet שפורסם לפני כחודשיים, חשף קצין השריון הראשי היוצא, תת אלוף גיא חסון, שהוביל את הפיילוט באופן צמוד, את המלצתו למקבלי ההחלטות: "אמרתי למטכ"ל שכדאי להרחיב את הפרויקט ליתר הגבולות - הן הוכיחו את עצמן גם בפעילות המבצעית".
כך או כך, הרמטכ"ל כוכבי לא יוכל יותר להימלט מההכרעה. בעוד כחודש צפוי להתקיים הדיון בבג"ץ בעתירת חלק מהלוחמות שהשתתפו בפיילוט. הן טוענות כי מאחר שהוכח דווקא באמצעותן שאפשר לשלב לוחמות שריון בצה"ל, כל סיבה אחרת שתסכל את המהלך אינה עניינית ופוגעת בשוויון המגדרי שלו מחויב הצבא, ערך שהוביל כבר לשילובן של לוחמות במערכים אחרים, כמו בקורס הטיס. צה"ל יהיה חייב להעביר בעוד כמה שבועות את גרסתו המלאה לטענה זו לשופטי בית המשפט העליון. עד כה נמסר מהצבא כי התוכנית עדיין לא בוטלה – ועודנה בבחינה.
מטרת המהלך לא נגעה לשוויון בין המינים, אלא נבעה מהצורך לאמן יותר את לוחמי חטיבות החי"ר, השריון וההנדסה למלחמה. צה"ל עבר לפני כשנתיים למודל אימונים של 17 שבועות אימון לאחר 17 שבועות תעסוקה מבצעית בחלק ניכר מיחידות היבשה, ואת הפער בגזרות השלימו בעיקר גדודי מילואים, בעלות של עשרות מיליוני שקלים. המהלך נבע אפוא מרצון של צה"ל להכשיר לוחמות שריון למשימות הבט"ש בלבד, שנחשבות פחות קשות ומסוכנות מאשר משימות טנקים שחוצים גבול ומתמרנים בשטח אויב – חלק שיישמר רק ללוחמים.