התלמידים שממציאים רובוט לזיהוי אש
הם דואגים לאיכות הסביבה ועובדים במרץ על רחפן שיתריע בזמן אמת על שריפה. "אני מטייל הרבה, אוהב את הטבע וחושב שאנחנו בונים משהו שיש לו מטרה נעלה", אומר אחד התלמידים שמשתתף בפרויקט החשוב
בשיתוף מדעני העתיד
מתוך אלפי תלמידים ברחבי העולם שמשתתפים בתחרות העולמית HoverGames יש לנו גם נציגות ישראלית של תלמידי מרכז מדעני העתיד: יעל, שוהם, אסא ומארון. הם בונים רובוט שהמטרה שלו להתריע בזמן שריפה.
"אנחנו צריכים לכתוב את הקוד, להחליט איך הרובוט יתנהג ומה יעשה בזמן שיזהה שריפה", מסביר יעל פלדמן מעמק החולה. "ברגע שהרחפן מזהה שריפה, המטרה שלנו לגרום לו להתריע, אולי אפילו יצלם, יראה אם יש פרצופים, כלומר, אם מישהו נמצא בסכנה או יצלם מי הדליק את האש והאם הדליק במקום אסור. אני מאמין שזה יפחית את כמות המדורות שאנשים מדליקים".
פלדמן וחבריו, הלומדים במכללה האקדמית תל-חי בתוכנית "אודיסיאה", כאמור משתתפים בתחרות בינלאומית. הם בנו רחפן וחיישנים, בהובלתו של פדריקו ניימן, ובאמצעות תוכנה שאותה מתחילים לכתוב, המטרה היא שהרחפן יוכל לזהות שריפות ולהתריע בזמן אמת.
לרגל עיצומה של תקופת ההרשמה לתוכניות מרכז מדעני העתיד - אלפא, אידיאה ואודיסיאה, שמסתיימת ב-19 בינואר, דיברנו עם צעירים על הדרך המיוחדת שהם עברו. התוכניות מופעלות כמיזם משותף של מרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס, האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים במשרד החינוך ומערך הסייבר במשרד רה"מ.
"כל קבוצה מעלה רעיון איך להשתמש ברחפן כדי למנוע שריפות", מספר פלדמן. "קיבלנו את החלקים - חיישנים למדוד חום, קרינה UV לאתר שריפות, חלקים שמאפשרים חיבור לאינטרנט ומעקב בזמן אמת. עקבנו אחרי ההוראות, בנינו את הרחפן ובימים אלו אנו מתחילים לכתוב את הקוד. זו עבודת צוות. אנחנו מתייעצים מי טוב לביצוע ואחר כך שואלים איך ומה הוא עשה, כדי שנוכל ללמוד ממנו. אני מאמין שעד סוף ינואר, נצליח לסיים, הולך לנו טוב".
ממה אתה הכי נהנה?
"אני מאוד אוהב לכתוב קוד ולתכנת. אני לומד בתוכנית אודיסאה, שנה שלישית במסלול מדעי המחשב, תכנות ומערכות ספרתיות. אני מאוד אוהב לעבוד עם חברים שלי. הכרתי אותם עוד בתוכנית, לפני שהתחלנו לעבוד ביחד על הרחפן ואני גם מאוד אוהב את מה שאנחנו עושים, אני מרגיש שהמטרה מאוד חשובה. חשוב לי לשמור על הטבע, אני מטייל הרבה ואני חושב שאנחנו בונים משהו שיש לו מטרה נעלה".
להציל חיים
אסא קליין ממעלות בן 17 לומד אף הוא מדעי המחשב. כשהציעו בקיץ האחרון מספר פרויקטים במסגרת תוכנית אודיסיאה הוא אמר הרבה "כן" ואחד מהם היה לתחרות הרחפן. "אני מצטרף בחלק של התכנות, אותו אנחנו אמורים להתחיל בקרוב, אנחנו מתכנתים מצלמה שתבחין איפה יש אש, תשים לב איפה הרחפן יעוף וישים לב לשינויים בטמפרטורה".
למה חשוב לך להצטרף לפרויקט?
"אני מתכנת בחיי היום יום להנאתי, אני טוב בזה ורוצה לתרום לפרויקט מהידע שלי והניסיון. חשוב לי שננצח. החברה שיזמה את התחרות מציעה פרס. הם מספקים את החלקים של הרחפן ואנחנו צריכים לבנות מספיק טוב, כדי שהרחפן יילחם בשריפות".
כיף לעבוד ביחד
"הרחפן אמור לעזור להרבה אנשים ויכול להציל חיים כשהוא מזהה את האש", כך משתף מארון עילבוני, בן 17, ממושב עיילבון. עילבוני משתתף בתוכנית אודיסאה, לומד השנה מערכות סיפרתיות, פיזיקה ופילוסופיה של המדע.
מה האתגר בפרויקט?
"זו הפעם הראשונה שאנחנו בונים וצריכים למצוא זמן להיפגש. הצלחנו להפגש עד עכשיו פעם בשבוע. זו תוכנה חדשה וצריך ללמוד הרבה דברים בזמן קצר. אני חושב שזה תמיד קשה בפעם הראשונה, אני בטוח שאם נבנה עוד רחפן, יהיה קל יותר עד שנגיע למצב שנבנה אחד, מבלי להסתכל על ההוראות".
באיזה שלב אתם כרגע?
"סיימנו לבנות את הרחפן. אי אפשר לתכנת לפני שבונים אותו. אנחנו לומדים שפה, DNA של המערכת. יושבים בבית ולומדים ולאחר מכן נתכנת את הקוד על הרחפן.
"כיף לעבוד יחד, אני מאוד נהנה לעבוד בקבוצה. אנחנו חברים וזה כיף להיפגש. חוץ מלבנות אנחנו משוחחים אחד עם השני. באופן אישי זה מעניין, אני אוהב אלקטרוניקה ואוהב לבנות - זה שילוב טוב".
בשיתוף מדעני העתיד