סוף המלחמה בדרך? חילופי אסירים באוקראינה
אחרי פסגה מוצלחת בין פוטין לזלנסקי יצאה לדרך עסקת חילופי אסירים בין אוקראינה לבדלנים הפרו-רוסים. כל העצורים שעדיין הוחזקו בשני הצדדים יצאו לחופשי. העסקה שנויה במחלוקת, וכוללת גם שוטרים שהרגו מפגינים. לצד האופטימיות יש מי שמשוכנעים: "העסקה לא תקרב את השלום"
באוקראינה יצאה היום (א') לדרך עסקת חילופי אסירים כוללת בין כוחות הממשלה לבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה. מלשכת הנשיאות בקייב נמסר שבמסגרת העסקה יחזרו הביתה כל אסירי המלחמה שעדיין מוחזקים בידי האויב.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חילופי האסירים היו במחסום ליד העיירה הורליבקה באזור דונייצק, אזור שנשלט על ידי הבדלנים. סוכנות הידיעות הרוסית RIA דיווחה שקייב שחררה 87 בדלנים, ותקבל בתמורה 55 אסירים שלחמו בשורות הכוחות האוקראיניים. חיילים חמושים, משני הצדדים, ליוו את שיירות האסירים. גברים ונשים בלבוש אזרחי ירדו מאוטובוס של הכוחות הבדלניים, ופונו על ידי הצבא האוקראיני למאהל סמוך.
כוחות הביטחון האוקראיניים והבדלנים כבר ביצעו כמה עסקאות לשחרור אסירים. בעסקה הקודמת, בדצמבר 2017, שחררה אוקראינה כ-300 שבויים בדלנים, וקיבלה כ-70 איש בתמורה.
יותר מ-13 אלף איש נהרגו מתחילת המלחמה במזרח אוקראינה ב-2014. המלחמה פרצה בעקבות ההחלטה של רוסיה לספח את חצי האי קרים. רוסיה סירבה לדרישה האוקראינית להשיב את קרים, והכחישה שהיא מסייעת לבדלנים הפרו-רוסים. המתיחות בין שתי המדינות הגיעה לשיא.
ההסכם על חילופי האסירים במזרח אוקראינה הושג בפסגה החודש בפריז, בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הפסגה, שבה השתתפו גם אנגלה מרקל ועמנואל מקרון, גרמה להאמין שיש סיכוי של ממש לסיים את המלחמה.
הצדדים בפריז אישרו את הסכם השלום שנחתם ב-2015 במינסק בבלארוס. הסיכום באותה פסגה היה להוציא את כלי הנשק הכבדים מהאזור, להחזיר לקייב את השליטה על הגבולות שלה, להרחיב את האוטונומיה הפרו-רוסית באזורים דונייצק ולוהנסק ולערוך בחירות מוניציפליות.
זלנסקי היה חסר ניסיון פוליטי כשזכה באפריל בניצחון סוחף בבחירות. הוא הבטיח לבוחרים שיסיים את המלחמה. באוקראינה תקפו את זלנסקי בגלל המתווה שלו לסיום המלחמה, שכולל הענקת "מעמד מיוחד" לאזור דונבאס שבו שולטים הבדלנים. עם זאת, הפעולות האחרונות של זלנסקי – כולל הפסגה עם פוטין והעסקה האחרונה – גרמו לאופטימיות זהירה.
בספטמבר, אחרי אימוץ גישה שונה במו"מ, ביצעו אוקראינה ורוסיה (לא הבדלנים) עסקת חילופי אסירים. במערב בירכו על העסקה, והביעו תקווה שהיחסים בין שתי המדינות ישתפרו. בין האוקראינים ששוחררו היו ימאים שנעצרו ברוסיה בעקבות עימות בקרים בשנה שעברה. גם במאי הקולנוע אולג סנצוב, שנכלא ברוסיה, שוחרר.
זלנסקי צפוי להכריז שהעסקה האחרונה היא הוכחה שהוא מצליח לעמוד בהבטחתו, ולהחזיר את שבויי המלחמה הביתה. אך המתנגדים אומרים שבין המשוחררים יש שוטרים שירו למוות במפגינים במהלך ההפיכה שהביאה לסוף שלטונו של הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' ב-2014.
העסקה שהייתה היום לדרך שנויה במחלוקת. דמיטרי טרנין, ראש מכון קרנגי במוסקבה וקולונל לשעבר בצבא הרוסי, כתב היום כי "עסקת חילופי האסירים בדונבאס תקל על המעורבים ובני משפחותיהם, אבל לא תקרב את השלום. תנאי ההסכם נותרו בעייתיים מאוד בקייב, וזה לא ישתנה. יש יותר סיכוי שהסכסוך 'יוקפא' מאשר שהוא ייפתר".
שיפור ביחסי אוקראינה לרוסיה חל גם בנושאים אחרים, נושא הגז למשל. שתי המדינות מנהלות מגעים על הסכם חדש לאספקת גז. אוקראינה האשימה פעמים רבות את רוסיה בכך שהיא משתמשת באספקת הגז כאמצעי לחץ, אך בשבוע שעבר הצליחו שתי המדינות להגיע להבנות בסוגיות מרכזיות בהסכם החדש.