שתף קטע נבחר

חוסכים פחות לילדים: הבעיה עם תוכנית חיסכון לכל ילד

שר האוצר הציג בישיבת הממשלה נתונים מטרידים על התוכנית שהחלה לפני 3 שנים, לפיהם פחות מחצי מההורים בוחרים מסלול חיסכון באופן אקטיבי - כך שיותר ילדים מצורפים אוטומטית לקופת גמל בסיכון נמוך. כעת באוצר צריכים לחשב מסלול מחדש ולנסות להעלות את המודעות כדי להפוך את החיסכון למשמעותי. פרשנות

איפה שוכב הכסף? שר האוצר משה כחלון הציג היום (א') בממשלה נתונים על תוכנית "חיסכון לכל ילד וילדה", שיצאה לדרך לפני שלוש שנים והעבירה 50 שקל מקצבת הילדים לאחד משני מסלולי חיסכון - קופת גמל או חיסכון בבנק - לטובת נקודת קפיצה לילדים בהגיעם לגיל 18.

 

למשוך את הכסף? מה עושים כשקרן הפנסיה מפסידה

פוחדים מסיכון? הילדים שלכם יצברו כנראה פחות כסף בחיסכון

כל מה שצריך לדעת על תוכנית "חיסכון לכל ילד"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

אך מעבר לעדכניות החלקית של המידע - הוצגו נתונים לסוף 2018, לפיהם בתוכנית נצברו שבעה מיליארד שקל, כשלפי נתוני אתר האוצר (גמלנט) נצברו כבר 8.1 מיליארד - האוצר הציג שני שקפים מטרידים מאוד ביחס לעתידה.

  (צילום: shutterstock)
הפערים ימשיכו להתרחב?(צילום: shutterstock)
 

לפי הראשון, שיעור הבחירה של מסלול החיסכון ירד. בינואר 2017, 67% מההורים בחרו מסלול באופן אקטיבי - בחירה בין בנק וקופת גמל, ואף חברת גמל ורמת סיכון - אך ביוני 2018, רק 46% עשו זאת. המשמעות: יותר ויותר ילדים מצורפים על בסיס שיטת ברירת המחדל. בשיטה זו, ילדים עד גיל 15 מצורפים אוטומטית לקופת גמל בסיכון נמוך, ומעליו, לחיסכון בבנק.

 

וזה חבל. רק כדי לסבר את האוזן, מסלול הסיכון המוגדל (100% מניות) הניב השנה 15%-20% - מול 10% במסלול בסיכון המופחת, וגם כאן רק בגלל ירידת סביבת הריבית שיצרה רווחים חד-פעמיים באג"ח ממשלתיות, שלא יחזרו ב-2020. ילדים שהחיסכון שלהם "שכב" בחיסכון בבנק, הניב ריבית של 1%-2% בלבד. לפי המצגת, חיסכון במסלול מוטה סיכון בקופת גמל מניב לאורך זמן תשואה של 7.7%, במסלול הבינוני 4.3%, ובמסלול מופחת הסיכון, 1.6% בלבד.

 

כך, הירידה במודעות של ההורים דוחפת את החסכונות למסלולים הסולידיים, המניבים תשואה נמוכה יותר לאורך זמן. לכן, למרות אינסטינקט השמרנות, כדאי שברירת המחדל לילד שהוריו לא מבצעים בחירה אקטיבית תהיה מסלול הסיכון הבינוני לכל הפחות.

 

רק בשבוע שעבר עדכן הממונה על שוק ההון, משה ברקת, כי על רקע הדעיכה במודעות ההורית הוא משנה את הכללים, כך שילדים עם אחים בוגרים יצורפו למסלול החיסכון של אחיהם אם הוריהם לא יבחרו אחרת, כדי להחליש את האפקט, אך לגבי ילדים בכורים, נראה שיש מקום לשנות את מודל ברירת המחדל.

 

נתון משלים היה אופן התפלגות הבחירה של הורים לפי חמישוני הכנסה. בחמישונים הנמוכים הורים כלל לא בחרו או העדיפו חיסכון בבנק (בחמישון הראשון 43% לא בחרו ועוד 29% העדיפו בנק, ואילו בחמישי 61% בחרו בקופת גמל, 26% בנק ורק 27% לא בחרו). גם זה אמור לחייב הגברת המודעות מצד האוצר, תוך השקת קמפיין תקופתי לעידוד הבחירה האקטיבית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסכון לכל ילד תמונת פרימיום גדולה
צילום: shutterstock
מומלצים