מחסור עולמי בחיסוני שפעת: כ-100 אלף מנות בדרך לישראל
בעקבות המחסור בחיסוני שפעת בישראל מנסות קופות החולים להזמין תרכיבים מיצרניות החיסון בחו"ל. לפי שעה מסתמן כי בשבועות הקרובים צפוי משלוח של כ-100 אלף תרכיבים שיופצו לכל הקופות. עד כה אושפזו יותר ממאה עם סיבוכי שפעת, 11 נפטרו
משלוח נוסף של חיסוני שפעת בדרך לישראל: ל-ynet נודע כי בעקבות לחץ שהפעילו קופות החולים מנסה יבואנית החיסונים בישראל לסגור על אספקת כמאה אלף תרכיבים (חיסונים) לקופות החולים, שצפויים להגיע בשבועות הקרובים. לפי שעה לא הצליחו בישראל להזמין כמות גדולה יותר, עקב מחסור חריף בתרכיבי החיסון בכל העולם.
נזקי השפעת החורף:
שפעת קטלנית: כך היא גורמת לקריסת מערכות ומוות – שלב אחר שלב
במערכת הבריאות מתריעים: "מעולם לא ראינו שפעת כל כך אגרסיבית"
ממה נובע המחסור בחיסונים?
הפרשה החלה בשל דחייה של אספקת חיסוני השפעת השנה, עקב שינוי שערך ארגון הבריאות העולמי בהרכב הזנים. ברגע האחרון שינה הארגון את הוראתו להרכב החיסונים, מה שגרר ביטול של קו ייצור החיסונים שאורך שבועות ארוכים, וייצור מחדש של החיסונים בהרכב החדש. השינוי הזה גרר דחייה של תחילת אספקת החיסונים בכל העולם, וגם מחסור בתרכיבים המדווח בארה"ב, בקנדה ובאירופה.
החיסונים אוזלים:
מדוע לא הזמינה ישראל מראש מספר גדול של חיסונים?
קופות החולים מזמינות חיסונים בהתאם לממוצע ההתחסנות של המבוטחים בשנים קודמות, שאליו מתווסף מספר "רזרבי" שמזמינה הקופה. השנה, עקב מקרי התחלואה והתמותה הקשים, התנפלו הישראלים בשבוע האחרון על המרפאות ודרשו להתחסן. בקופות לא ציפו להיענות גבוהה כזו, שגררה גם מחסור.
האם נשארו חיסונים כעת?
בקופות נותרה כמות מצומצמת מאוד של חיסונים: בקופת החולים מכבי נותרו פחות מ-20 אלף חיסונים היום בצהריים (א'), בזמן שעד כה התחסנו 488,850 איש. בקופת החולים לאומית ומאוחדת נותרו כמה אלפים, ובקופת החולים כללית נותרו 15 אלף חיסונים, כשעד כה חוסנו מעל מיליון מבוטחים.
האם אפשר לרכוש חיסון באופן פרטי?
חברת שמר החיפאית מאפשרת לקבוצות גדולות לקבל חיסון נגד שפעת באופן פרטי, הניתן על ידי אחות החברה בחיפה בהזמנה מראש. עלות החיסון כ-110 שקלים. לא ניתן להשיג את החיסון בבתי מרקחת או ברשתות הפארם באופן פרטי, וגם לא במרפאות מטיילים.
אם יש מחסור עולמי, למה לא מייצרים מהר חיסונים נוספים?
קו הייצור של חיסוני שפעת אורך שבועות ולעיתים גם חודשים. יצרניות החיסונים מכינות מיליוני ביצים מופרות של תרנגולות, ביצים מיוחדות אשר נוקו היטב עם חומרי חיטוי ואליהן הוזרקו נגיפי השפעת.
או אז מודגרות הביצים למספר ימים כך שהנגיף מתרבה בתוכן, ואז נאסף נוזל הביצה העתיר בנגיפי שפעת החזירים ועובר תהליכים מעבדתיים הפוגמים ביכולתו של הנגיף לגרום למחלה. מה שכן נותר מהנגיף הוא מקטעים של החומר התורשתי שלו, ה-RNA. כך, כשיוזרק החומר החלבוני מהנגיף המעובד הזה לגוף, הוא לא יגרום למחלה, והגוף שלנו מצידו יזהה אותו כנגיף שפעת חזירים וייצור נגדו נוגדנים, שיגנו עלינו מפני המחלה.
תהליך ייצור החיסון הזה, המתבצע בביצי תרנגולות, אורך זמן רב מאחר שמספרן של ביצי התרנגולות המופרות הוא מוגבל, כמו גם מספר הנגיפים שניתן לתרבת בכל ביצה. מסיבה זו, ואם מביאים בחשבון את הדרישה העצומה ברחבי העולם למיליוני מנות חיסון בשל המגיפה המתפשטת, קצב הייצור מול הדרישה הופך לבלתי אפשרי.
מדוע לא הוזמנו החיסונים כבר בתחילת השבוע, כשנודע על המחסור?
באירופה ובארה"ב, שם מצויות יצרניות החיסונים, חגגו את חג המולד ועימו גשר ארוך של חופשות, שנמשך עד לחגיגות השנה האזרחית החדשה. על כן בימים אלה קשה לברר כמה חיסונים נותרו לרכישה. מחר, עם חידוש חלקי של העבודה בחו"ל, יושלם הליך הרכישה של כמה עשרות אלפי תרכיבים שנותרו. אלה צפויים להגיע לישראל במהלך ינואר.
התינוק שלי קיבל חלק ראשון של החיסון, האם נשאר לו חלק ב'?
קופות החולים אמורות לשמור חיסונים לתינוקות הניתנים בשתי מנות, כך שאם התינוק קיבל מנה אחת, נשמרה לו במרפאה גם המנה השנייה.
לא חוסנתי ואני עומד לצאת לחו"ל ומפחד. מה לעשות?
כרגע אין פתרון. אם מופיעים תסמיני שפעת, יש לפנות לבדיקת רופא.
אני חושש שנדבקתי בשפעת. האם יש בדיקה לכך?
במקרה של חשד לשפעת, ניתן לבצע במרפאת קופת החולים בדיקה לאיתור נגיפי שפעת. בנוסף, ניתן לרכוש ערכה ביתית לאבחון שפעת הנמכרת בחלק מרשתות הפארם.
האם יש צורך במתן אנטיביוטיקה במקרה של שפעת?
אנטיביוטיקה פועלת אך ורק על חיידקים, בעוד ששפעת נגרמת על ידי נגיפים. עם זאת, קיימות שלוש תרופות לשפעת שאותן ניתן לקבל בתחילת המחלה. השכיחה מביניהן ניתנת בכדורים ונקראת טמיפלו.
תרופה זו, המעכבת את שכפול הנגיף, ניתנת כאמור בתחילת המחלה, אם הרופא התרשם כי אכן קיים חשד סביר לשפעת במטופל השייך לקבוצות הסיכון: ילדים מתחת לגיל שש, קשישים ונשים בהריון.
מתי יש לפנות לרופא?
במצב של חום שנמשך מעל חמישה ימים
כאשר ישנן הקאות מרובות בכל נסיון שתייה
בכל מצב של קוצר נשימה המתבטא בכיחלון בשפתיים או נשימת יתר (בתינוקות מעל 50 נשימות בדקה, בילדים מעל 40 נשימות בדקה, במבוגרים מעל 20 נשימות בדקה)
בכל מצב של הופעת חום עם פריחה נקודתית אדומה על העור, שאינה נעלמת בלחיצה או מתיחה של העור
כשמתרחשת ירידה במצב ההכרה, בלבול, חוסר יציבות בהליכה או חוסר תחושה בחלק כלשהו בגוף או בפנים