חרדה במונסי אחרי הפיגוע: "אנחנו לא לוחמים כמו בישראל, אנחנו בורחים"
צבי ווייל, בן הקהילה החרדית במדינת ניו יורק שהותקפה, סיפר על שגרת החיים שם: "כל יום מישהו חוטף אגרוף, מעיפים כובעים, מרססים צלבי קרס". ראש העיר ניו יורק: חווים משבר של מתקפות אנטישמיות, אסור שזו תהיה הנורמה החדשה
לאחר הפיגוע ביום ראשון לפנות בוקר (שעון ישראל), בעיירה מונסי שבמדינת ניו יורק, שבו נדקרו חמישה חרדים מחסידות קוסון במהלך מסיבת חנוכה, נותרה הקהילה היהודית במקום מפוחדת מול מה שנראה כגל אנטישמיות גובר והולך. ברוך טייטלבוים, שהגיע לזירת הפיגוע במונסי, אמר בשיחה עם ynet: "אני בסדר אבל הקהילה פה בשוק".
עוד על המתקפה בניו יורק:
נאבק בדוקר: "זרקתי עליו שולחן"
צבי ווייל, בן קהילה נוסף שהגיע לזירה דקות ספורות לאחר האירוע, סיפר בשיחת טלפון: "כשהגעתי למקום כבר היו שם שוטרים. קיבלתי פרטים מעדי הראייה. הם אמרו שהגיע איש שחור גבוה עם מסיכה על חצי מפניו, והוא הוציא מצ'טה והחל לנופף בה.
"היה כאוס, טירוף. אנשים רצו הביתה ונעלו את הדלתות. אני לא יודע אם זה פשע ספציפית נגד יהודים. המשטרה בודקת את זה, אבל כולם מפחדים. אנחנו לא לוחמים. אנחנו רואים מה קורה בישראל, איך אנשים מגיבים שם, יורים או תוקפים בחזרה. אנחנו רק מנסים לברוח".
לדבריו, מקרי אלימות נגד יהודים מהקהילה מתרחשים מדי יום: "כל יום מישהו חוטף אגרוף, מעיפים את הכובעים, מרססים גרפיטי של צלבי קרס על קירות. השנאה גלויה. זה הפך לנורמה. היהודים החלו לחוש נוח במדינה הזאת אבל אנחנו מגלים ששונאים אותנו ואולי אנחנו צריכים להיזהר. הם שונאים אותנו כי נוח לנו מדי.
"אנחנו צריכים לעשות מה שעושים בישראל. להיות ערים לכך שזה עלול לקרות. אנחנו עם דלתות פתוחות כאן בבתי ספר, בחנויות, אנחנו לא חושבים על זה בכלל. אנחנו צריכים להתחיל להגן על עצמנו, לסגור את הדלתות, את בתי הספר והגנים. בניו יורק קשה להחזיק באקדח, זה חוקי רק בתוך הבית אבל אסור להחזיק את זה בציבור או בבית הספר. אם מישהו נכנס אליך הביתה אתה יכול לירות בו אבל לרוב הדברים האלה קורים בחוץ ואסור להחזיק נשק".
על האפשרות לעלות לישראל אמר ווייל: "אני בן 50, יש לי חלום לגור בישראל. דנו בזה בעבר. רציתי בעבר ועכשיו יותר. הרבה אנשים חושבים את זה, אנחנו לא יודעים מה לעשות. האמת היא שאנחנו שייכים לישראל, זה הבית. לא שמעתי על אנשים שממש מתכוונים לעשות עלייה אבל זה נושא שדנים בו בהרבה מן הבתים".
ראש העיר ניו יורק: זה משבר, אסור שזו תהיה הנורמה
האירוע במונסי מצטרף לשורת תקריות אנטישמיות מהתקופה האחרונה בניו יורק. לפני שבוע, ב-23 בדצמבר, סמוך לשדרה השלישית במנהטן, בעט גבר ביהודי אורתודוקסי בן 65 והשמיע קריאות אנטשימיות. סטיבן חורחה בן ה-28 נעצר והואשם בתקיפה כפשע שנאה. באותו יום תקפו בני נוער ילד יהודי בן 6 בלובי של בית מגורים בוויליאמסבורג בברוקלין. למחרת השליכו צעירים משקה וקיללו יהודי בן 25 בקראון הייטס, ובמקביל הוכה יהודי בן 56 בראשו. חברו תיעד את התקיפה.
ב-26 בדצמבר הוכתה אישה יהודיה בראשה על ידי אישה אחרת בזמן שהלכה ברחוב עם בנה בשכונת גראבסנד בברוקלין. התוקפת, איאנה לוגן, קראה לעברה: "את יהודיה, הסוף שלך מגיע!". היא נעצרה והואשמה בתקיפה על רקע שנאה. למחרת התקבל איום בירי על סניף בית חב"ד העולמי בעיר.
בעקבות שורת התקיפות הללו, ששיאה במתקפה במונסי, אמר היום ראש העיר ניו יורק ביל דה בלזיו כי עירו נמצאת בעיצומו של "משבר". דה בלזיו, שכבר הודיע בעקבות המתקפות הקודמות על הגברת הנוכחות המשטרתית בשכונות שבהן קהילה יהודית גדולה, ציין זאת שוב בהודעה שפרסם, אך הוסיף כעת כי בכוונתו לקדם בבתי הספר הציבוריים בניו יורק תוכניות שמטרתן למנוע שנאה על בסיס דתי או גזעי. "החשש מפעולת הטרור הבאה לא יהפוך לדבר הנורמלי הבא בשכונות היהודיות", הבטיח דה בלזיו.
התוקף ממונסי: "בחור גדול ומפחיד"
באירוע במורסי הצליח התוקף להיכנס לביתו של רב הקהילה בזמן סעודת מלווה מלכה, סעודה שנערכת לכבוד צאת השבת. הוא פצע 15 מהחסידים, שניים מהם באורח קשה. העדים תיארו את התקרית כניסיון טבח.
גורם במשטרה אמר לרשת CNN כי החשוד הוא תומאס גרפטון, בן 37, מגרינווד לייק, ניו יורק. לפי דיווחים, גרפטון דקר את החוגגים עד שאחד מהם השליך עליו מתלה מעילים, שולחן וכיסא. לאחר מכן הוא רדף אחריו אל מחוץ לבית.
לאחר מכן ניסה גרפטון להיכנס לבית הכנסת הסמוך, אך אנשים שהסתתרו בו נעלו את הכניסה. משלא הצליח להיכנס, נמלט החשוד במכונית. המשטרה עצרה אותו כשעתיים לאחר התקיפה בהארלם, כ-48 ק"מ ממקום הפיגוע. המשטרה מסרה שלדוקר אין עבר פלילי וכי הוא חשוד בחמישה ניסיונות רצח ובפריצה.
"התוקף היה בחור גדול ומפחיד מאוד", תיארו עדי ראייה את החשוד שפרץ למקום עם מצ'טה. "ניסו לדחוף ולעצור אותו אבל לא הצליחו, הוא היה חזק מאוד והיה לו מבט של רצח בעיניים".
לפי העדויות, בביתו של הרב נכחו באותם הרגעים כ-50 מתפללים. "הם התחילו להשליך לעברו מכל הבא ליד, כיסאות, שולחנות וחפצים נוספים, בשלב מסוים הוא נמלט מהמקום". לדבריהם, הרב רוטנברג חזר לחדרו לאחר האירוע, המשיך בסעודה ו"חיזק את המתפללים".