שתף קטע נבחר
 

"רוב הנשים מעל גיל 50 לא מדברות על זה, וסובלות"

50% מהנשים בגיל המעבר חוות יובש בנרתיק, אך מתביישות לדבר על כך. ד"ר רונית אלמוג, מומחית בגניקולוגיה, מבקשת להרים את מסך הבושה. צפו בה מסבירה

בשיתוף עמותת נשים לגופן ונובו נורדיסק

 

בחצי שנה האחרונה סבלה ש', אישה בריאה בת 50 שהווסת שלה נפסקה לפני שנתיים, מדלקות חוזרות בדרכי השתן. כשהגיעה למרפאה של ד"ר רונית אלמוג, מומחית במיילדות ובגינקולוגיה, מנהלת מרפאת גיל המעבר והמרפאה לטיפול בשחלות פוליציסטיות בבית החולים ליס, היא הופתעה לשמוע כי דלקות השתן החוזרות שלה הן תוצאה של יובש חריף בנרתיק.

 

לש' לא היה מושג שיובש בנרתיק הוא תסמין שכיח אצל נשים בגיל המעבר. כ-50% מהנשים יסבלו מהתופעה, אך למרבה הצער, יתביישו לדבר על כך, לא עם הקרובים להן וגם לא עם הרופא.

 

"גיל המעבר היא התקופה שבה השחלות מפסיקות לייצר את הורמוני המין העיקריים, אסטרוגן ופרוגסטרון, והווסת חדלה. הגיל הממוצע בארץ להפסקת הווסת הוא בסביבות ה-50", מסבירה ד"ר אלמוג ומוסיפה: "ברגע שהשחלות מפסיקות לתפקד ויש ירידה ברמת האסטרוגן בגוף, זה משפיע על כל מערכות הגוף, מכיוון שכל המערכות בגוף צריכות אסטרוגן".

 

הנרתיק הוא אחד האיברים המרכזיים שמושפעים מהורמוני המין, האסטרוגן והפרוגסטרון, ולכן ירידה בייצורם תגרום ליובש. היובש, אומרת ד"ר אלמוג, גורם למספר רב של תופעות לוואי. "הוא יכול לעשות כאב, צריבה ולפעמים כאב בזמן קיום יחסים. רקמת הנרתיק הופכת להיות מאוד פריכה ועדינה, ואז גם יש יותר סיכוי לפתח דלקות בדרכי השתן".

 

צפו בה מסבירה:

 

 

יש פתרון

אבל לא הכל אבוד. מתברר שיש דרכים מגוונות ופשוטות למדי שיכולות לפתור את הבעיה, ולהחזיר לרקמת הנרתיק את החיוניות שלה. "לפעמים יש נטייה לתת כל הזמן טיפולים אנטיביוטיים וזה לא פותר את הבעיה.

 

"יש היום תכשירים שמספקים טיפול אסטרוגני לנרתיק באופן מקומי. זה יכול להיות בצורה של טבליות או של קרם. בשני המקרים התכשירים יעילים מאוד והמינון ההורמונלי בהם הוא מאוד נמוך. חלק מהנשים תעדפנה דווקא את הקרם, כי הוא יותר נוח להן. לחלק מהנשים יותר נוח דווקא להשתמש בטבליות, כי זה פחות נוזלי. הטבליות נמכרות היום בכל בתי המרקחת גם ללא מרשם רופא".

 

ד"ר אלמוג מדגישה כי יש להתמיד בטיפול לאורך זמן, וכי התוצאות לא מורגשות באופן מיידי. "לוקח מספר שבועות לראות את התוצאות, אבל מי שמתמידה בשימוש, החיוניות תחזור לנרתיק. תהיה פחות צריבה, פחות כאב בהטלת שתן, ופחות דלקות חוזרות בדרכי השתן". גם מבחינת קיום יחסי מין התכשירים לא מפריעים כלל. "ההפך הוא הנכון – נטילת הטבלייה או הקרם לאורך זמן תחזיר את רמת החיוניות לנרתיק, ואפילו תקל בקיום יחסי המין".

 

ד"ר אלמוג מרגיעה את החוששות מטיפול הורמונלי מקומי ממושך, ומסבירה כי המינון ההורמונלי של תכשירי האסטרוגן הוא מאוד מאוד נמוך ולכן גם התכשיר נמכר כיום ללא מרשם רופא. "אם מתמידים בטיפול, מינון של שנה זה בערך כמו לקחת כדור אחד של טיפול הורמונלי בבליעה".

 

לנשים החוששות מנטילת אסטרוגן, בשל היסטוריה של סרטן למשל, יש חלופות אחרות. "ישנם טיפולים לא הורמונליים שמסייעים לסיכוך של רקמת הנרתיק ויכולים לסייע באותם מקרים".

 

לסיכום, ד"ר אלמוג מבקשת לשבור את קשר השתיקה ולהסיר את מסך הבושה מתופעת היובש בנרתיק בגיל המעבר: "אם יש נושא שנשים בגיל המעבר נמנעות מלדבר עליו זה יובש בנרתיק. הרוב המוחלט של הנשים לא מקבלות טיפול, וחבל. צריך להעלות את הבעיה ולדבר עליה, והכי חשוב - לפנות לרופא או לרוקח".

 

בשיתוף עמותת נשים לגופן ונובו נורדיסק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מדברות על התופעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים