מאחוז נמוך - להיסטריה: למה הישראלים לא נוהגים להתחסן לשפעת?
משאל רחוב פשוט חושף את האמת המרה: רבים מאזרחי ישראל חושבים שלהם זה לא יקרה. השפעת תוקפת כבכל שנה וגובה קורבנות - אך האם מתים הם הדרך היחידה לשכנע באמצעותה בנחיצותם של חיסונים לשפעת? ד"ר נטע סופר צור בריאיון לאולפן ynet: "אנשים לא באמת יודעים מהי שפעת, וזו טעות שקורית גם בקרב הצוותים הרפואיים"
השפעת העונתית, כמו בכל שנה, מכה בחופי ישראל וגובה קורבנות. בבתי החולים אושפזו עד כה מעל 100 איש במצב קשה ו-11 נפטרו כתוצאה מהמחלה, ביניהם נער בן 19 וילדה בת 14. משאל רחוב שיצאה אליו ענבר טויזר, כתבת ynet לענייני בריאות, מראה גם הוא תמונה קשה: ידע שגוי, חששות לא מבוססים ואחוזים גבוהים של אזרחים שבוחרים שלא להתחסן, ובכך להגן על עצמם ועל בני משפחתם.
ושוב, כמו בכל שנה, נשאלת השאלה: מדוע אזרחי ישראל לא מתחסנים? למה טרגדיות הן הדרך היחידה לעורר אוכלוסייה? "יש הרבה חוסר ידע בציבור, לא רק הישראלי, לגבי מהות השפעת ולגבי החיסון", מסבירה באולפן ynet ד"ר נטע סופר צור, דוברת עמותת "מדעת". "אנשים לא באמת יודעים מהי שפעת. וזו טעות שקורית גם בקרב הצוותים הרפואיים. אנשים נוטים להגיד על כל צננת או מחלת חום שזו שפעת וזה לא נכון", היא מסבירה.
צפו בריאיון המלא עם ד"ר נטע סופר צור: למה ישראלים לא מתחסנים?
קיראו עוד:
קושי בהשגת חיסוני שפעת: 30 אלף מנות בדרך לארץ, מאמצים להשיג עוד 50 אלף
חסינות וחיסונים: מה בין נתניהו לשפעת? טור
לא רק שירי מימון נדבקה: שפעת החזירים חוזרת
לרוב, מספרת ד"ר סופר צור, חוליי החורף המוכרים אינם שפעת. "מדובר במחלה מאוד ספציפית, הנגרמת על ידי וירוס שנקרא אינפלואנזה. הווירוס הזה עושה שמות לדרכי הנשימה שלנו ויכול לגרום להרבה סיבוכים, בעיקר דלקות ריאות מאוד אגרסיביות. הוא עלול גם לפגוע בלב ובמקרים נדירים גם במערכת העצבים. זה לא משהו שעושה כל וירוס צינון פשוט. החיסון הוא נגד הווירוס הזה ולא נגד הווירוסים האחרים שעושים לנו נזלת ויומיים של חום".
דבר נוסף הוא חוסר הידע הציבורי בנוגע לחיסונים, מסבירה ד"ר סופר צור. "אנשים מפחדים מתופעות הלוואי, או אנשים שמתוך עצלות לא הולכים להתחסן. צריך להבין שהחיסון הוא בסך הכל כמה חלבונים מתוך הנגיף. זה לא משהו חי, הוא לא יכול מהשריר איכשהו להגיע לדרכי הנשימה ולעשות מחלה. אי אפשר לקבל שפעת מהחיסון כמו שאי אפשר שחביתה תטיל ביצה. זה חיסון לחלוטין בטיחותי ומאוד עדין".
"שפעת היא מחלה כמו הרבה מחלות אחרות שאנחנו רוצים להימנע מהן", פוסקת ד"ר סופר צור. "היא מחלה קשה ומסוכנת לא סתם המדינה משקיעה כל כך הרבה משאבים. לדעתי היא צריכה להשקיע יותר מזה בעיקר בחינוך כדי להפחית את המחלה הזאת. אם האוכלוסייה תתחסן פי שניים פי שלושה ממה שהיא מתחסנת היום, זה יבטל עשרות ומאות מקרים של אשפוזים קשים ותמותה בכל שנה. אנחנו לא צריכים קורבנות כדי לשכנע שאנחנו צריכים להיזהר ממשהו שברור שצריך להיזהר ממנו".