שתף קטע נבחר

תומכי גדעון סער צריכים להחליט למי יצביעו ב-2 במרץ

לתוצאות הפריימריז בליכוד יכולות להיות השפעות פוליטיות רחבות ומשמעותיות, הרבה מעבר למה שהיה נראה רק כמאבק ירושה פנימי

 

ביבי נתניהו גדעון סער (צילום:  AFP )
גדעון סער וביבי נתניהו(צילום: AFP )

תוצאות הפריימריז בליכוד היטו באופן טבעי את תשומת הלב לניצחונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך נדמה שנשתכחה מעט קבוצה שעשויה להיות בעלת חשיבות לכל המפה הפוליטית, ולא רק לליכוד: המצביעים שתמכו בגדעון סער, ואזרחים המשתייכים לימין שלא השתתפו בפריימריז אך עקבו אחר הנעשה בו כדי לגבש את החלטתם לגבי הצבעה בבחירות במרץ.

 

 

על הסרגל הפוליטי בישראל קשה מאוד למצוא מנדטים חופשיים השוקלים לשנות את דרך הצבעתם. בעיקר במערכת בחירות שלישית תוך שנה. ההנחות המקובלות הן שרוב המנדטים החרדיים יישארו במפלגות החרדיות. כך גם במפלגות הערביות. בשתי מפלגות השמאל הקטנות יותר, העבודה ומרצ, יצטרכו להחליט אם להתאחד ולהישאר בבטחה מעל אחוז החסימה, או להישאר נפרדות ולהסתכן בהיעלמות מוחלטת של אחת מהן או שתיהן, דבר שישנה דרמטית את חלוקת המנדטים בכנסת הבאה.

 

זו גם ההתלבטות במפלגות הימין הקטנות שיכולות ליפול מתחת לאחוז החסימה בנפרד או לבלוע את הגלולות המרות שהן משביעות האחת את האחרת ולרוץ יחד.

 

המנדטים היחידים שנראים כרגע פריכים במשהו, ואולי ניתנים לתזוזה בין המפלגות, הם אותם רבע מהמנדטים של מצביעי הליכוד, שהתבטאו בהצבעה הפנימית לגדעון סער (בהנחה שההצבעה בקרב מתפקדי הליכוד משקפת במידת מה גם את הנעשה בקרב הציבור הרחב שהצביע לליכוד בבחירות הכלליות). ייתכן שחלק מהם, בגלל תוצאות הפריימריז, היחס בליכוד להתמודדות עצמה וההתפתחויות האחרונות במערכת הפוליטית, יחושו חוסר נוחות בהצבעה חוזרת לליכוד בבחירות הקרובות ויחפשו אלטרנטיבה.

 

לאותם מצביעים יש מעט אפשרויות חלופיות שעימן ירגישו בנוח. מפלגות השמאל, הערבים והחרדים אינן אופציה מבחינתם. הן ישקלו את הצבעתם בין מפלגות הימין הקיצוני, הליכוד, כחול לבן ואביגדור ליברמן.

 

כחול לבן כנראה תהיה בעייתית מדי לרובם בגלל הישענותה על מצביעי השמאל בעיקר. נראה כי יאיר לפיד כבר מבין זאת ומנסה לדבר אל ליבם בהתבטאויותיו המדיניות. לא בטוח שזה יספיק. גם מפלגות הימין הקיצוני, עם הברית עם תומכי הרב כהנא, לא נראות כאלטרנטיבה אידיאלית למצביעים אלו.

 

סביר, אם כן, שתומכי סער אלו יתלבטו בין הישארות בליכוד לתמיכה בליברמן. למעבר כזה, גם של חלקם, לליברמן, בשל עמדותיו בנושאי דת ומדינה, ובעיקר בשל הדגש שהוא שם על מדיניות ימנית פרגמטית בנושאים מדיניים וליברלית מבחינה כלכלית וחברתית, כפי שהיה בעבר גם בליכוד - יכולה להיות השפעה משמעותית על המערכת הפוליטית.

 

כמו אדוות מים שמתפשטות למרחוק מזריקת אבן לתוכם, כך גם יכול להיות במערכת הבחירות הקרובה, שתזוזה של כל מנדט בתוצאותיה יכולה לשנות את המפה הפוליטית כולה. לתוצאות הפריימריז בליכוד יכולות להיות השפעות פוליטיות רחבות ומשמעותיות, הרבה מעבר למה שהיה נראה רק כמאבק הירושה הפנימי בתוך המפלגה.

 

  • שי בזק היה הקונסול הכללי של ישראל במיאמי ובבוסטון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים