4 נרצחים במשפחה: "גרוע יותר ממלחמה"
שלושה מגיסיו של סראג' ג'רבאן, שנורה למוות שלשום ביפו, נרצחו ביריות - אחד מהם לפני כמה חודשים. "הוא רק התחתן, מה צעיר בן 23 כבר עשה כדי שירצחו אותו?", כאבו במשפחה. ב-2019: עלייה של 25% במקרי הרצח במגזר, 30% מהם על רקע נקמת דם
סראג' ג'רבאן, בן 23 מיפו, נרצח שלשום (ב') ביריות בעת שעמד ליד בית עסק ברחוב יפת. מדובר בטרגדיה הרביעית במשפחה: גיסו גאנם חינאוי (30) נורה למוות לפני כשמונה חודשים, ושני גיסים נוספים, עבד עאיש (34) ואדהם עאיש (21), אחיו של אשתו לה נישא לפני כשבעה חודשים, נרצחו ב-2011 ו-2017.
"כואב לנו מאוד", אמר בן למשפחת ג'רבאן, "האווירה קשה ועצובה. אנחנו לא יודעים מי עומד מאחורי הרצח האכזרי הזה. עכשיו אשתו תישאר לבד, כמו אחותה".
תושב יפו, שבה אירע הרצח האחרון, סיפר על התחושה בעיר. "מזעזע מאוד לראות אנשים צעירים שנרצחים. מה כבר עשה צעיר בן 23 כדי שירצחו אותו? המצב התחיל להיות חמור, לא רק ביפו אלא בכל מקום. הגענו ל-94 נרצחים, זה כמו במלחמה ואפילו יותר גרוע".
"הנשק ביישובים הערביים עדיין מסתובב בלי סוף"
אחמד עבד אלחי, תושב טירה, התייחס למאמצים שנעשו לאחרונה לאיסוף כלי הנשק בחברה הערבית, ואמר כי למרות התוכניות "הנשק עדיין מסתובב בלי סוף". לדבריו, "יש אנשים שעבודתם הבסיסית היא לפגוע באנשים. אני מכיר משפחות שישבו בכניסה לבתים ונפלו לידן קליעים ואחרים נפגעו. החברה הערבית סובלת וממשיכה לסבול. כל מה שאנחנו רואים ושומעים בעניין מיגור האלימות והפשיעה - לא מורגש בשטח, להיפך, ואנחנו התושבים משלמים את המחיר".
"בשנת 2019 הייתה עלייה של 25% באירועי הרציחות במגזר, כאשר בין הנרצחים שישה קטינים", ציין ראש מרכז אמאן - המרכז הערבי למאבק באלימות. "מה שמדאיג הוא שמספר הקורבנות שנרצחו על רקע נקמת דם הגיע ל-26. מדובר ב-30% מכלל הנרצחים".
כאמור, 94 בני אדם נרצחו בשנה שעברה במגזר הערבי, בהם 11 נשים. רק 39 ממקרי הרצח פוענחו, ומלבדם אירעו בשנה החולפת אלפי אירועי ירי לעבר בתים, כלי רכב, בתי עסק ואנשים. בשני מקרים נוספים, שתי נשים בהיריון מתקדם איבדו את העובר.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "האלימות והשימוש באמצעי הלחימה בחברה הערבית הם נגע חברתי פסול, ואנו פועלים למגרו ולהיאבק בו בכל יום באמצעים הקיימים ברשותנו. ב-2019 עצרה המשטרה יותר מ-4,360 חשודים בעבירות ירי, סחר ושימוש באמצעי לחימה בניגוד לחוק, כ-90% מתוכם בקרב החברה הערבית.
"מתחילת השנה ועד כה הוגשו כ-1,200 כתבי אישום נגד מעורבים בעבירות אלו, ומאות תיקים אחרים מצויים בחקירה פעילה או לקראת הגשת כתב אישום", נמסר, "המשטרה איתרה כ-5,000 פריטי אמל"ח לא חוקיים, רובם ביישובי החברה הערבית, ובשבועיים האחרונים פוענחו חמישה מקרים. עם זאת, המאבק באלימות אינו נחלת המשטרה לבדה, ורק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל - בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה, בהוקעת נורמות פסולות ובפעולות אקטיביות של ההנהגה - יובילו לשינוי המיוחל".